Hlavní navigace

Názory k článku Jak se budou vyvíjet hypotéky? Dobře už bylo, nebo ještě není tak zle?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 6. 2017 8:20

    qwertz (neregistrovaný)

    Jo. Teoreticky by to tak být mohlo. V praxi ale běžný účet a dlouhá historie u jedné banky znamená bohužel hlavně to, že jste ovce vhodná k dokonalému ostříhání. Nemáte-li příjmy alespoň v násobcích průměrné mzdy, žádnou lepší nabídku vám vaše banka nedá, protože spoléhá na to, že jste líný jít ke konkurenci - kde bohužel v rámci konkurenčního boje lepší nabídku dostanete.

    Banky preferují akvizice nových zákazníků před udržením současných (viz všechny ty nesmyslné peněžní bonusy za založení produktu apod.). Je to absurdní, ale je to tak.

  • 14. 6. 2017 9:06

    Jerry001 (neregistrovaný)

    presne tak, mel sem u Raifky ucet a radne splaceny uver, kdyz jsem chtel hypotecni uver nabidli mi nesmyslne vysoky urok, kdyz sem se pani bankerky ptal, proc mi nabizi vyssi urok nez novemu klientovi, ktery prijde z ulice zacala neco blekotat, ze by s tim slo urcite neco delat, ze to "zkusi" pres sefa pobocky schvalit na nizsi urok, a ze to jako "pro me udelaji" :-) Tak sem sel nakonec jinam, tohleto chovani jakoze, kdyz se neozvete tak Vas zkusime natahnout nejak nemam rad.

  • 14. 6. 2017 19:35

    Petr (neregistrovaný)

    Jen na okraj, zase tady autor zmiňuje parametr LTI, který má bát údajně 5. Přitom v čerstvé zprávě o finanční stabilitě ČNB mluví o parametru LTI 8, což mi připadá normální. Pak je jasné, kde vzniká taková hysterie, zase jen z fám.

  • 15. 6. 2017 10:27

    Jan DD (neregistrovaný)

    Víte co je zajímavé? Že třeba před rokem jsem četl , že v americe si lidé pořizují bydlení za 3 roční příjmy a pruměrně mají obydlí 220 m2 . Je to sice statistika , ale pokud v americe obydlí pořídíte takto levně a u nás za 5 nebo 8 ročních platu , tak je asi rozdíl kolik vám zustane pak k dispozici na utraty.

  • 15. 6. 2017 11:22

    Jarmila (neregistrovaný)

    Jenže my stavíme domy z cihel a betonu, oni z papundeklu. Naše domy považuje Američan za luxus. Kolegy syn byl v Americe na brigádě a se stejně starými teenagery se bavili o tom, jak doma bydlí. Když ukázal fotku dvougeneračního domku (u nás vcelku běžné bydlení), divili se, proč jel do Ameriky mýt okna a měli ho za syna výstředního milionáře.
    Náš dům je třeba za 40-50 let bydlení rekonstruovat, v Americe ho strhnou a postaví se jiný.

  • 15. 6. 2017 15:55

    jan DD (neregistrovaný)

    A teď se zamyslete. Mlada rodina s 3 dětmi by radši bydlela v domku z papundeklu co má 200m2 za 3 roční platy , anebo v poctivem panelaku v 2+1 na 50 m2 za 8 ročnich platu?

  • 16. 6. 2017 8:39

    * (neregistrovaný)

    To je složitější, protože nejde vytrhávat jen jednu položku.
    - Papundekl počítáš za samotný papundekl, ovšem bez pozemku a přípojek. Byt je včetně podílu na pozemku.
    - V 2+1 50 m2 rodina fungovat dlouhodobě nemůže.
    - U papundeklu musíš připočíst náklady, což nejsou jen peníze, ale i čas, ten bývá mnohem důležitější, za dojíždění.
    - U těch 3 ročních platů musíš připočíst vysoké náklady na zdravotní péčí, m.j. i na ty děti, buď vysoká pojistka, nebo vše na dřevo, vyšší náklady na školy. Takže se bavíme o jakýchsi hypotetických platech, co ale po zaplacení řečeného stejně nemáš.
    - U papundeklu máš několikanásobně vyšší spotřebu energie, byť ta třeba stojí polovinu.

    Zkrátka: srovnáváš nesrovnatelné. Jak sám říkáš: se zamysli.

