Hlavní navigace

Názory k článku Některým pracujícím důchodcům už nebude narůstat penze. Dostanou místo toho slevu z pojistného

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 11. 2022 8:26

    Kousavka

    Hodně důchodců pracuje na dohody, ze kterých se zdravotní ani sociální neodvádí, počet odpracovaných hodin se sice eviduje kvůli kontrolám, ale hodně z nich dostává peníze na ruku, právě kvůli obcházení zákona a práci načerno. Ani se dohodám nedivím. Důchodce může pracovat flexibilněji, pokud není v práci potřeba, zůstaane doma bez náhrad. Za podobných podmínek člověk v produktivním věku pracovat nemůže, neuživil by sebe, natož pak rodinu.
    No, a výše zdravotního a sociálního odvodu má na důchod vliv asi jako erupce na Slunci. Za celý rok práce s příslušnými odvody se důchod zvedá o 30,- Kč/měsíc? V porovnání s odvody je to směšné. Tudíž se dohodám nedivím, jsou výhodné pro obě strany. Důchodce má peníze na ruku, zaměstnavatel flexibilní pracovní a hlavně levnější pracovní sílu, byť třeba už ne tak výkonnou.

  • 10. 11. 2022 9:15

    karl59

    Možná nemá už tak výkonnou pracovní sílu , za to ji má spolehlivou s nepřebernými zkušenostmi kdy si poradí v podstatě s čímkoliv na koleně a nepotřebuje na nic apku a TO JE CO SE DNES CENÍ , když vidím otřesnou pracovní morálku některých „výkonnějších" nestačím zírat

    10. 11. 2022, 09:18 editováno autorem komentáře

  • 10. 11. 2022 8:58

    vevuna

    Před pár lety vešla v platnost novela zákona o daních z příjmů, podle které zaměstnanec nebo OSVČ, který vedle svého starobního důchodu měl zdanitelný příjem, neměl právo uplatnit si slevu na dani na poplatníka. Někteří jednotlivci a potom i Rada seniorů České republiky proti této novele podali odvolání, nakonec rozhodl, tuším Ústavní soud o tom, že jde o diskriminaci, novela byla zrušena a "pracující důchodci" si mohli zpětně uplatnit odpočet slevy v daňovém přiznání. Tehdy bylo výnosem tohoto soudu vyjádřeno to, že každý musí mít stejné podmínky. Proč tedy dnes zvýhodňovat podmínky zaměstnání skupině obyvatel? Na jedné straně vzrůstá počet osob, které pobírají tzv. předčasný starobní důchod, většinou z toho důvodu, že zaměstnání nemají a nemohou sehnat (samozřejmě i z jiných důvodů, o kterých nebudu polemizovat), a na straně druhé bude vláda vytvářet pro poživatele starobního důchodu lepší podmínky, než pro mladší lidi? Nedchápu to.

  • 10. 11. 2022 11:10

    účetní

    Nechápete toho víc, ač se ptáte, proč by měl být někdo zvýhodňován.
    Ono totiž o žádné zvýhodnění nejde. Spíše trochu narovnání té nespravedlnosti.
    V současnosti se věci mají následovně (daň sem nemotejte, ta s tím nesouvisí):
    Pracující důchodce (ten důchod pobírající, protože při zřeknutí se ho, se mu to do smrti nevrátí) po odpracování 360 kal. dnů, ale bez nemoci nebo volna získá při +- průměrném důchodě 50,- Kč za měsíc. Zaplatí on i zaměstnavatel jak SP tak ZP (i když je plátcem za něho i stát - tedy platí se dvojmo) a to v plné výši, jako kdokoliv v produktivním věku.
    Tedy to SP obsahuje plnou platbu na nezaměstnanost - nárok na uplatnění, ten důchodce nemá žádný. A jen nepatrně lépe je to s částkou týkající se nemocenského pojištění - zaplatí plnou pálku, ale pokud onemocní a jde o něco dlouhodobějšího, tak nárok má jen 80 kal. dnů, zatímco nedůchodce za stejných podmínek platby celý rok. No a k tomu tu kritizovanou daň byť s možností odpočtu, ale většinou platí.
    Takže si vlastně takový důchodce (který tedy není zaměstnán ve veřejné sféře, protože tam jde vše a to včetně odvodů a daní z rozpočtů - z veřejných zdrojů), si tak docela dobře vlastně důchod z velké části uhradí sám.
    TAK MOŽNÁ PROTO.

    10. 11. 2022, 11:11 editováno autorem komentáře

  • 10. 11. 2022 12:05

    Kousavka

    Ono jde hlavně o flexibilitu. Uvedu příklad: obchodní řetězec potřebuje lidi v předvánočním období. Dohodne se s důchodci. I kdyby nešli na pokladnu, což je docela náročná práce, klidně mohou naskladňovat. Za dva měsíce zůstanou doma bez odchodného, zastoupí jen v případě nemocí nebo OČR. Podobě zastupují třeba učitelé-důchodci za nemocné kolegy. Prostě kdy je potřeba a nikoli trvalá práce na plný pracovní úvazek.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).