Hlavní navigace

Přehledně: Kolik stojí online hudba v mobilu?

31. 1. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Platformy na streamování hudby umožňují poslech desítek milionů skladeb. Za kolik si je můžete předplatit a co nabízejí? Jak ušetřit za hudbu, když je vás více?

Do našeho výběru jsme zahrnuli osm služeb, kde je možné za předplatné poslouchat libovolné skladby a využívat další služby. Některé z nich jde poslouchat i bezplatně s určitým omezením a s povinnou reklamou.

Amazon Music Unlimited

Služba je pro nové předplatitele prvních 30 dní bez poplatku, poté je možné zvolit několik variant předplatného. Vedle předplatného je také možné nakupovat skladby a hudbu.

K hudebnímu obsahu mají kromě přímých předplatitelů přístup také předplatitelé Amazon Prime. Ti mají v základu možnost vybírat ze dvou milionů písniček, pokud si připlatí v přepočtu 183 Kč měsíčně, mají k dispozici celý obsah.

Nejdráže vychází služba Amazon HD, která stojí 12,99 USD (297 Kč) a nabízí nejvyšší kvalitu hudby. Vedle předplatného je pak možné streamovat hudbu na Amazon Music, která je zdarma, jsou na ní ale reklamy a další omezení, podobně jako na Spotify.

Apple Music

Jedna z nejpopulárnějších streamovacích služeb. Kromě skladeb a alb tady můžete sledovat i koncerty, pořady a poslouchat rádia. Službu jde využívat na zařízeních s operačním systémem iOS a Android, je možné stahovat ji také přes iTunes přímo z mobilu.

První tři měsíce jsou bez poplatku, hudbu je možné poslouchat online i offline bez reklam a jiných omezení. Stejně jako na jiných platformách je možné vytvářet si vlastní playlisty.

Streamovací hudební služby
Služba Provozovatel Sídlo Počet skladeb Rok spuštění služby
Amazon Music Unlimited Amazon.com, Inc. USA 50 milionů 2007
Apple Music Apple Inc. USA 60 milionů 2015
Deezer Premium Deezer S.A Francie 56 milionů 2007
Google Play Music Google Inc. USA 40 milionů 2011
MusicJet MusicJet, s.r.o. ČR miliony skladeb 2011
Spotify Spotify AB Švédsko 50 milionů 2008
Tidal Aspiro AB USA 60 milionů 2014
YouTube Music Google Inc. USA desítky milionů 2008

Deezer

Prvních třicet dní je pro nové uživatele bez poplatku. Platforma nabízí desítky milionů skladech všech žánrů. Umožňuje hudbu poslouchat online nebo stahovat. Využívat můžete předpřipravené playlisty nebo vytvářet vlastní.

Deezer nabízí službu Flow, která sleduje vaše playlisty a doporučuje hudbu, která by se vám mohla líbit. Funguje na všech platformách – Android, iOS, Windows Phone, na desktopu i tabletu.

Jako jedna z mála služeb nabízí Dezzer Premium také možnost ročního předplatného, které vyjde na 1650 Kč oproti 1980 Kč při měsíčním placení. Přepočteno na měsíční náklady je to 138 Kč vůči 165 Kč. Od loňského roku je možné předplatit si také hudbu ve vyšší kvalitě, stejně jako u Amazonu. Předplatné hi-fi vyjde měsíčně na 330 Kč, u téhle verze je prvních 30 dní bezplatných.

Základní předplatné pro 1 osobu pro zpoplatněné tarify
Název služby Měsíční předplatné Cena za 12 měsíců
Amazon Music Unlimited 149 Kč 1788 Kč
Apple Music Premium 149 Kč 1788 Kč
Deezer Premium 165 Kč 1980 Kč
Google Play Music 149 Kč 1788 Kč
MusicJet Naplno 149 Kč 1788 Kč
Spotify Premium 151 Kč 1812 Kč
Tidal 149 Kč 1788 Kč
YouTube Music 149 Kč 1788 Kč

Google Play Music

Služba nabízí přes 40 milionů skladeb, ale Google ji chce do budoucna nahradit platformou YoutTube Music. Google Play Music umožňuje nákup a stahování jednotlivých položek, některá alba či samostatné skladby jsou zdarma. Pro nové předplatitele Google nabízí prvních 30 dní bez poplatku. Během té doby je služba částečně omezena – nejde poslouchat offline nebo přeskakovat při poslechu. Po uplynutí bezplatné lhůty je možné využívat obsah naplno, v rámci předplatného je možné využívat i služby YouTube Music.

