Hlavní navigace

Konec leasingu v Čechách?

12. 5. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Květnové úpravy sazeb DPH zdražily služby leasingových společností. Koupit si auto na leasing je tak o dost dražší. Leasingové společnosti se snaží zabránit odlivu klientů. Nově jim umožňují koupi auta na spotřebitelský úvěr. Co se za tím skrývá?

Finanční služby jsou od května nově přeřazeny ze snížené pětiprocentní sazby do základní – klienti tedy musí při nákupu osobního automobilu na leasing počítat s daní 19 %. Kdo se tedy chystá uzavřít novou leasingovou smlouvu, bude mít pravidelné splátky vyšší než dřív.

Přeřazení DPH u finančních služeb do vyšší sazby znamená zvýšení splátky nových smluv finančního leasingu zhruba o 3 – 7 %, vysvětluje Petr Šaštinský ze společnosti GE Capital Leasing.

Nákup automobilu na leasing v sobě nese více typů finančních služeb, které po daňových úpravách zdražily. Kromě služeb leasingové společnosti se daň z přidané hodnoty zvýšila i u pojištění – dražší je tedy i povinné ručení, havarijní pojištění apod.

Už dvě leasingové společnosti – GE Capital Leasing a CCB Finance – na květnové změny zareagovaly. Začaly svým klientům nabízet koupi osobního automobilu s využitím spotřebitelského úvěru. Podobný produkt má v nabídce více leasingových společností, ale tyto dvě využily letošní květnové úpravy daňových sazeb jako momentu pro spuštění velké reklamní kampaně. Je nový produkt pro klienty leasingových společností skutečně výhodný? Nebo je to jen reklamní trik?

AutoCREDIT od GE Capital Leasing

  • půjčka až do 100 % ceny vozu
  • není nutné mít ručitele
  • minimální výše úvěru je 25 000 Kč
  • maximální výše úvěru není omezená
  • délka splácení 6 až 72 měsíců
  • úvěr je poskytován na vozy staré až 12 let

Hlavní rozdíl mezi nákupem osobního automobilu na leasing a s využitím úvěru je především ve vlastnictví vozu. Pokud využijete leasing, je majitelem vozu po celou dobu splácení leasingová společnost. Naopak při nákupu automobilu na úvěr jste majitelem vozu od prvního okamžiku vy. To výrazně ovlivňuje situaci například při krádeži automobilu.

Spotřebitelský úvěr – ať od banky nebo od leasingové společnosti – má oproti leasingu velkou výhodu. Úpravy daňových sazeb se tohoto produktu nijak nedotkly, neboť je osvobozen od DPH. V rámci reklamní kampaně jsou zajímavě nastaveny i další parametry tohoto produktu – například GE Capital Leasing umožňuje získat celý úvěr bez ručitele.

Plusem pro leasing je rychlost uzavírání smlouvy. Leasingové společnosti si dávají záležet, aby byl tento proces co nejrychlejší. Získání úvěru na nákup automobilu od banky je podstatně složitější a především pomalejší. Výjimkou není schvalování žádosti o půjčku v řádech týdnů. Leasingové společnosti slibují, že uzavření úvěrové smlouvy bude stejně rychlé jako u leasingové smlouvy – tedy na počkání.

Získat finance na nákup automobilu lze u naší leasingové společnosti během 20 minut, protože náš úvěrový produkt je dostupný přímo u prodejců automobilů, bez nutnosti organizovat financování prostřednictvím banky, vysvětluje Pavel RálišCCB Finance.

skoleni_15_4

Chcete vědět, co se stane s vaším automobilem, pokud nebudete leasing pravidelně splácet? Přečtěte si článek Ivany Černé Pomoc, neberte mi mé auto!

V České republice je nákup automobilu na leasing velmi oblíbený. V zahraničí se obvykle při financování nákupu vozu používá více spotřebitelský úvěr. Podobný vývoj očekávají odborníci i u nás. Se zvýšením ceny u leasingu a zavedením nových parametrů u spotřebitelského úvěru totiž většina výhod leasingu pro běžné spotřebitele mizí.

Podle našich zkušeností očekáváme, že se nákup vozů na úvěr stane v blízké budoucnosti tahounem trhu financování automobilů pro spotřebitele. Český trh se tím přiblíží trhům ve vyspělých zemích, odhaduje budoucí vývoj Petr Šaštinský.

Jakou formou jste pořídili váš poslední automobil?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).