Hlavní navigace

Vyplňování žádosti o ošetřovné bude jednodušší. Jak na to?

26. 10. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Žádost o ošetřovné pro zaměstnance má novou podobu a jeho vyplnění bude jednodušší. Kombinuje žádost o ošetřovné a výkaz péče, nově si tedy vystačíte s jedním formulářem.

Návrh zákona o krizovém ošetřovném, které bude možné čerpat po celou dobu zavřených škol, nyní čeká na projednání v senátu a poté na podpis prezidenta. Podle navrhované právní úpravy se bude o ošetřovné žádat za uplynulý kalendářní měsíc. Žádost za říjen tedy budete podávat v listopadu.

Česká správa sociálního zabezpečení připravila nový formulář, který má celý proces zjednodušit. Jde o kombinaci původní žádosti o ošetřovné z důvodu uzavření školy a výkazu péče. Současně je nový formulář koncipován tak, aby pomocí něho bylo možné případně uplatnit nárok na ošetřovné i podle aktuálně platné právní úpravy (tj. za 9 nebo 16 kalendářních dnů).  

Nový formulář proto obsahuje jak prvky z dosavadní žádosti o ošetřovné z důvodu uzavření škol (informace o vašem rodinném stavu, platební údaje atd.), tak i prvky navazující na připravovaný zvláštní zákon o ošetřovném (vykazování dnů péče, informace o střídající osobě a dnech, ve kterých pečovala). S tím vším jste se pravděpodobně setkali už na jaře, pokud jste o ošetřovné v souvislosti s tehdejším uzavřením škol žádali.

Jak vyplnit žádost

Žádost o ošetřovné můžete vyplnit přímo v počítači a poté ji vytisknout, nebo ji vytisknout rovnou a vyplnit ručně.

Úvodní část

V úvodní části, která se týká identifikace žádosti, uvedete, zda vyplňujete novou žádost, nebo žádost, která na ni navazuje. Možnosti jsou označeny takto:

  • Nová žádost, nebo
  • Žádost navazuje na žádost z předešlého měsíce

Až budete v listopadu vyplňovat žádost za říjen, zaškrtnete možnost Nová žádost. Při každé další žádosti už budete zaškrtávat druhou možnost.

Žádost o ošetřovné z důvodu uzavření škol a číslo žádosti. (25.10.2020)
Autor: Veronika Němcová

Identifikace žádosti o ošetřovné. (25. 10. 2020)

Po zaškrtnutí políčka Nová žádost se vám vpravo objeví šedé okénko Vygenerovat číslo žádosti. Poté, co na něj kliknete, se vám v červeném políčku níže vygeneruje Číslo žádosti. Toto číslo je pro vás důležité. Bude sloužit pro vaši identifikaci ve vztahu k České správě sociálního zabezpečení a budete jej uvádět při vyplňování každé další žádosti o ošetřovné. Proto si jej poznamenejte a uschovejte pro další použití.

Část A: Prohlášení o uzavření zařízení, které dítě navštěvuje

Tady vyplňujete název školy, její adresu a důvod uzavření. Jako důvod uveďte: Mimořádná opatření proti epidemii. Dále zde vyplňujete, po jakou dobu byla škola uzavřena. Za říjen to tedy bude od 14. 10. 2020 do 31. 10. 2020.

Žádost o ošetřovné, část A
Autor: Veronika Němcová

Žádost o ošetřovné, část A

Část B: Identifikace dítěte

Zde vyplníte údaje o dítěti: jméno, datum narození a rodné číslo, adresu trvalého pobytu. Dále zaškrtnete, zda se jedná o invalidní dítě (osobu) nebo dítě do 10 let. Dále vyplňujete, zda s vámi dítě žije v domácnosti a jaký vztah k němu máte (matka/otec atd.).

Žádost o ošetřovné část A
Autor: Veronika Němcová

Žádost o ošetřovné, část B

Část C: Identifikace pečující osoby – žadatele o dávku

Zde uvedete údaje o sobě. Jméno, datum narození, rodné číslo, adresu trvalého pobytu. Dále kontaktní údaje jako telefon a e-mail. Dále vyplňujete váš rodinný stav.

