Hlavní navigace

Je na ceně zlata opravdu bublina?

9. 9. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Analytici varují, že na ceně zlata už roste enormní bublina. Ale mají pravdu? Trh se na názory analytiků neptá.

Dluhové problémy v Evropě i USA způsobily, že investoři mnohem více obracejí pozornost k takovým uchovatelům hodnoty, jako je zlato. I přes to, že analytici už nějakou dobu varují, že na ceně zlata roste bublina, poptávku to nijak nesnižuje. Cena roste dál. Čtěte více: Může být unce zlata za milión dolarů?

Dokud budou Centrální banky dále plnit ekonomiky a měnové systémy jednotlivých zemí nově natištěnými bankovkami, a to v takovýchto objemech, nemusíme se obávat, že aktuálních 1 900 USD za trojskou unci zlata je pouze cenovou „bublinou“ na trhu, řekl ve včerejším rozhovoru pro televizní stanici Bloomberg TV, Dr. Marc Faber, jeden ze současných předních světových investorů a autor mnoha investičních blogů a publikací. Dodal také, že ti, co investují do zlata, mají určitou jistotu a zbraň proti náhlým korekcím a propadům na finančních trzích.

Během včerejší seance se cena zlata obchodovaného na burze COMEX (Globex) vyšplhala na absolutní rekord 1 921,15 USD za trojskou unci (31,10 gramů).  Tento pohyb směrem vzhůru jen podtrhuje Faberova slova. Zlato láme rekordy a hlavními viníky jsou padající ceny akcií a slábnoucí strategické měny. Tato skutečnost zvyšuje poptávku po zlatě. Čtěte více: Zlato – dobrá nebo špatná investice?

Trh se na vývoj neptá analytiků

Analytik společnosti WellsFargo& Co. Dean Junkans v měsíci srpnu prohlásil, že spekulativní nákupy ženou futures kontrakt zlata do úrovně enormní bubliny bez fundamentálního podkladu a také že očekává strmý pád. V té době byla cena zlata okolo 1780 USD za trojskou unci. Jak je vidět, trh se na názory analytiků neptá.

Dr. Marc Faber dále směrem k současnému trendu vyjadřuje i osobní postoj: Každý měsíc si koupím trochu zlata. Čtěte více: Jak dlouhodobě investovat do zlata?

Centrální banky musí změnit politiku

V USA, Evropě a Asii zpomaluje výroba, což přilévá olej do ohně a očekávaná čísla globálního růstu ekonomik se stávají hrozbou pro jednotlivé systémy. Tato skutečnost donutí centrální banky ke změně měnové politiky. Čtěte více: Šest průšvihů, o které si koleduje Amerika

Centrální banka USA The Federal Reserve ukončila v červnu letošního roku druhé kolo takzvaného kvantitativního snižování. Během tohoto procesu FED skoupil dluhopisy upsané v listopadu 2010 za 600 miliard USD.

V kole prvním však poslal do ochromené ekonomiky celkem 1,25 bilionu USD. Banky a finanční instituce jako Goldman Sachs Group Inc., Citigroup Inc., Bank of England, začínají po vzoru druhého kola opatření FEDu, reakcí na oslabování ekonomiky a zdražování bankovních transakcí, taktéž počátkem tohoto týdne nakupovat dluhopisy. Čtěte více: 14 odpovědí na otázky, které vás zajímají v oblasti investic


Zdroj: SAXO Trader 2.5

Na přiloženém obrázku, pořízeném z obchodní platformy SAXO Trader 2.5,  můžete sledovat denní graf s historií jednoho roku, tedy od září roku 2010. Trend je již jedenáctý rok v širokém obchodním (cenovém) pásmu bullish. Toto je nejdelší trend od roku 1920. Čtěte také: Zlato z automatu? Brzy na ně narazíte v obchoďáku

skoleni_15_4

V tomto roce londýnští investoři diverzifikovali svá portfolia do ostatních investičních instrumentů např. akcií, měn, apod. Vzhledem k aktuálnímu silnému fundamentu ale i silné technické podpoře, doplněné indikátory může být případná korekce zajímavou příležitostí. Vzhledem k vysokému stupni volatility je třeba vyhledat vhodnou příležitost.

Autor Jan Koudelka je makléř u společnosti Conectium s.r.o.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je makléřem společnosti Conectium.


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).