Hlavní navigace

Názory k článku Na předdůchod už potřebujete více peněz. Kdy a jak můžete do něj odejít?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 2. 2022 10:52

    xls

    Zvažoval jsem předdůchod nebo předčasný důchod jako varianty čistě z důvodu optimalizace daní/odvodů (stejně budu v nějakém rozsahu dělat dál a většinu příjmů si zajistím jinak) a zatím mi vychází líp asi ten předčasný důchod. Ano, dochází tam ke trvalému krácení, ale tom bych teoreticky začal prodělávat, kdybych se dožil nad cca 79 let, což je více než průměrný věk dožití u mužů, tj. lepší vrabec v hrsti než holub na střeše.

  • 8. 2. 2022 13:12

    Armin Tamzarian

    Ja teda nevim, mym babickam je 95, resp. 85 let. Deda umrel v 90. Pocitat s vekem doziti 79 mi prijde jako velmi malo v dnesni dobe.

  • 8. 2. 2022 19:31

    Jenda

    Lidé si často pletou průměrný věk dožití (při narození) a očekávané dožití pokud ses už nějakého věku dožil. Například pokud by byla 90% dětská úmrtnost, tak by byl průměrný věk dožití třeba 10 let, ale kdo už se dožil 20 let, tak téměř jistě dá i 70. https://en.wikipedia.org/wiki/Life_table

    (překvapuje mě, že se tohle nepochopení objevuje i po dvou letech pandemie, kde se tohle přetřásalo dostatečně („podívejte, lidem co umřeli je průměrně tolik jako je průměrný věk dožití!“))

  • 9. 2. 2022 8:53

    xls

    Průměrná doba dožití v mém kraji je pro muže 77 let.

    Samozřejmě, pokud bych se dožil 99, tak na téhle operaci pár set tisíc možná prodělám. Stejně počítám se státním důchodem jen jako s doplňkovým kapesným.

  • 12. 2. 2022 13:37

    ViR

    Jak píše výše pan Hrach, je rozdíl mezi nadějí dožití při narození, a nadějí dožití, když již člověk dosáhl určitého věku a přežil "nástrahy mládí" (žena nezemře při porodu, muže nepřejede na vojně tank, je menší pravděpodobnost nehod při cestování či sportu, pracovních úrazů atd.)

    Podle údajů ČSÚ, počítaných v r. 2019 ze statistik do konce r. 2018, byla celkově v ČR nejnižší naděje dožití v Ústeckém kraji. A to pro právě narozené ženy 79,99 let (pro ženy byl pouze v této věkové skupině ještě horší Karlovarský - 79,86 let) a pro právě narozené muže 74,19 let.

    Pro obyvatele nejhoršího Ústeckého kraje, kteří dosáhli věku 65 roků, však byla naděje, že budou ženy žít ještě dalších 18,5 let, a tedy se dožijí 83,5 let, a muži ještě dalších 15,05 let, a dožijí se tak 80,05 let. Čili k těm 77 je dobré z hlediska statistiky ještě něco přihodit ;-)

    JInak v rámci ústeckého kraje mají "černého Petra" v ruce obyvatelé okresů Most a Chomutov, a nejlépe je na tom okres Ústí nad Labem

  • 9. 2. 2022 14:01

    ViR

    Tvrzení že: "Dopad na výši důchodu je však malý, v řádech stokorun, záleží na délce předdůchodu. U dvouletého předdůchodu se jedná o snížení řádného důchodu přibližně o 250 Kč měsíčně." Je trochu mimo mísu.

    U lidí odcházejících nyní do důchodu je celkem běžně získaná doba pojištění při dosažení důchodového věku 45 - 47 roků u mužů a 43 - 46 roků u žen, takže dopad je sice "v řádech stokorun", ale poněkud vyšší, než uvedený. V mém případě (47 uznaných roků pojištění) by to například udělalo u dvouletého předdůchodu bez pojištění 580 Kč/měs. Píšu "by to udělalo" proto, že jsem sice právě dvouletý předdůchod měl, ale jelikož jsem měl malý pracovní úvazek na DPČ v rozsahu 5 hodin týdně, z něhož bylo odváděno sociální pojištění, byly ty dva roky odpracovanou (a tedy pojištěnou) dobou. A nízké vyměřovací základy za toto období jsem si nechal vyloučit (je nutno o to požádat při sepsání žádosti o důchod!), takže mi to nerozmělnilo předchozí výdělky, respektive nesnížilo OVZ.

    Pokud bychom počítali průměrný důchod 16280 Kč (predikce ČSSZ pro letošní leden) a 44 roků pojištění (střed pro ženy, horší průměr pro muže), bylo by snížení řádného starobního důchodu vlivem dvouletého předdůchodu (za předpokladu ztráty celých dvou roků pojištění) asi 564 Kč/měs. To není úplně málo, ale samozřejmě je to méně, než při předčasném důchodu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).