Hlavní navigace

Leasing bez autobazaru

5. 9. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pořízení ojetého automobilu na leasing je dnes běžnou záležitostí. Museli jste si však najít vhodný automobil v autobazaru, který měl smlouvu s některou z leasingových společností. Dnes to přestává být pravdou a automobil na leasing můžete pořídit od kohokoli.

Ojeté vozidlo je možné pořídit celou řadou způsobů. Můžete ho dovézt ze zahraničí, pořídit v autobazaru, odkoupit od zaměstnavatele nebo koupit od jiné fyzické osoby, která se svého čtyřkolého přítele hodlá vzdát. Ať již hodláte starší automobil pořídit jakoukoli cestou, musíte za něj zaplatit. Samozřemě pomineme-li dar a nezákonné nabytí vozidla krádeží, loupeží či zapůjčením na dobu neurčitou bez vědomí majitele.

Prostředky na nákup vozidla lze získat na mnoha místech. Vynecháme-li prohledávání slamníku, ve kterém by své nenašly ani myši, a peníze na běžných účtech a krátkodobých vkladech či v podílových fondech peněžního trhu, vyvstává jako nejpříhodnější možnost pořízení financí na nákup ojetého automobilu leasing. Ovšem má to háček – leasing šlo využít pouze při pořízení vozu v autobazaru.

Dnes se situace poněkud změnila. GE Capital Leasing přišla po důkladných analýzách trhu ojetin, kde mimo ruce bazarů změní majitele přibližně 200 tisíc vozů ročně, s novinkou: Inzert Leasing.

Inzert Leasing je leasingový (ostatně jaký jiný) produkt, určený k financování vozů při prodeji mezi dvěmi fyzickými osobami. Princip Inzert Leasingu je jednoduchý – dohodne se prodávající s kupujícím na ceně vozu, kupující zavolá na zelenou linku 0800 10 30 50 a operátor či operátorka navrhne několik z pěti autobazarů, kam se musí zájemce o leasing i prodávající s automobilem dostavit.

Při návštěvě autobazaru dojde k prověření technického stavu vozidla, zda nejde o zcizený automobil a zda není sjednaná cena příliš vysoká (z důvodu zamezení podvodu). Leasingová smlouva by měla být podepsána do 24 hodin, u rizikovějších (dražších) automobilů do 3 dnů. Za celou proceduru ani prodávající ani kupující nezaplatí ani korunu. A co víc, podmínky uzavřeného leasingu jsou stejné, jako u běžného leasingu (samozřejmě GE Capital Leasing) při pořízení vozu v autobazaru.

Prodávající si při druhé návštěvě autobazaru odnáší peníze, kupující odjíždí v automobilu s leasingovou smlouvou a odlehčený o akontaci.

Jakou cenu (navýšení) zaplatíte, závisí nejen na ceně vozu, výše akontace (min. 25 – 35 % dle roku výroby a země původu automobilu) a délky splácení (od 24 měsíců, kdy vozidlo zůstává další rok v majetku leasingové společnosti, do 60 měsíců), ale též na zvoleném autobazaru, kde dochází k podpisu smlouvy. Jak mi bylo sděleno na výše uváděné zelené lince, každý prodejce má jiné podmínky a navýšení může tedy vyjít v různé výši. Předem zjistit alespoň orientační cenu je takřka nemožné, neboť na Internetu GE CL kalkulačku nemá a výpočetním aparátem nedisponují ani operátorky na informační lince.

Mnohem jistější cenu budete mít, pokud namísto leasingu využijete nabídky některé z bank nabízejících spotřebitelské úvěry. V současné době lze získat úvěr s úrokovou sazbou kolem 10 % p. a. (viz Žebříček úrokových sazeb spotřebitelských úvěrů).

Úvěr má svá úskalí i výhody. Nemusíte platit akontaci (první navýšenou splátku), úvěr lze použít i na část ceny vozu, jako kupující se stáváte okamžitě majitelem vozu. Porovnání výhod a nevýhod financováním pomocí leasingu a spotřebitelského úvěru naleznete v článku Tomáše Pevného „Leasing nebo úvěr?“.

skoleni_15_4

Zajímavou alternativou k Inzert Leasingu může být při troše šikovnosti zpětný leasing, který spočívá v prodeji vozu leasingové společnosti a jeho okamžitém nákupu na leasing. Více se o zpětném leasingu dočtete v článku Mirka Horáčka „Zalízejte si zpětně!“.

Cest, jak získat hotovost na nákup vozu, je tedy celá řada. GE Capital Leasing přišla na trh s novinkou, která možnosti rozšiřuje. Za dva týdny provozu již byly uzavřeny první smlouvy, ale zda má Inzert Leasing šanci na přežití, ukáže až čas.

Zaujala vás možnost Inzert Leasingu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).