  • 16. 6. 2017 19:55

    jan DD (neregistrovaný)

    Sice píšete , že bydlet nemuže v 2+1 ale realita je prostě taková . Mám takové známé.
    Samozřejmě daně jsou jiné , jiné pojištění . už třeba jen tamní nízké spotřební daně zpusobí , že levněji postavíte . To se projeví na příjmech obcí co musí žít z daně z nemovitostí - asi nemají dotace od státu . Což zase zvyšuje nabídku na trhu. U mě ve vchodě je cca prazdný byt 10 let . Podnikatelé si postavily dum a byt je prázdný a nechtějí ho prodat .
    Další známý má ve vchodě 3 prázdné byty . Jsou to větší byty a právě chtěl by do většího - obešel všechny majitele a nikdo neprodal . Mají to asi jako dobré uložení peněz . Za posledních 10 až 15 let vzrostly ceny dvojnásob . A na učtu vám za tu dobu se tak peníze nezuročily.
    Takže asi teorie zvyšování cen je zpusobena spekulací na rust (nedostatek nemovitostí) . Prostě nevyužité nemovitosti nikdo nechce prodat . Obec nemá páku na chátrající prázdné domy. Majitele to netrápí.

  • 15. 6. 2017 17:25

    Eman (neregistrovaný)

    Paní Jarmilo, obyčejně jsou Vaše příspěvky korektní (jestli tedy jste "ta" Jarmila), ale tento blud typu "Máňa říkala" jste si mohla odpustit. To že za oceánem staví mnohdy jednodušeji neznamená nekvalitně a z papundeklu. Názor nějakého teenagera je třeba brát s rezervou. Kéž by i u nás byla praxe rozpadlé domy strhnout a postavit nové, místo zastavění luk a polí. Dnes se přeci jenom bydlí jinak než třeba před padesáti lety. Pouhá rekonstrukce cihlové/betonové stavby má mnoho omezení, nemluvě o kvalitě použitých materialů ve složitých dobách... není to jen o cihlách. Ani v Americe domy 40-50 let staré obvykle nestrhávají, ale také rekonstruují, jenže u dřevostavby je to jednoduché a výsledkem je takřka jako nové a moderní bydlení. To se Vám u cihlových domů povede jen s velkými náklady. Berte také v potaz cenu energií - absolutní a v poměru ke kupní síle. Naše průměrné domy opravdu za luxus nikdo nepovažuje, nikdo je ani nehaní. Prostě v každé oblasti na zemi je typické něco jiného, protože to dává ekonomický smysl.

  • 15. 6. 2017 17:36

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    Váš příspěvek jsem nepochopil. Protože v USA se staví domy z papundeklu. Prostě jste měl špatnou náladu a potřeboval jste někoho nutně seřvat.

  • 16. 6. 2017 7:55

    thr

    Ne, nestaví... Germanismus papundekl celkem jednoznačně znamená papírovou lepenku, což s americkou výstavbou nemá nic společného, že se ho snažíte posouvat někam úplně jinam je váš problém.

    V Americe se proti nám více používají jednoduché dřevostavby z kombinace MDF a sádrokartónu na dřevěném rámu, což se u nás vyskytuje také. Rozdíl je spíše v tom, že tam opravdu takto řešená stavba vychází proti zděné o poznání levněji, zatímco v českých podmínkách je z ne zcela jasného důvodu rozdíl ceny mnohem menší a dokonce jsem narazil na případ, kdy dřevostavba vyšla dráže. Dovolím si ale tvrdit, že pokud by poměr ceny byl u nás podobný jako v USA, tak také procento dřevostaveb poletí nahoru.

  • 16. 6. 2017 9:00

    * (neregistrovaný)

    Ono na samotném sádrokartonu na dřevěném rámu není nic špatného (kromě problémům s kondenzacemi, a tím je dána životnost obvodových konstrukcí). Celý trik levnosti je v použití, často nepoužití, izolací, tloušťěk desek, množství desek, vaty, kotvení atd.

    Takže věř mi, že kdybychom u nás stavěli ve standardech platných v USA, tak by ta cena byla také nízká. A naopak, kdyby to měli udělat ve standardech a parametrech platných u nás, budou také na podobné ceně. Což je dokonce vyzkoušeno, proto jsou dřevobaráky u nás tak drahé. (Čímž se dostaneš na cenu zděného, ovšem při nižší životnosti a citlivosti na kvalitu detailů, tudíž to nemá smysl.) Všimni si také, že stavební buňka nesplňující parametry pro obytnou výstavbu je i u nás levná.

    Jak sám píšeš "V Americe se proti nám více používají jednoduché dřevostavby". Jen si nejsem jistý, jestli správně chápeš, jak důležité a v jakém význam,u je to slovo "jednoduché".

  • 16. 6. 2017 19:43

    jan DD (neregistrovaný)

    Stavěl jsem jak zděný , tak dřevěný dum . Mohu posoudit , že two by four je na svépomoc jednoduší než zděná . Nepřesunujete desítky tun hmoty. A práce ta se počítá.
    Pokud jde o kondenzaci , tak tam to dělají amíci správně kdy dělají paropropustné odvětrávané fasády . Případná kondenzace je tedy odvětrána . Právě trend našich dřevostaveb obalených polystyrénem je jejich smrt .Případná porucha ve vnitřním parotěsu zpusobí kondenzaci .

