Hlavní navigace

O kolik korun nás připraví zvýšení DPH?

19. 7. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Jak výrazně nás zasáhne zvyšování DPH o 1 % v příštím roce? A neměla by vláda spíše DPH snížit nebo se snažit bojovat s korupcí?

Úvod

Státní dluh roste – dosáhl téměř 1,5 bilionu korun (1499,4 mld.) v roce 2011, což bylo 39,38 % HDP. Pokud by dnes ministr financí Miroslav Kalousek posílal složenky se státním dluhem, každý občan by dlužil o 35 000 Kč více než v době, kdy složenku posílal. Rozpočtová konsolidace se nedaří a v roce 2014 už každý z nás bude dlužit téměř 190 000 Kč. 

Z tohoto důvodů vláda chrlí nová opatření, z nichž většina je založena na zvyšování zdanění. O „úsporných“ krocích vlády si můžete přečíst v článku: Vláda schválila další úspory. Jak se vás dotknou?

Jedním z nejvýraznějších kroků reformy je zvyšování DPH. V příštím roce nám znovu poroste o 1% bod na 15 a 21%. Jak se tato daň v čase zvyšovala (a bude se zvyšovat), se můžete podívat v tabulce:

Vývoj obou sazeb DPH od roku 2007 (tučně je znázorněno zvýšení)
Období 2007 2008 2010 2012 2013
Snížená sazba DPH 5 % 9 % 10 % 14 % 15 %
Zvýšená sazba DPH 19 % 19 % 20 % 20 % 21 %

Zvyšování DPH? Ekonomové jsou proti

Ekonomové a odborníci se zvyšováním DPH jako řešení současných rozpočtových problémů nesouhlasí. Zásadně nesouhlasíme s prudkým zvyšováním daně z přidané hodnoty, která se v posledních dvou letech zvedá téměř každého půl roku. Toto zvyšování se odráží samozřejmě na cenách zboží běžné spotřeby, ale také bytů. Zvýšení DPH se tak negativně promítne do rozpočtu mnoha rodin, řekl prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Podle něj můžou být daně pro podniky značnou zátěží: Další zvýšení lze očekávat pro rok 2014. Vzpomeňme například na zvýšení DPH u plynu. V případě, že sečteme oba roky, dojde zejména u firem, ke zvýšení nákladů o mnoho procent, což může být pro některé podniky likvidační, dodává prezident HK ČR.

Podle Jaroslava Brychty, analytika X-Trade Brokers, chybí ministrovi financí odvahaMinistr financí považuje, stejně jako naprostá většina dalších politiků, zvyšování daní za legitimní nástroj snižování rozpočtového schodku a bojí se dalších, politicky nepopulárních škrtů na straně výdajů, uvedl.

Ministr financí není ekonom, a ani nikdo jiný ve vládě není ekonom, ministři tedy nechápou základní vlastnost daní – že s rostoucí sazbou rostou příjmy vždy pomaleji a při zvyšování již vysokých sazeb začne daňový výnos klesat, uvedl ekonom Petr Mach a dodává: Česká republika už je za tímto „Lafferovým bodem“ u většiny daní a další zvyšování daní nemá smysl – nefunguje a nebude fungovat. Neustálé zvyšování daní touto vládou si tedy vysvětluji neznalostí ministrů základních ekonomických zákonitostí, uzavřel. 

Rodiny budou bity nejvíce   

Řekněme, že mladá rodina si kupuje nemovitost za cenu 2 500 000 Kč bez DPH. Má 65 m2, patří proto do snížené sazby DPH. Chtějí jí také vybavit nábytkem za 350 000 Kč. Kolik zaplatí na DPH v jednotlivých letech? Příklad je ilustrační a předpokládá, že budou v tomto období stejné ceny nemovitostí (což nejsou). Poslouží však jako vhodná ukázka toho, kolik by si daná rodina za nezměněných okolností při plánování bydlení připlatila na DPH. 

Kolik zaplatíte na DPH z bytu v ceně  2 500 000 Kč a nábytku za 350 000 Kč
Období 2007 2012 2013 Rozdíl 2013–2007
Byt za 2 500 000 Kč při snížené sazbě DPH 125 000 Kč 350 000 Kč  375 000 Kč 250 000 Kč 
Nábytek za 350 000 Kč při zvýšené sazbě DPH 66 500 Kč 70 000 Kč 73 500 Kč 7000 Kč 

Samotné ceny nemovitosti klesaly, proto se zvýšení DPH neprojevilo. Čtěte více: Lidé znovu objevují nájemní bydlení. A ceny bytů stále klesají

O tom, jaký vývoj cen nemovitostí lze očekávat v roce 2013, přineseme v nejbližší době další článek.

