Hlavní navigace

Jak ušetřit na vánočních nákupech?

29. 11. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Co se vyplatí koupit jako dárek k Vánocům? A lze ušetřit na vánočních ozdobách či na stromečku?

Vánoce, Vánoce přicházejí, budou pro naše peněženky veselé? I na vánočních dárcích můžeme výrazně ušetřit, pokud budeme kupovat opravdu věci, které si dokáží i po Vánocích udržet hodnotu. Které to jsou?

1. Oblečení raději nekupujte

Kupovat oblečení jako vánoční dárek se nemusí vyplatit. Textil totiž bude po Vánocích nejvíce zlevňovat, povánoční slevy na textilní výrobky dosahují i 70 % z ceny výrobků. Je také velká šance, že pokud osobu, kterou chceme obdarovat, dostatečně neznáme, pak se netrefíme do jejího vkusu a místo překvapeného výrazu tak nastoupí jen zdvořilý úsměv. 

Na druhou stranu, lepší textilní řetězce vás budou lákat, podobně jako minulý rok, na to, že pokud obdarovanému nebude nějaké oblečení vyhovovat, může ho po Vánocích bez problémů vrátit. Pozor jen na etiketu, která se nesmí poškodit, jinak je s vrácením zboží problém.

2. Elektro ano, ale jen značkové

Pokud se jedná o značkové bílé elektro, pak v příštím roce nelze očekávat, že by výrazně zlevňovalo. Naopak, známí výrobci Bosch, Mora či Gorenje oznámili, že budou kvůli devizovým intervencím zdražovat. Situace ale může být jiná u elektrotechniky méně známých značek, která se prodává v obchodních řetězcích. Tam naopak můžeme očekávat poměrně vysoké slevy po Vánocích.

Pokud kupujete bílé zboží, raději však investujte do kvality, na internetu či v odborných časopisech najdete srovnání řady elektrických výrobků, pomůžou vám také reference a zkušenosti uživatelů s daným výrobkem na stránkách, kde se srovnávají ceny zboží.

Za kapra si nepřiplatíme, za brambory ano

Kvůli povodním, ale i delší zimě a následnému dlouhotrvajícímu suchu by mělo dojít k tomu, že produkce ryb mírně poklesne: Vše se podepsalo na nízkých přírůstcích ryb, plno rybníků bylo vypláchnuto povodní, takže byly zaznamenány i úniky a ztráty na rybích obsádkách, uvedl ředitel Rybářského sdružení České republiky Michal Kratochvíl. Za kapra si ale připlatíme jen málo: Někde to může být řádově o koruny, někde ke změnám nemusí dojít vůbec, dodal Kratochvíl.

Hlavní surovina bramborového salátu – brambory, nám ale určitě podraží. Neúroda brambor vlivem sucha a povodní nejspíše vedla k výraznému zdražení, zemědělci své brambory prodávají i za 12 Kč kilo, zatímco obvyklé prodejní ceny se pohybovaly v minulých letech kolem 6 Kč za kilo. Jak na potravinách ušetřit? Čtěte: 7 tipů, jak ušetřit na potravinách

3. Stolní počítače a některé počítačové komponenty nezlevní

Komponenty do stolních počítačů reagovaly na devizové intervence okamžitě, obchodníci také přistoupili ke zdražování svých zásob. Příkladem je například vývoj cen procesorů Intel, jeho cena vzrostla téměř okamžitě. Čtěte více: O kolik zdraží nejpopulárnější procesor společnosti Intel?

Pokud ale chcete obdarovat vašeho blízkého počítačem, pak se nemusíte bát, že ihned po Vánocích dojde ke zdražení komponent. Komponenty budou v čase zlevňovat, období po Vánocích však není přelomovým období, kdy dochází k prudkému zlevňování. Další souboj výrobců ale lze očekávat u dražších grafických karet mezi výrobci AMD a NVIDIA, ceny zde budou nejspíše nadále klesat.

4. Notebooky zlevňují jen mírně

Na rozdíl od počítačových komponent je cena notebooků z velké části ovlivněna také konstrukčním řešením a marží výrobce. Znamená to, že například speciální návrh komponent, které se pak vejdou do samotného ultrabooku, může vést ke značnému prodražení samotného notebooku. Notebooky jsou ale stále dostupnější, technologické postupy se zdokonalují a výkon narůstá. Devizové intervence proto například nejpopulárnější ultrabook Acer Aspire S3–391 téměř nezasáhly. Po Vánocích ale nelze očekávat prudké zlevňování, cena notebooku však v čase bude mírně klesat.


