Hlavní navigace

OSVČ a ošetřovné: jak to bude s nárokem za květen po otevření škol?

2. 6. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) nyní, na rozdíl od zaměstnanců, nemají nárok na ošetřovné v případě, kdy nepošlou dítě do znovuotevřené školy či školky. To by se mělo změnit.

Pandemie koronaviru, a s ní spojené uzavření škol, školek a dalších zařízení, přinesla OSVČ možnost čerpat speciální dotaci suplující ošetřovné, na které mají ze zákona nárok zaměstnanci. OSVČ totiž nárok na ošetřovné z nemocenského pojištění nemají.

Původní myšlenka byla taková, že OSVČ by mohly ošetřovné čerpat za stejných podmínek jako zaměstnanci. Zatímco zaměstnanci už ale mají jistý nárok na ošetřovné (za určitých podmínek) až do 30. června i v případě, že nepošlou své dítě do školy, i když už funguje, současné podmínky pro OSVČ toto neumožňují. Ošetřovné pro ně totiž neřeší ministerstvo práce (a nevyplývá ze zákona o nemocenském pojištění) jako v případě zaměstnanců, ale prostřednictvím živnostenských úřadů jej vyplácí ministerstvo průmyslu a obchodu formou mimořádné dotace.

Podmínkou nároku na ošetřovné pro OSVČ je faktické uzavření školského či jiného zařízení. Pokud bude otevřeno, není nezbytné, aby bylo o dítě postaráno doma. I když jsou obavy odůvodněné, nárok se v tomto případě neuplatní. Programem Ošetřovné pro OSVČ jsou primárně řešeny důsledky vyplývající ze zavřených školských a jiných školských zařízení v ČR, uvádí ministerstvo průmyslu na webu businessinfo.cz v sekci, kde odpovídá na nejčastější dotazy spojené s ošetřovným pro OSVČ.

Na dotaz redakce Měšec.cz, zda budou mít podnikatelé na ošetřovné nárok za květen, kdy už byly školy otevřené, resort odpověděl, že se danou věcí v současné době zabývá. A server Novinky.cz minulý týden citoval šéfa resortu Karla Havlíčka, který nárok OSVČ přislíbil. Musíme to dělat přes jednotlivé výzvy. V té staré to nebylo nutné a v té nové už to zohledníme. Ošetřovné podnikatelé dostanou a podmínky budou stejné, jako mají běžní zaměstnanci, uvedl Havlíček.

Příjem žádostí za duben brzy skončí, za květen ještě není

Ošetřovné pro OSVČ jde z Programu podpory malých podniků. O dotaci je nutné požádat vždy za každý kalendářní měsíc zvlášť. V současné době ještě stále běží dotační výzva za duben, kdy byly školy ještě zavřené. Příjem žádostí bude ukončen v neděli 7. června ve 23:59. Do té doby si tak s případným nárokem na ošetřovné v souvislosti s otevřenými školami lámat hlavu nemusíte.

Další vlnu žádostí, a to za květen, bude možné podávat v první polovině června, kdy bude zveřejněna květnová výzva. Počítá se také s prodloužením programu do 30. června. Výzva za červen bude zveřejněna v polovině července. Kdo a za jakých podmínek může o ošetřovné žádat, jsme psali v tomto článku.

Žádosti za duben je možné poslat pouze vlastní datovou schránkou a poštou – ministerstvo průmyslu radí posílat doporučeně. Na potvrzení o uzavření školy či zařízení musí být uvedeno jméno a příjmení dítěte, popřípadě osoby, a datum, od kdy je zařízení uzavřeno. Dotace byla navýšena z březnových 424 Kč za kalendářní den na 500 Kč, což v dubnu činí 15 000 Kč.

Vyřízení žádosti trvá přes dva týdny, v případě, že budete vyzváni k doplnění či opravě některých údajů, tato doba se tím prodlouží. Ministerstvo průmyslu proto doporučuje pečlivě zkontrolovat všechny údaje uvedené v žádosti a také doložit správné přílohy. Neposílejte žádost vícekrát, podání více žádostí komplikuje a prodlužuje hodnotící proces.

Zaměstnanci mají ošetřovné jisté až do konce školního roku

Ohledně ošetřovného pro zaměstnance parlament v květnu schválil návrh ministerstva práce, který rodičům umožňuje zůstat s dítětem nebo ošetřovanou osobou i nadále doma a ošetřovné čerpat.

Rodiče, kteří se z objektivních důvodů rozhodnou neumístit své dítě do školy, školky, dětských skupin či denních stacionářů, mají i nadále nárok na ošetřovné, a to od 1. května do 30. června 2020, uvedla k tomu Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). V souvislosti s tím se změnil také formulář, který budete za květen vyplňovat. V něm přibyla možnost vyznačit důvody, proč jste dítě do školy či školky neposlali. Podle ČSSZ to mohou být důvody:

  • zdravotní – možnost ohrožení zdraví dítěte či jiných členů domácnosti (např. alergie, chronické onemocnění apod.);
  • kapacitní – zařízení nemůže vzhledem k mimořádným opatřením přijmout všechny děti;
  • provozní – provozní dobu zařízení nelze skloubit s pracovní dobou rodičů.

Pokud jste se tedy rozhodli nechat si dítě doma, vyznačte v žádosti o ošetřovné některý z důvodů, proč dítě zařízení nenavštěvuje. V případě jiného vážného důvodu, než jsou důvody zdravotní, označte buď nabízený důvod, nebo vypište i jiný uvedený důvod.

skoleni_15_4

Současná pravidla vyplácení ošetřovného jsou mimořádná jak v případě OSVČ, kteří na klasické ošetřovné vyplácené správou sociálního zabezpečení nemají nárok, tak pro zaměstnance.

Po dobu mimořádných opatření na něj mají nárok rodiče dětí do dovršených 13 let – standardně jej mohou čerpat rodiče dětí do 10 let. Prodloužila se také doba pobírání ošetřovného. Nejdříve v březnu, a to na celou dobu uzavřených škol, poté v květnu, a to až do konce června. Standardně je přitom doba čerpání ošetřovného 9 dní, respektive na 16 dní pro rodiče samoživitele. Sněmovna také v dubnu schválila zvýšení ošetřovného z 60 % denního vyměřovacího základu na jeho 80 %. Tato změna platí od 1. dubna do 30. června 2020.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po studiu žurnalistiky se začala naplno věnovat novinářskému řemeslu se zaměřením na ekonomiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).