Hlavní navigace

Názory k článku Jak na penále ve zdravotním pojištění?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 1. 2010 20:36

    Okrádaný státem ale přesto Šťastlivec (neregistrovaný)

    Ono to s tím penále nemusí být tak horké. Jeden měsíc jsem nezaplatil (posunul se mi nástup do nového zaměstnání a tak jsem si udělal prázdniny a zapoměl na tuto povinost), a během dalšího měsíce (již u nového zaměstnavatele) jsem neměl stále možnost dostavit se na pojišťovnu (VZP) abych svůj dluh (to o co mne stát okrádá) doplatil.

    Tak jsem prostě zvedl telefon a paní na pojišťovně vše vysvětlil a zeptal se na jejich provozní dobu. Paní pochopila, že mám časový problém a nabídla mi, že mi zašlou složenku, kterou stačí proplatit. Přijal jsem to. Složenka přišla do tří dnů a neobsahovala žádnou sumu (penále) navíc. Při ročním výpisu stavu konta (jen tak pro jistotu) jsem žádný nedoplatek ani penále neměl. Takže, alespoň po této stránce, hodnotím VZP jako rozumnou a dobrou pojišťovnu.

  • 21. 1. 2010 21:57

    Okrádaný státem ale přesto Šťastlivec (neregistrovaný)

    Ještě jsem zapoměl zmínit, že jednání pojišťovny bylo podle mne prozřetelné, protože moje penále by bylo maximálně do 70,– Kč. Nevím v kterém roce to bylo, ale už je to minimálně 3–4 roky zpět. Odhad penále jsem udělal podle vašeho vzorce 5 Kč/den při 10 000 Kč dluhu.

    Loni mi někdo z pojišťovny říkal, že pojišťovna dluh do 100 Kč/rok neřeší a maže. To přesně odpovídá vaší informaci.
    Patrně se to, před lety, týkalo i mne. V každém případě penále jsem neplatil.

    P.S. Dobrý článek.

  • 21. 1. 2010 22:32

    Obyvatel (neregistrovaný)

    Asi pred rokem me pomoci dvou dopisu (celkova cena snad 30 Kc) pojistovna upozornila na zavaznou skutecnost, ze ji dluzim 2 Kc (slovy dve koruny). Protoze pojisteni platim trvalym prikazem vzdy prvni den v mesici, zdalo se mi to divne. Dosel jsem si na pobocku, kde mi potvrdili ze nechapou proc mi to posilaji, protoze tam mam preplatek asi 800 Kc. Ovsem tim pribeh nekonci. Musim pry najit urednika, ktery ten dopis vytvoril ! Tak jsem tedy nakonec nasel tu osobu a bylo mi receno, ze jsem platil o mesic pozdeji (to jsem netusil jak vubec vzniklo) a jednou se platba zpozdila a proto vznikl ten „dluh“ 2 Kc. Penale mi pry pocitat nebudou, protoze bylo v hodnote korun.

  • 21. 1. 2011 3:04

    tonik2 (neregistrovaný)

    proč tam pišeš u koho si zaměstnany podle toho članku asi u vzp nakonec za všechno muže stat

  • 23. 1. 2010 13:39

    JAN (neregistrovaný)

    Pokud by tento stát byl ke všem stejně spravedlivý, což od začátku nynějšího režimu není, tak by se nemohlo stát, že dlužník by se o svém mnohdy nezaviněném dluhu nedozvídal až tehdy kdy vlivem penále naroste z mizivé částky do obludných rozměrů z čehož si pojišťovny platí horentní platy svých prominentních představenstev, nebo snad se v pojišťovnách nedělají roční uzávěrky ?? Pojišťovna by měla být zákonem nucena dlužníka neprodleně na jeho dluh upozornit a nezbytné náklady s tímto mu ovšem připočítat, ale ne si s dluhů dělat nepoctivý zdroj neoprávněných příjmů, což by v právním státě mělo být klasifikováno jako neoprávněné obohacování a pojišťovny (které toto zejména praktikují) by měly být za toto tvrdě postihovány !!§§§§§§§§§

  • 19. 8. 2010 17:51

    kerej (neregistrovaný)

    Měl by být zákon, aby každý věřitel, chce-li penále, aby pro to musel vyvinout aktivitu – aby o něj musel do roka prokazatelně požádat.
    Jsou to peníze navíc a vyšší než úroky z půjček, tak ať pro to taky hne prstem.
    Tedy navrhuji:
    1) promlčení penále po jednom roce,
    2) nárok na penále však může obnovit kdykoli požádáním, pokud není dluh již umořen nebo promlčen. Pokud již bylo penále promlčeno, začne penále běžet ode dne, kdy o něj požádal.
    Myslím, že by to pomohlo proti spekulacím na penále!
    Bohužel to neřeší problémy s doručováním, tedy spekulace ať dlužníka či věřitele. To je ale jiný problém. Ve světě nijak závažný ale v ČR neřešitelný.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).