Žádost o ošetřovné část C
Autor: Veronika Němcová

Žádost o ošetřovné část C

V této části také uvedete měsíc, za který o ošetřovné žádáte, tedy říjen. Dále zaškrtáte políčka od 14 do 31, což je počet dnů, kdy budou v tomto měsíci školy zavřené. Dále uvedete, zda jste se o dítě starali sami, nebo jste se s někým střídali. Pokud ano, zaškrtnete příslušné políčko a vyplníte ještě údaje o druhé pečující osobě.

Podle zákona není možné čerpat ošetřovné během prázdnin a ředitelského volna. Konkrétně v týdnu 26. 10. – 1. 11. bude státní svátek, víkend a prázdniny. Nárok na ošetřovné bude v tomto týdnu následující:

  • 26. 10. a 27. 10. (pondělí a úterý) ošetřovné náleží, školy jsou uzavřené nařízením vlády
  • 28. 10. – ošetřovné náleží, jedná se o státní svátek 
  • 29. 10. – 30. 10. ošetřovné nenáleží, jde o prázdniny
  • 31. 10. – 1. 11. ošetřovné náleží, jedná se o víkend

Byť jsou tedy v říjnu dva prázdninové dny, vy vyznačte ve formuláři všechny dny, kdy jste o dítě pečovali, zaměstnavatel pak označí čtvrtek a pátek jako pracovní den. Pokud se se zaměstnavatelem dohodnete na čerpání dovolené, tyto dny bude tedy klasicky náležet výplata od zaměstnavatele.

Část D: Platební údaje a prohlášení o správnosti údajů

V části D si zvolíte, zda chcete ošetřovné vyplatit na bankovní účet v České republice, v zahraničí, nebo zaslat složenkou na vaši adresu. Věnujte pozornost uvedení správného čísla účtu nebo adresy pro výplatu složenkou.

skoleni_15_4

Žádost o ošetřovné část D
Autor: Veronika Němcová

Žádost o ošetřovné část D

Poté vás čeká konečná část žádosti, kde uvedete místo a datum vyplnění žádosti. Žádost poté vytiskněte a podepište. Vaším podpisem stvrzujete, že údaje uvedené v žádosti jsou správné.

Žádost poté předejte vašemu zaměstnavateli, který na ni doplní své záznamy či je uvede na samostatném tiskopisu a poté zašle příslušné okresní správě sociálního zabezpečení.

Parametry krizového ošetřovného

  • Ošetřovné bude vypláceno zpětně, a to po celou dobu trvání mimořádný opatření, tzn. od 1. dne potřeby péče o dítě.  
  • Nárok na ošetřovné budou mít rodiče při péči o dítě mladší 10 let, jako je tomu i u klasického ošetřovného. Nárok na ošetřovné náleží i při péči o nezaopatřené děti účastnící se školní docházky závislé na péči jiné osoby (již od stupně I.) bez omezení věku a osoby starší 10 let závislé na péči jiné osoby využívající služby denních, týdenních stacionářů a obdobných zařízení.   
  • Výše ošetřovného bude činit 70 % redukovaného denního vyměřovacího základu.  
  • Minimální denní výše ošetřovného je nově stanovená na 400 Kč.
  • Kromě zaměstnanců budou mít na ošetřovné nárok také osoby pracující na dohodu o provedení práce nebo o pracovní činnosti, pokud odvádí nemocenské pojištění.
  • Rodiče se mohou v péči o dítě neomezeně střídat. Stejně jako na jaře bude platit podmínka, že se nebudou moci střídat v průběhu stejného dne.
  • Ošetřovné bude možné čerpat po celou dobu uzavření škol. Nárok na něj zaniká ukončením zaměstnání.
  • Po otevření škol bude krizové ošetřovné dál platit pro děti v karanténě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po studiu žurnalistiky se začala naplno věnovat novinářskému řemeslu se zaměřením na ekonomiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).