Ohledne zakazu koureni v restauracich. Ja jsem velkym zastancem absolutniho zakazu koureni v restauracich, protoze:
- normalni je nekourit
- koureni je VELMI nezdrave
- kuraci jsou privilegovana mensina (1/3) ktera omezuje tu vetsinu (2/3) nekuraku
- trend ze zapadu je nastesti jasny --> zakaz koureni vsude
- i presto ze uz absolutni zakaz koureni v restauracich zavedli v nekolika evropskych zemich (myslim ze irsko,francie,italie,recko,turecko,severske zeme a par dalsich) tak nikde nedoslo k totalnimu kolapsu restauraci
- az se zavede zakaz koureni v restauracich zacnou tam vice chodit i nekuraci (kterych je vetsina - 2/3 lidi) kteri tam ted nechodi
- az se zavede zakaz koureni v restauracich zcela jiste klesne pocet nemocnych (pasivni koureni)
To je irelevantni. Az se to zakaze zakonem, bude vyreseno. Stejne jako dnes nemate hospodu, kde se smi beztrestne zabijet (a nekomu to muze prijit jako omezovani soukromeho podnikani), bude to platit i v tomto pripade. Rozhodne si to vetsina.
O hulvatstvi kurackych prasat svedci mimo jine i to, ze v poledne smrdi pod ceduli "Dekujeme ze zde v dobe obeda nekourite". Samozrejme je to i problem provozovatele, ze je nevyhodi na ulici (coz fungovalo v nekterych jinych zemich, pred oficialnim zakazem).
Vlastne je problem, ze se to vubec nazyva restaurace. Stacilo by povinne oznacit vse kde neni zakaz koureni v celem prostoru jako "zahuleny pajzl" a oznaceni "restaurace" nechat jen pro nesmradlavy podnik.
Samo se to nevyresi, protoze nynejsi provozovatele maji pocit, ze smradlavych prasat je vetsina, takze by prisli o zakazniky. Ze ovsem existuje vetsi skupina potencialnich zakazniku, ktera do jejich smrduteho pajzlu ted ani nepachne, to netusi a nemaji odvahu to zkusit. Vzhledem k fyzikalne omezenemu poctu restauraci na jednom miste vznika problem s nabidkou, protoze poptavku nelze overit, neni kde. Vznika tim stejny problem jako s mrtvym centrem mest, kde je veskera plocha zastavena kancelaremi, protoze "to prece lide chteji".
"Ze ovsem existuje vetsi skupina potencialnich zakazniku, ktera do jejich smrduteho pajzlu ted ani nepachne, to netusi a nemaji odvahu to zkusit. " Tak nevím... Cca před 2 roky jsem měl s partou příznivců PDA sraz v nekuřácké restauraci v Dejvicích na tř. Čs. armády... Sice trochu dražší, ale žádný smrad, prostě nekuřákův ráj.
Před 2 měsíci jsem tam byl s kolegy z práce - tuctová smradlavá putyka, drahá jak svině, The Pub... Ta nekuřácká zkrachovala.
Zajimava je i dalsi vec, zatimco kdyz by si clovek chtel do restaurace prinest vlastni piti nebo jidlo bude vykazan, tak to ze si donese vlastni cigarety je bezne tolerovano.
Zdaneni koncovych uzivatelu cigaret je ovsem spatne. Naopak bych navrhoval vyssi dane prave pro provozovny, kde je koureni povoleno.