    Jinak s cenou jsem se dostal na 10 t za m2 . Dřevodomek se právě lépe zateplí z duvodu neexistujících tepelných mostu jako u zděné což zase snižuje cenu

  • 17. 6. 2017 20:25

    Ach jo (neregistrovaný)

    Jejda. Je vidět, že jsi mnohé viděl a slyšel - ale neporozuměl.

    Přesun desítek tun hmot je dnes docela levná záležitost. Malý náklaďák 5 tun, velký 25 tun. Cena několik desetikorun / km. No a když si ještě připočteš, že vzhledem k životnosti musíš u té "úspory" přesunovat 3x, vlastně 5x, počítej ještě 2x na skládku...

    - Nejde o kondenzaci na povrchu, ale uvnitř. Což ta "paropropustná fasáda" řeší jen zčásti.
    - "Paroprospustná fasáda", asi máš na mysli provětrávaný dvojplášť, není výsadou dřevostavby (jak sám o kus dál nechtěně konstatuješ). Tu můžeš udělalat na jakémkoli domě.
    - Provětrávaný dvojplášť je oproroti klasice o stovky Kč/m2 dražší. A jestliže ho dřevostavba potřebuje, v čemž se nemýlíš, tak to potom zase o kus stírá výhodu ceny.
    - Ano, skutečně mnozí u nás lepí na dřevostavby polystyren. Proč? Aby dosáhli u nás alespoň minimálního zákonem požadovaného tepelného odporu. Protože originál má jen přibližně polovinu. A ve snaze zbavit se té drahé provětrávané fasády. Jistě, lze toho dosáhnout i jinak, dodatečnou konstrukcí, - jenže, jak už tu zaznělo, jakmile to uděláš, veškerá cenová výhoda dřevobaráku se ztrácí.
    - "Případná porucha ve vnitřním parotěsu zpusobí kondenzaci ." Tak to je jedna z jistot dřevobaráků. K té vždy dojde. Z mnoha důvodů, a dochází k ní dokonce i u naprosto nových, pečlivě postavených. Například napojení strop - obvodová stěna je neřešitelný detail.- Tedy opět, za rozumné peníze neřešitelný.Schvál­ně, zajdi za prodejcem a ptej se, jak to mají řešeno.

    - Tepelné mosty: naopak, u slušně provedeného baráku snadná záležitost (prostě to celé objedeš zateplovákem, na tom se nedá nic zkazit). U dveřevobaráku neřešitelné, opět za rozumné peníze. Ony ty svislé fošny, celé zkrz obvodové konstruke, jsou právě tím tepelným mostem, kde (mimo jiíné) dochází k kondenzaci.

    A to je právě ten problém. Nákladově se také dostaneš u klasiky, za stejných podmínek, za 10.000 Kč. Ale s násobnou životností a nižší spotřebou energie za celou dobu životnosti.

  • 16. 6. 2017 12:35

    Eman (neregistrovaný)

    MP: máte pravdu, nepochopil jste můj přispěvek. Napsal jsem to snad natolik slušně, aby to nikdo nebral, že někoho mám snahu seřvat. To určitě ne. Uvádím jen na pravou míru nesmysl. Ja mám náladu vždy dobrou. To Vy se zdáte na tom být jinak.

  • 15. 6. 2017 17:38

    Flasi (neregistrovaný)

    A jak teda dle vás probíhá rekonstrukce 40-50 let starého dřevěného domu v Americe, když to není buldozerem?

  • 16. 6. 2017 12:49

    Eman (neregistrovaný)

    To záleží na situaci a lokalitě. Pokud to má v daném místě cenu investovat, strhne se sadrokarton a konstrukce obnaží až na trámy (2by4, 2by6) a rozvody, izolace atd se udělají nové. Ale takto zásadní rekonstrukce se provádějí u domů ještě starších a které jsou buď na dobrém místě nebo mají nějakou architektonickou hodnotu (např Victorian, Colonial, Craftsman apod.).
    Normální dřevěný dům vydrží v pohodě 100 let, během kterých se vymění alespoň jednou střecha a 2-3x provede nějaký typ rekonstrukce, přistavby nebo prostě jen updatu. Nic nenormálního ani pro cihlový dům u nás.
    Mnoho lidí si stále představuje dřevostavby jako okál z NDR. To prosím opravdu ne.

