Hlavní navigace

Názory k článku Jaký je rozdíl mezi smluvenými úroky a úroky z prodlení?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 10. 2014 8:05

    VlK

    Děkuji za zajímavý článek.

    - Jen mě zarazil § 1967 NOZ, který je dle mě v rozporu se zákonem o spotřebitelském úvěru § 15 (0,5% -1%) pro případ, kdy je to spotřebitelský úvěr, což del zákona chápu cokoliv mezi 5000Kč a 1,xMKč ("Spotřebitelským úvěrem se rozumí odložená platba, půjčka, úvěr nebo jiná obdobná finanční služba poskytovaná nebo přislíbená spotřebiteli věřitelem, nebo zprostředkova­telem."). Nebo v čem se pletu?

    Dále by mě zajímalo, jak je to s těmi úroky z úroků a pořadím splácení. Ve starém OZ víceméně bylo, že se úroky z úroků neplatí - proto se úroky platili první (ale dlužník mohl požadovat a muselo mu být vyhověno, aby se platila nejdříve jistina - ale pak asi už nedostal nikdy úvěr). Nyní je možné splacení otočit - nejdříve jistinu (která se nedaní) a na konci úroky - pokud by to tak bylo ve smlouvě, asi to není "bez rozumného důvodu". (Vždy jsem se divili těm, co půjčují, že vlastně daní úroky a přitom stále nesou riziko, že nedostanou zpět ani celou půjčenou částku)

  • 15. 10. 2014 15:33

    Autor článku (neregistrovaný)

    Dobrý den, děkuji za pochvalu.
    Jinak - snad Vám pomůže odkaz na ust. § 1932 NOZ:
    (1) Má-li dlužník plnit na jistinu, úroky a náklady spojené s uplatněním pohledávky, započte se plnění nejprve na náklady již určené, pak na úroky z prodlení, poté na úroky a nakonec na jistinu, ledaže dlužník projeví při plnění jinou vůli.
    (2) Určí-li dlužník, že plní nejprve na jistinu, úročí se náklady i úroky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).