Hlavní navigace

Názor k článku O kolik se vám od ledna 2020 zvýší důchod? od Paly - Jen jsem chtěl uvést na pravou míru to,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 10. 2019 17:34

    Paly (neregistrovaný)

    Jen jsem chtěl uvést na pravou míru to, že nikdo kdo nikdy nepracoval nemá automaticky nárok na starobní důchod.

    Co se týká invalidních důchodů z mládí, věřím že mám dost zkušeností ke komentáři. Sám jsem v ID 3. stupně(tehdy plný ID) od r. 2009 (tj v době kdy se ještě počítala doba studia).

    Plný ID mi byl přiznán ještě během studia. "Bohužel" jsem dělal různé brigády a bylo možno z něčeho vypočítat ID, nepoužil se tedy vyměřovací základ, který byl vyšší. Proto mám značně podprůměrný důchod.
    Pracovat je pro mne tedy nejen potěšení, ale i nutností.

    V drtivé většině případů máte pravdu, že invalidé nepracují. Ale ne vždy je to pravda a často to není jejich rozhodnutí. ID 3.stupně je snížení práceschopnosti o 70% a víc. Stále zůstává dost velký pracovní potenciál.
    Nezaměstnaný jsem v životě byl pouze 3 měsíce - když jsem se na nechal zapsat na ÚP v období od státnic na magisterském studiu do nástupu na postgraduální studium (během studia jsem dělal různé brigády a měl jsem nárok na podporu v nezaměstnanosti - uznávám, bylo to takové vychcánkovství, abych měl placené prázdniny).
    To co odvedu na daních a pojištění několikrát převyšuje ID i další dávky a příspěvky, které dostanu od státu.

    Nemám rád, když si lidé o invalidech dělají chybné představy. I invalidé jsou lidé co mohou svým dílem přispět společnosti.

    Máte pravdu, že ID a další příspěvky pro invalidy jsou sociální dávky, ale neznamená to, že invalida je práce neschopný. U nás ve firmě pracujeme 2 - já na technické pozici, kolega v administrativě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).