  • 15. 6. 2017 21:46

    Jarmila (neregistrovaný)

    Máte pravdu v několika ohledech: USA jsou velká země a v jeho jednotlivých částech se staví z různých materiálů. Ty papundeklové domy se staví hlavně v oblastech, kde je nebezpečí tornád. Proto mne na mnohých záběrech tornád zarazilo, jak rychle se ty domky rozloží a jak vzduchem létají celé stěny domů. Zároveň je v této oblasti teplo, takže domy nemusí být ani bytelné, ani zateplené. Když je sebere tornádo, snadno se postaví dům jiný. I proto chápu, že to je dům levný. Mrakodrapy jsou rozhodně bytelnější :-)

    Jinak v USA se v některých oblastech a v některých sociálních vrstvách trvale bydlí i v karavanech, takže typy bydlení jsou tam skutečně jiné než v Čechách.

  • 16. 6. 2017 13:07

    Eman (neregistrovaný)

    Nepřál bych Vám zažít tornádo. To je schopné vytrhnout i velmi statný strom a posadit ho Vám ho do obývaku. Bude skoro jedno z čeho budete dům mít, stěny budou lítat jak třísky.
    I na jihu lidi zateplení domů zajímá, protože je musí chladit. Topit nebo chladit je víceméně to samé z hlediska nákladů na energie.
    Úplně nerozumím těm karavanům, možná někde ano, ale statisticky asi zanedbatelné. Jestli možná nemyslíte mobilní domy? To je specifická oblast, populární v některých státech. To dělá nějakých 8% všech domů celonárodně. Nepřirovnal bych to k našim buňkám, ale typicky je to levnější typ bydlení. Ale i takové domy mohou být ve vyšším standardu a poměrně velké (triple wide a víc).
    Karavany fakt radši jen na rekreaci a ten papundekl už prosím neee :-))

  • 16. 6. 2017 13:59

    Jarmila (neregistrovaný)

    V těch karavanech nebude bydlet moc lidí (mám info od pána, co bydlel 30 let v USA a sem se vrátil na důchod). Říkal, že to je normální tábořiště a bydlí tam lidi, co třeba po xyx letech neměli na splátky hypotéky, tak prodali dům, koupili karavan a trvale bydlí v tom karavanu. Pak lidi, co se přestěhovali přes půlku států a chtějí začít jinde, tak než si pořídí jiné bydlení. No a pak prý lidi typu našich cikánů.
    Mobilheim je něco jiného, stavební buňka taky.

    Chlazení je problém, sežere možná víc energií než vytápění.

  • 29. 6. 2017 21:51

    mdt (neregistrovaný)

    Pozor na koupi novostavby.ja koupil 1+1 vroce2008.tragedie kde mohly tak osidily.podlahy ty svine udelaly z dutych hurdisku.dupani z 5 poschodi bylo slyset az doo 1patra.odpady po 3letech zacli prosakovat do zdi a navic po zaruce.tak jsme mely smulu.nastesti jsem ten byt prodal tak jak ostatni majitele bytu.

  • 16. 6. 2017 17:38

    jan (neregistrovaný)

    Zdravím,
    není tu někdo, kdo by i za úplatu byl ochoten poradit s posouzením výhodnosti hypotéky oproti úvěru ze stavebního spoření MPSS?
    Celková částka úvěru k zaplacení je výhodnější u úvěru ze stavebka (i když jen o velmi málo) a já nedokážu odhalit háček, který tak nějak automaticky očekávám. E-mail dotaz3x@seznam.cz

  • 27. 6. 2017 18:41

    VlK

    Dobrý den,

    pokud není dotaz pasé, mohu se na to podívat - ale nic nemohu slíbit - vlk.fin@centrum.cz.

    Odhaduji, že čísla budou správná. V čem bude rozdíl bude v průběhu splácení. U hypotéky máte anuitní splácení. U meziúvěru máte dvě fáze, fáze meziúvěru (kdy platíte úroky z celé! částky po celou dobu a současně dospořujete, úrokovou sazbu najdete ve smlouvě) a fáze řádného úvěru, kdy platíte klasicky anuintně a platíte úroky z aktuální dlužné částky.

    Za předpokladu neměnné úrokové sazby po celou dobu hypotéky (nerealistické zjednodušení) a změn vyjde splácení dle propočtu.

    Pokud se rozhodnete splácet rychleji, předčasně splatit, pravděpodobně vás vyjde levněji hypotéka - záleží jak se budou měnit úrokové sazby v budoucnu. U meziúvěru většinu úroků zaplatíte během meziúvěru (navíc omezené předčasné splácení dané podmínkami). Na druhou stranu lze ho omezeně urychlit rychlejším dospořením.

    Osobně, pokud to jde, bych šel do kombinace hypotéky a meziúvěru (zvláště pokud chcete použít existující smlouvu, na kterou spoříte). Ve zkratce starší článek zde: http://www.vlkuver.cz/index.php?cat0=clanky&cid=61

    To jsou ve zkratce ty zmíněné háčky, které hledáte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).