Hlavní navigace

"Nechceme platit za chyby druhých," varují státy eurozóny

22. 3. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zdá se, že porušovat pravidla hry se může vyplácet. Zvláště v případě Řecka, které svým nezodpovědným chováním drží nepřímo v šachu ostatní státy eurozóny.

Po týdenní pauze se Řecko opět dostalo na titulní stránky novin a zdá se, že řešení jeho fiskálních deficitů spěje ke svému rozuzlení. Netřeba zastírat, že poslední vývoj finanční trhy překvapil. Z počátečního přesvědčení, že eurozóna nesníží svoji věrohodnost předáním členské země do spárů Mezinárodního měnového fondu, spěje situace právě k tomuto řešení. Přestože finanční trhy reagují na tyto zprávy negativně, může se spolupráce s MMF ukázat jako nejlepší varianta záchrany.

Porušování pravidel hry je (zatím) bez trestu

Není žádným tajemstvím, že si Řecko již od svého vstupu do Eurozóny z jejich pravidel moc nedělalo. Když pomineme účetní machinace ke snížení schodku rozpočtu před samotným vstupem do měnové unie, celkový dluh narostl v posledních letech do obřích rozměrů a tempo zadlužování se neustále zvyšovalo. Porušování pravidel je jedním z hlavních důvodů, proč se s velkou pravděpodobností pomoc Řecku bez MMF neobejde. Některé státy eurozóny jsou proti pomoci zemi, která nedodržuje pravidla a hlavně odpor veřejného mínění v Německu tlačí na tamní vládu k hledání jiného řešení. Ozývají se však také Holanďané a Finové, kteří nechtějí platit za chyby jiných.

Přestože Řekové již několik měsíců tvrdí, že v podstatě potřebují pouze stejnou úrokovou sazbu na trzích, za jakou si mohou půjčovat ostatní členové eurozóny, stále více se ukazuje nereálnost takových prohlášení. Objem posledních schválených rozpočtových škrtů, který byl finančními trhy přivítán, by mohl v podstatě celý padnout na vyšší náklady dluhové služby v tomto roce a celkový dluh by tak neustále narůstal.

Příliš velký morální hazard, aby zůstal bez pomoci

Stále více se tak potvrzuje vážnost situace dluhové pasti, do které se Řecko dostalo. Eurozóna si však uvědomuje, že riziko morálního hazardu je příliš velké a do budoucna by jí mohlo přinést ještě větší problémy. To co už si možná uvědomuje méně je, že případný bankrot Řecka by s největší pravděpodobností způsobil pád eura i celého finančního systému. Řecké dluhopisy drží převážně evropské banky, které by jejich znehodnocení mohlo přivést ke krachu, což by vyvolalo řetězovou reakci po celém světě. Nezáleží tak ani na tom, že ekonomika Řecka tvoří jen tři procenta ekonomického výkonu eurozóny. Největší expozici v řeckých dluhopisech mají německé a francouzské banky a jen případným řeckým bankrotem by přišly o desítky miliard euro. Více: Euro smutně přihlíží řeckým problémům.

Měla by Česká republika přijmout euro?

Thessaloniki

Thessaloniki 2009. Autor: Dalibor Z. Chvátal

Čínská ekonomika se pomalu přehřívá

Nebylo to však jen Řecko, které v posledním týdnu hýbalo trhy. Stále více začíná do světové ekonomiky zasahovat Čína. Podle posledních statistik je čím dál zřetelnější, že se tamní ekonomika začíná přehřívat. Prodej automobilů na počátku roku je meziročně vyšší o více než sto procent a exporty meziročně přidaly polovinu. Na úvěrovou a monetární expanzi reagují také spotřebitelské ceny, které zrychlují tempo růstu a index cen výrobců, který je předběžným indikátorem růstu spotřebitelských cen, nedává naději na zlepšení. Ba naopak, roste téměř dvojnásobným tempem, a to i přesto, že čínská vláda od ledna začala utahovat peněžní kohoutky zvyšováním povinných minimálních rezerv komerčních bank.

Růst cen by nemusel nechat klidnou čínskou vládu, která by mohla změnit kurz fixace čínského juanu k americkému dolaru. Číňané se však tomuto kroku brání zuby nehty, protože by snížil konkurenceschopnost jejich výrobků v zahraničí. Pokles poptávky po exportu v kombinaci s omezením dostupnosti nových úvěrů by navíc mohl nepříjemně dolehnout na čínské banky, které exportéry v minulém roce držely svými levnými úvěry při životě. V kontextu stupňujících se amerických stížností na podhodnocení juanu však není zvýšení jeho hodnoty krok nereálný, ovšem není ani na pořadu dne.

Přebujelý americký deficit

Amerika je z nejhoršího venku a její ekonomika solidně roste. Krom stížností na podhodnocenou čínskou měnu hledá viníky loňského pádu. V současné době se snaží přijmout taková pravidla, aby se opět nedostala do nezáviděníhodné pozice, kde byla po pádu investiční banky Lehman Brothers na konci roku 2008. Jelikož hlavní vina byla svalena na volný trh, přicházejí na pomoc regulace. Podle plánu by omezení měly okleštit možnosti finančního sektoru a nových finančních produktů, které podle mnohých stály za vznikem krize.

Nikdo však zatím nedokázal věrohodně vysvětlit, proč je finanční sektor jediným odvětvím, kde jsou inovace ke škodě a musí být regulovány. Zatímco se tedy pozornost americké vlády zaměřuje na omezení vlivu spekulantů, dále utěšeně bobtná deficit veřejných financí. V letošním roce hrozí USA až dvanáctiprocentní schodek rozpočtu, a proto se řecký premiér nemusel cítit při nedávné návštěvě Washingtonu tak špatně. S prezidentem Obamou si notovali v omezení vlivu spekulantů, s fiskálními deficity si však neumí poradit ani jeden. Přestože tak americký dolar stále zůstává světovou měnou číslo jedna, v blízké budoucnosti by ho kvůli rozpočtovým schodkům mohly stihnout podobné problémy, jakými si v současnosti prochází euro.

Deficit amerických veřejných financí k HDP (v %)

skoleni_15_4

Deficit amerických veřejných financí

Autor je analytikem společnosti X-TRADE BROKERS.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem společnosti X-Trade Brokers Česká republika
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).