Hlavní navigace

Pád stavebnictví zpomaluje

6. 1. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Ken Teegardin (Flickr.com)
Stavebnictví neprožilo zrovna příznivý rok. Zatímco pozemní stavitelství dokázalo využít boom realitního trhu k expanzi, inženýrské stavitelství zůstává ve vleku nedostatku především veřejných zakázek. Situace by se měla stabilizovat až letos.

Stavebnictví neprožilo zrovna příznivý rok a jedny z posledních loňských výsledků naznačují, že se nic moc nezměnilo ani v závěru roku. Výroba tohoto odvětví se v listopadu propadla o 2,3 %, což po očištění o vliv rozdílného počtu pracovních dnů znamenalo útlum v rozsahu 3,5 %.

I v závěru roku se ukazovalo, že zatímco pozemní stavitelství dokázalo využít boom realitního trhu k expanzi, inženýrské stavitelství stále zůstává ve vleku nedostatku především veřejných zakázek. Stále platí, že po rychlém dočerpání peněz z minulého rozpočtového období EU nejsou pro rozjezd tuzemského stavebnictví připraveny podmínky, respektive projekty. Na chvíli mu tak sice pomohla vlna rekonstrukcí, avšak start nových velkých projektů se stále nekoná.

skoleni_15_4

Navzdory administrativním překážkám při udělování stavebních povolení se podařilo v listopadu rozjet výstavbu skoro 2700 bytů. Bylo to o třetinu více než o rok dříve, avšak stále jde vzhledem k vývoji poptávky a nakonec i cen o nepříliš silné číslo. Poptávka sice může na chvíli zažít mírný útlum v důsledku „předzásobení“ se hypotékami, avšak na celkovém trendu trhu se nic moc nezmění. Růst životní úrovně s sebou přináší i potřebu řešit bydlení a nízké úrokové sazby zase zájem hledat investiční příležitosti. A tak nezbývá než opět očekávat, že nabídka nových nemovitostí nepředběhne poptávku ani letos, a tak ceny nemovitostí mají před sebou další růstový rok.

Předpokládáme, že se situace ve stavebnictví stabilizuje až v letošním roce. Zvlášť proto, že padat už nemá toto odvětví příliš kam. Určité zpomalení pádu je nakonec vidět i v zakázkách, kde ovšem stále chybí silnější růstový impuls. Na rozdíl od dřívějších let tak tentokrát platí, že peněz je vlastně dost, jen není co stavět. Přesto by mohlo stavebnictví v letošním roce vykázat alespoň symbolický růst, který ovšem zdaleka nevykompenzuje loňský propad.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).