Hlavní navigace

Jak zákon káže

28. 8. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dostat se do potíží se zákonem není žádná potíž. Obzvláště, když „postižený“ o zákonu neví, nezná ho nebo ho jen opomněl. „Neznalost zákona neomlouvá,“ je klauzule, proti níž vám pomůžeme se bránit. A navíc – některé zákony je dobré znát i ze zištných důvodů.

Se zákonem se střetáváme na každém kroku, aniž si to uvědomujeme. Každý náš právní úkon se řídí kodifikovaným zákonem, který se odvolává na vyhlášky, vládní nařízení, zvyk a jiné normy. Ve finančním životě je právo hlavním pilířem, zajišťujícím nejen vymahatelnost pohledávek, ale též výběr daní.

Další díl seriálu o „útrobách Měšce“ věnujeme Zákonům a právu. I na Měšci se s nimi můžete setkat téměř na každém kliku.

Právní normy, tedy nikoli jen zákony, ale též vyhlášky a nařízení vlády, naleznete souhrně v nabídce „Nástroje“ – „Zákony a právo“, kde je připraveno vyhledávání (bohužel zatím jen v názvech právních norem) a kde jsou právní normy roztřízeny podle oblastí působnosti.

Hledáte-li například zákony týkající se povinného ručení, nemusíte znát jejich název (natožpak čísla), stačí kliknout na „povinné ručení“ a získáte přehled zákonů k tématu se vážících.

Cest k zákonům je více. Nemusíte zastavovat policistu na silnici, chodit za právníkem ani používat menu „Zákony a právo“. Nacházíte-li se v konkrétní oblasti vašeho zájmu, řekněme ve stavebním spoření, v „Křižovatce“ naleznete přímý přístup k právním normám, ovlivňujícím právní prostředí tohoto typu spoření v nabídce, jak jinak, „Zákony a právo“.

dan_z_prijmu

Nepodaří-li se vám napoprvé nalézt zákon, který hledáte, zkuste zadat slovo v podobném tvaru případně slovo podobného významu. Například při zadání slova „šek“ nevypluje na světlo monitoru žádný výsledek, přidáte-li ale koncovku a necháte-li hledat „šekový“, naleznete
Zákon č. 191/1950 Sb., zákon směnečný a šekový

Může se stát, že potřebný zákon nenaleznete. Ani v takovém případě nemusíte zoufat, Měšec má i pak pro vás řešení. Na každé stránce se zákony je umístěný vyhledávací formulář, prohlížející databázi našeho dodavatele právních norem. Ne, není jím Parlament, ale renomovaný vydavatel zákonů v úplném znění – Sagit.

Osobně považuji za velmi užitečné znát přinejmenším Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů pro všechny, kdo musí podávat daňové přiznání nebo využít všech příležitostí ke snížení daní.

Hledáte zákony na Internetu?

  • Ano, na Měšci.
    9 %
  • Ano, na jiných serverch.
    67 %
  • Ne, ale asi začnu.
    19 %
  • Ne, preferuji papírovou formu.
    0 %
  • Ne, zákony mne nezajímají.
    5 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).