Mzdy budou reálně klesat. Kvůli DPH

Je také potřeba připomenout, že růst DPH bude významným inflačním činitelem. V roce 2008, kdy došlo ke zvýšení snížené sazby z 5 na 9% nás například Miroslav Singer, tehdy ještě víceguvernér ČNB (dnes guvernér), v prvních měsících nového roku ujišťoval, že se inflace vrátí na 4% hranici. 

Skutečnost byla o poznání horší – v roce 2008 dosáhla inflace 6,3 %. Pro tento rok se vlivem zvýšení DPH očekává inflace ve výši 3,5 %.  Měnověpolitická inflace se nachází v blízkosti inflačního cíle (tu ČNB ovlivňuje), na druhé straně se nepotvrzuje, že část zvýšení DPH „absorbují“ obchodníci, a to na svých maržích. Proto lze očekávat shodný nárůst životních nákladů po zvýšení DPH o 1% bod v příštím roce. 

Vlivem zvýšení DPH také nejspíše mzdy reálně poklesnou. Nejvíce je zasažen průmysl. Čtěte více: Pracujete v průmyslu? Místo jisté mít nebudete

Sazby DPH v okolních státech

A jak jsou na tom okolní státy? Atraktivní sníženou sazbu DPH mají v Polsku, kde Češi stále více míří k pohraničím nákupům.

Sazby DPH u našich sousedů
Země Snížená sazba DPH Zvýšená sazba DPH
Slovensko 10 % 20 %
Německo 7 % 19 %
Rakousko 12 %, 10 % 20 %
Polsko 8 %, 5 %, 0 % 23 %

Poznámka: V oblasti Heligoland, která patří Německu, je DPH 0 % 

Nulová DPH? V některých státech realita 

Jednu z nejnižších sazeb DPH lze najít ve Švýcarsku, kde dosahuje 8 % a 2,5 % (3,8 % v hotelovém sektoru). V některých státech USA také daň z přidané hodnoty platit nebudete. DPH nemá ani Hongkong, který na daních získává jen 13,9 % HDP (u nás 34,8 % HDP). Město či stát nemá příliš historických památek, láká však turisty díky nulové sazbě na nákupy. 

Výrazně snížit DPH? Další možné řešení

Pomohlo by nám naopak snížení DPH, aby se Česká republika stala naopak centrem nakupování, podobně jako v Polsku, Švýcarsku nebo USA či Hongkongu? Česká republika by se díky své velikosti a poloze uprostřed Evropy mohla stát daňovým rájem a lákadlem pro zákazníky ze zahraničí. To se ale stane až v budoucnosti – s jinou vládou, která místo neefektivního zvyšování daní začne snižovat výdaje a bude moci začít snižovat daňové sazby, uvedl Mach.

O pozitivním vlivu nižších daní je také přesvědčen Brychta: Jednoznačně ano. Výhody české ekonomice přinese omezení jakékoli daně. Jak jednou poznamenal Milton Friedman, nejhorší forma hospodaření s penězi je ta, kdy někdo cizí utrácí cizí peníze za cizí lidi. Přesně tak funguje vláda a čím méně prostředků bude mít k dispozici, tím lépe pro nás pro všechny, uvádí. 

Korupce je také problém 

Další z neduhů České ekonomiky je korupce, která připraví státní rozpočet podle propočtu nejrůznějších organizací o desítky miliard korun. Čtěte více: Byrokracie a korupce. V Česku se prostě podniká těžce

Pomohlo by, kdyby vláda místo zvyšování DPH raději s korupcí bojovala?  Existují různé dohady o tom, kolik miliard se ročně poztrácí kvůli předraženým zakázkám. Určitě to ale nejsou stovky miliard, jak někdo tvrdí. Většina výdajů státního rozpočtu, který má objem asi 1000 miliard, jsou důchody, platy státních zaměstnanců, sociální dávky a dotace typu státní podpora ke stavebnímu spoření, uvádí Mach. U těchto výdajů podle něj žádná korupce existovat nemůže:

Korupce se týká užšího segmentu vládních výdajů – veřejných zakázek na dodávky služeb. Samozřejmě, že i pokud utíkají na korupci miliardy, je to velmi vážné. Obávám se, že korupci nelze zcela vymýtit, že je potřeba různé státní výdaje systematicky rušit a úřady rušit, abychom korupci nedali prostor, dodává Mach. Korupci lze podle Brychty zlikvidovat pouze omezením přerozdělování a minimalizací vlivu politiků na naše životy. Tedy přesně opačně, než jaký je všeobecný trend, uvádí Brychta. 

Souhlasíte se zvýšením DPH pro uzdravení státního rozpočtu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.