Vánoční stromek – koupit nebo zasadit?

Na vánočním stromku můžete ušetřit stovky korun a to tím, že si ho sami vypěstujete. Například pro pěstování v bytě se hodí jehličnatý strom Araucaria heterophylla (blahočet ztepilý). Blahočet by však měl být umístěn v místě, kde bude mít dostatek světla. Ač se jedná o strom původem z Nového Zélandu, přílišné exotiky se bát nemusíte, tento stromek je velmi podobný české jedli, koneckonců je často chybně označován jako „pokojová jedle“. Pokud nemáte možnost si stromeček vypěstovat, můžete ho také velmi výhodně koupit u některých velkých obchodních řetězců, kde vám za jeho vrácení po Vánocích připíší část ceny zpět např. prostřednictvím poukázky na další nákup.

Výzdoba vánočního stromečku

Výzdoby na vánoční stromeček nejsou levnou záležitostí. Navíc nechceme mít každé Vánoce stejné ozdoby. Pokud máte staré výzdoby, pak s nimi ještě tyto Vánoce vydržte. Reálné mzdy v ekonomice klesají a je nutné hledat úspory všude, Vánoce by navíc neměly být o drahých ozdobách a pozlátkách, ale o příjemných chvílích strávených s rodinou.

Pokud však chcete své ozdoby vyměnit, ušetřit můžete, pokud je nakoupíte po skončení Vánoc. Slevy na vánoční výzdobě dosahují i více než 70 %, bude se jednat o velmi výhodné nákupy. Nové vánoční ozdoby však budete muset uskladnit. Vánoční ozdoby se také po skončení Vánoc velmi výhodně prodávají na aukčních serverech, zde je možné ušetřit i 90 % nákladů, ozdoby však budou používané a často budete muset zaplatit náklady i za dopravu. Pokud vás vánoční ozdoby přestanou bavit, pak ty zlevněné můžete také prodat na aukčních serverech, ztráta bude podstatně nižší, než kdybyste prodávali ozdoby nové. Některé rodiny si také ozdoby vyrábějí doma.

5. Ceny tabletů padají dolů, neutrácejte za ně ale příliš

Trh tabletů je vysoce konkurenčním prostředím, kde dochází k poklesu cen produktů v čase. Například na tabletu Nexus 7 II, který patří mezi nejpopulárnější na našem trhu, se devizové intervence na vyšších cenách neprojevily. Po Vánocích lze očekávat další snižování cen, budou nejspíše také představeny tablety jiných výrobců s podobným výkonem, avšak za nižší cenu. Pokud kupujete tablet s Androidem, pak zvažte, zdali má smysl do něj investovat více než 5000–6000 Kč, vzhledem k tomu, že ceny budou výrazně klesat a výkon růst.

dan_z_prijmu

Internetové obchody? Objednejte si zboží včas 

Pozor, nenechávejte nákup přes internetové obchody na poslední chvíli, objednávky, vzhledem k zahlcenosti dopravních společností a České pošty, bude nutné uskutečnit s dostatečným předstihem, podrobnější informace najdete na stránkách daného internetového obchodu. Ušetřit můžete v internetových obchodech na poštovném v případě, že navštívíte odběrné místo (v případě, že ho internetový obchod má).

6. Dovolená nejspíše zdraží

Vánoce nemusí být jen o materialistických dárcích. Na některé zážitky můžeme vzpomínat celý život. Darovat můžete cokoliv např. let balonem, jízdu v tanku, kurz vaření. Stále více atraktivnější bývají také wellness balíčky v lázeňských městech. Pokud si například objednáte nějaký ze zážitků v České republice, pak vzhledem k vysoké konkurenci k žádnému výraznému zdražování, vlivem devizových intervencí, nedošlo.

U dovolených v zahraniční můžete ušetřit ještě více, neboť zdražení údajně podle vyjádření cestovních kanceláří nastane až příští rok. Průměrná cena zájezdu v zahraničí podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur vzroste v příštím roce na 13 000 Kč. V roce 2011 to přitom bylo 11 350 Kč, v roce 2012 11 750 Kč a tento rok by průměrná cena dovolené měla přesáhnout hranici 12 000 Kč. Cestovní kanceláře nás ale chtějí tímto způsobem nalákat na nákup first minute zájezdů, u nich však může být cena výrazně vyšší, než v případě těch last minute. Zájezdy také ale zdraží i vysoká inflace v turisticky atraktivních destinacích, výrazně vyšší inflace než u nás je například v Turecku, Tunisku či Egyptě. 

Kolik plánujete letos utratit za dárky na Vánoce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).