MusicJet

Česká streamovací platforma nabízela v Česku hudbu na internetu dřív než známé Spotify. Ačkoliv si na ní můžete poslechnout i zahraniční interprety, hlavní doménou této platformy je široká nabídka českých hudebníků, kterou se chce v boji se světovými hráči odlišit.

Registrace je bezplatná a umožňuje nákup a poslech hudby, ale s několika nevýhodami jako poslech jen online a reklamy. Streamovat libovolný počet skladeb je možné po zaplacení prémiové verze Naplno. Ten nabízí pouze jeden základní tarif, po jehož zaplacení je možný neomezený přístup k obsahu. Uživatelé pak mají k dispozici miliony skladeb od českých i zahraničních interpretů. Ke službě je možné přihlásit se z různých zařízení, nejde však přehrávat současně na více zařízeních najednou. Na webu používá velmi zastaralý Adobe Flash.

Rodinné předplatné
Název služby Měsíční předplatné Cena za 12 měsíců Maximální počet osob s předplatným
Amazon Music 343 Kč 4116 Kč 6
Apple Music 229 Kč 2748 Kč 6
Deezer 240 Kč 2880 Kč 6
Google Play Music 224 Kč 2688 Kč 6
MusicJet Naplno
Spotify 227 Kč 2724 Kč 6
Tidal 224 Kč 2688 Kč 5
YouTube Music 229 Kč 2748 Kč 6

Spotify

Spotify je nejoblíbenější streamovací službou na světě, v současné době má něco kolem 113 milionů uživatelů. Nabízí všechny hudební žánry, rádio nebo podcasty. Umožňuje tvorbu vlastních playlistů nebo poslech už připravených. Každý týden pak připraví individuální osobní playlist Release Radar a Discover Weekly, prostřednictvím kterého doporučuje uživateli hudbu.

Nabízí jedno z nejlepších uživatelských prostředí v mobilních aplikacích pro Android a iOS i desktop. Funkční je i aplikace pro Windows Mobile. Bezplatná registrace umožňuje uživatelům přehrávat hudbu a neomezené streamování vybraných playlistů. Proti placené verzi má ale několik omezení jako absenci poslechu offline, nemožnost přeskakování skladeb v playlistu nebo reklamu. Kvalita hudby je také o něco nižší. Placená verze Spotify Premium nabízí hudbu bez omezení, poslech offline, bez reklam a ve vysoké kvalitě.

skoleni_15_4

Tidal

Tidal nyní nabízí nejdelší bezplatné období ze všech zahrnutých platforem, a to 3 měsíce. Tidal vlastní americký rapper Jay-Z a jde o první streamovací službu vlastněnou umělcem. Kromě základního předplatného nabízí i hi-fi verzi, která stojí dvojnásobek a nabízí vysokou kvalitu streamované hudby, která má být stejná nebo lepší než CD. Co se týče obsahu, vedle originálních videosérií a podcastů nabízí hudbu doporučenou hudebními novináři, umělci a odborníky z oboru.

YouTube Music

Služba YouTube Music funguje v Česku od května 2019. Prvních 30 dní je pro nové uživatele bez poplatku. Nabízí hudbu domácích i světových interpretů. Personalizovaný playlist každý den připraví podle posluchačského apetitu a automaticky stáhne pro pozdější poslech offline. Bezplatná verze YouTube Music je dostupná pro operační systém Android a iOS. Poslech je ale přerušován reklamou, hudba nejde stahovat do offline režimu a přehrávání je možné pouze se zapnutou obrazovkou.

Jakou online placenou hudební službu používáte jako hlavní?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po studiu žurnalistiky se začala naplno věnovat novinářskému řemeslu se zaměřením na ekonomiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).