Hlavní navigace

My čekali léto a zatím přišel déšť

3. 6. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

My čekali léto a zatím přišel déšť. Tak by se dala aktuálně parafrázovat jedna starší kotlíkářská píseň. Po dlouhé zimě totiž nejenže nepřišlo jaro, ale létu, které je kalendářově relativně blízko, budou předcházet povodně.

Ty tentokrát zasáhly nejen ČR, ale voda trápí i okolní země – především Německo a Rakousko.

skoleni_15_4

Na tomto místě by se samozřejmě hodilo začít rozebírat, jaké důsledky může povodeň mít na ekonomiku. Nicméně vzhledem k tomu, že hladina Vltavy ještě stále stoupá, tak asi nemá cenu toto téma hluboce zkoumat, neboť jakýkoliv odhad materiálních škod je v tuto chvíli iluzorní. Jediné, co asi můžeme konstatovat, je, že materiální škody by neměly být vyšší než v roce 2002, kdy se vyšplhaly na 72 miliard korun.
Na druhou stranu, úvodní pomoc, kterou vláda vyčlenila z finančních rezerv (300 mil. korun), zřejmě také nebude sumou, která by dokázala uhradit (státem) kryté škody plynoucí z povodně. Zároveň se dá očekávat, že ekonomika – především průmysl – v červnu logicky zpomalí. Nicméně, pokud přestane zítra pršet, tak by měl být jakýkoliv výpadek snadno dohnán v následujících měsících – tím spíše, že podnikatelská nálada se u nás i v Evropě (před povodní) vylepšovala.

Na závěr dodejme, že zatímco většinu občanů této země a zřejmě i Německa, Rakouska či Slovenska budou v následujících dnech zajímat primárně zprávy o počasí, tak finanční trhy budou žít svým vlastním životem. Ten bude dán vyšperkovaným kalendářem důležitých makro událostí na globální úrovni. Tento týden toho bude na pořadu opravdu dost (ISM, ECB, payrolls,…), ovšem jak již bylo řečeno výše – my zůstaneme v zajetí přízemnějších věcí – tedy např. toho, zdali budou jezdit tramvaje a metro či zdali děti půjdou do školy…

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).