Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak získat bezplatně výpisy z úvěrových registrů? Tip z praxe od Kisuke - Tedy.... Co na to rict... Z clanku vypliva,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 8. 2018 9:52

    Kisuke (neregistrovaný)

    Tedy.... Co na to rict... Z clanku vypliva, ze to co jsem si dosud jen myslel je pravda. A to, ze tyto registry jsou naprosto neduveryhodne, nebot evidentne zaznamenavaji nesmyslne udaje a nijak je neoveruji. Tedy by je nikdo soudny nemel pouzivat... Pokud tak nekdo cini (a jeste prispiva provozovateli na provoz takove veci), je to celkem vtipne.

  • 13. 8. 2018 22:01

    Patrik Chrz

    Žádná databáze není dokonalá. A to, že je tam pár věcí "navíc" bankám zásadně nevadí, hlavně když jsou tam (i) ty věci, co tam mají být, protože nic lepšího zkrátka k dispozici nemají. Právě neexistence centrálních úvěrových registrů byla jednou z věcí, které umožnily v minulosti rozsáhlé úvěrové podvody, které většinu českých bank málem položily.

    To, že banka nedá úvěr někomu, komu by ho dát mohla, ji zásadně netrápí, horší je, když ho dá někomu, komu by ho dát neměla a ono ho pak nesplatí. Je na zodpovědnosti každého, aby se staral o to, že jsou o něm v takové důležité databázi pravdivé informace. Nemusí, ale když to neudělá, může to pro něj v budoucnu znamenat problém.

  • 14. 8. 2018 2:41

    Honza (neregistrovaný)

    Všude se píše, kolik mají banky přebytečných peněz, které by strašně rády rozpůjčovaly... Kdyby se nějaká zaměřila na půjčky klientům, kteří jsou fakticky ok, ale mají virtuální problém v některé z těch databází, tak by na tom mohla slušně vydělat.

  • 14. 8. 2018 6:18

    Jarmila (neregistrovaný)

    To záleží na úvěráři banky. Já tu kdysi uváděla, že jsem externě pracovala pro tazatelskou firmu jako Mystery Shopper. Kontrolovali jsme banky a v rámci kontroly jsme se měli zeptat na možnost úvěru. Banka pouhý dotaz zanesla do registru. Z tazatelské firmy jsme měli informaci, že banky se nás nebudou ptát na totožnost. Och, jak to byl nesmyslný požadavek! Bez ověření totožnosti ani ťuk, to by mi snad ani ruku nepodali. Takže po dohodě se zadavatelem úkolu došlo ke změně, ano, můžeme si nechat ověřit totožnost. Jenže já třeba v jedné vlně kontrolovala 8 poboček, takže už ve druhé pobočce věděli, že jsem se byla na možnost úvěru ptát na jiné pobočce jejich firmy. Když jsem si po nějakém čase skutečně brala úvěr, některé banky se na mne dívaly podezíravě jako na nějakého neplatiče, zato ČMSS mávla rukou, že to byl jen dotaz bez čerpání, a úvěr poskytla. Proč by ho proboha neposkytli, když jsem ručila nemovitostí, která měla o dost vyšší hodnotu, než poskytovaný úvěr? Já jsem tehdy nechápala, proč je v registru pouhý dotaz na hypotetickou možnost úvěru, tj. v jaké výši a za jakých podmínek, proč tato informace není při nečerpání vymazána.

  • 29. 10. 2018 7:21

    radek (neregistrovaný)

    Pokud si zažádáte o úvěr a nedostanete ho, nebo svoji žádost v průběhu dotazování na úvěr stáhnete, tak se o vás záznam objeví v databázi, že jste žádali a že jste žádost buď stornovala, nebo ji banka zamítla. Takový záznam je smazaný po roku.

  • 14. 8. 2018 8:03

    Pavel (neregistrovaný)

    Pokud si dobře vzpomínám, tak ten největší úvěrý podvod (cca 7 miliard) proběhl tak, že si podvodník napřed vzal několikrát menší úvěr (desítky miliónů), který řádně splatil, pak si půjčil 7 miliard a zmizel. Jak by tomuhle zabránil nějaký registr?

  • 14. 8. 2018 10:57

    Kisuke (neregistrovaný)

    Popravde, nechapu proc by se mel kazdy starat jestli si Venca z horni dolni nebo Karel z prahy nerozjel nejaky uzavreny registr kam neco dava a ptat se ho jestli tam na nej neco nema.
    Pokud bych k tomu takhle blbe pristupoval, tak se za chvili budu kazdeho subjektu ptat, jestli nahodou neprovozuje nejaky registr a jestli nahodou tam na mne neco nema. Pak asi nebudu cely zivot delat nic jineho nez se blbe ptat. Nastesti nemusim, nikdy sem se s tim nesetkal, ze by to nekdo vyuzival nebo me s tim otravoval (asi mam stesti ze spolupracuji s rozumnymi lidmi)
    Jako chapu ze z pohledu provozovatele to byznys muze byt dobry. Nechat si platit za nic je samozrejme sen kazdeho podnikatele. Proc to preci overovat, jeste by mi to zabralo nejaky cas...
    Diky te uzavrenosti a neduveryhodnosti (kdo vi co si tam Venca napise, nebo mu tam nekdo napise) je vyuziti takove veci vazne usmevne. Dost to vypovida o tom kdo takovou vec pouziva.

    Pokud ma ten registr byt co k cemu, necht je otevreny a nebo dusledne overovany (a za overovani je provozovatel zodpovedny). Nebo oboji. A idealne provozovany nejakou aspon trochu duveryhodnou autoritou jako CNB. Kdyz bude jasne overeno ze zaznamy jsou tam opravnene (a ne ze si kdo chce napise co chce). Necht je to otevrene a verejne pristupne (po zadani nakych parametru dostane clovek vypis), at si kazdy muze zkontrolovat ze tam nejsou nesmysly - pripadne pokud najde nesmysl tak necht se obrati na autoritu ktera to provozuje at tedy vysvetli proc tam ten nesmysl je (melo by to preci byt overene).

    Jinak se obavam ze ma ten registr stejnou vahu jako kdybych si jej ted otevrel treba ja. (A muzu tam dat spousty nesmyslu protoze proste chci a bavi me to. Nebo moji konkurenci, nekoho koho nemam rad protoze mi sebral lizatko, a nebo proste jen velke firmy a pak po nich chcit nejake drobne za vymaz)
    Coz clanek minimalne u toho pochybneho SOLUSu vlastne potvrzuje...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).