Hlavní navigace

Konec Účtenkovky a omezení slev na jízdném. Stát hledá úspory na chybějící respirátory i roušky

15. 3. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Že peníze budou vlivem probíhající koronavirové infekce chybět, je všem jasné. Ministerstvo financí proto hledá cesty, jak neplatit za zbytečné věci.

Loterijní hra Účetnkovka nejspíš brzy skončí. Začnu škrtat ve své kapitole, začnu tím, že zruším účtenkovou loterii, což je úspora teď hned rychlá 65 milionů korun ročně a raději je dám prostě na roušky, řekla ministryně financí Alena Schillerová v rozhovoru pro Českou televizi (video od 35:47 min.). Stát by tak jejím vyřazením z provozu měl za letošní rok reálně ušetřit desítky milionů. Ministryně plánuje předložit vládě škrty za miliardy korun.

Účtenkovka měla motivovat občany, aby vždy vyžadovali po obchodnících stvrzenku, a tím se zlepšil výběr daní. Od spuštění jej přitom provází kritika, stát na provozu stojí 86 milionů ročně a počet aktivních hráčů klesá. Je vůbec Účtenkovka k něčemu, nebo je k ničemu? Tuto problematiku podrobně rozebírá podcast serveru Podnikatel.cz.

dan_z_prijmu

Další obětí původního populismu vlády budou pravděpodobně opět kritizované slevy na jízdném pro studenty a důchodce. Podle Schillerové by měly zůstat jen pro důchodce. Mohlo být jít případně jen o pozastavení, protože teď se stejně necestuje, resp. minimálně. Já bych pro to byla, říká Schillerová.

Slevy na jízdném pro studenty jsou přitom často jimi zneužívané. Studentům stačí jediné potvrzení o studiu, na který si pořídí průkaz ISIC. Poté mohou až do konce dalšího kalendářního roku cestovat za nízké ceny, jejichž rozdíl do cen standardních zaplatí soukromým dopravcům daňoví poplatníci. Průkaz ISIC má totiž platnost 16 měsíců a dopravce zajímá jen jeho platnost, nikoli zda student skutečně studuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).