Hlavní navigace

Názor k článku Neprávem vyplacené odstupné si nemůžete ponechat od Petr - Ano, komentáře vskutku nejsou právními předpisy, ale věřte,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 8. 2012 17:05

    Petr (neregistrovaný)

    Ano, komentáře vskutku nejsou právními předpisy, ale věřte, že aby laik rozuměl právní terminologii a nebyl pokutován, tak si to musí koupit i s tím komentářem. Tedy pokud si nechce za draho najmout právníka, který mu to přelouská. Ale to není k pointě mého příspěvku. Ono už je jedno, jestli to má 1200, 300, nebo 100 zhuštěných stran. I kdyby byl zákoník práce napsaný velmi srozumitelně, tak s ním mám úplně stejný problém:)

    Jde mi přeci o to, a to byla pointa mého příspěvku, že je škodlivé nařizovat firmám, kolik mají vyplácet odstupné, jak dlouhá má být výpovědní lhůta, na co se smějí a nesmějí ptát u pohovoru atd. Vždyť kdyby přeci nebylo tabu ptát se na těhotenství ženy, tak se oba spíše dohodnou, případně dají do smlouvy úhradu nákladů na školení v případě porušení a otěhotnění ženy. Jenže to dnes není možné, místo toho děláme, jako že ta rizika nejsou a v důsledku toho je vyšší nezaměstnanost žen po mateřské.

    Když se podnikateli začne dařit, tak se to nejdříve bude všemožně snažit zvládnout sám a zaměstnance najme až tehdy, budeli to nevyhnutelné, protože to pro něj představuje hromadu rizik ze zákona. Ve Španělsku to došlo tak daleko, že je tam zaměstnanec prakticky nepropustitelný, když má smlouvu na dobu neurčitou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).