Hlavní navigace

Jak levně s hotovostí do banky

30. 10. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Přestože nás banky a evropská legislativa tlačí k bezhotovostním platbám, hotovosti se stejně nevyhneme. Když jí najednou máte v ruce více, než potřebujete, je řešením se jí zbavit vkladem do banky. Jenže ne všude je tato služba zadarmo a někde ji ani neumí.

Život bez hotovosti by byl možná jednodušší, ale ještě dlouho zůstane jen ve snech idealistů. V běžném životě se bez hotovosti neobejdeme. Tak třeba platební karty všude neberou, a když vám vrátí v obchodě peníze za zboží, tak snad až na výjimky zase dostanete hotovost. Velmi častou situací, kdy se hotovost používá ve velkém objemu, je při prodeji majetku. Prodat auto nebo nemovitost neznámé osobě a dát ji číslo účtu, kam má za pár dnů poslat peníze, si nejspíše nikdo netroufne. Pomiňme sofistikovanější řešení v podobě notářských úschov a jiných bankovních služeb. Někdo zase rád hraje na výherních automatech a vyhrané mince sice potěší, ale v kapse ztěžknou.

S balíkem hotovosti kapse se můžete cítit spokojení, ale bezpečné to zrovna není. Nemusí jít jen o náhodné přepadení či krádež, stačí i zdravotní příhoda či dopravní nehoda, kde nebudete při vědomí a o hotovost můžete přijít. Řešení je zbavit se hotovosti, ale jak vzápětí zjistíme, někdy to není levná záležitost.

Kdykoliv a téměř zadarmo

Efektivním řešením pro vklady hotovosti jsou tzv. vkladomaty. Mohou být zpravidla dvojího druhu. V prvním případě jde o běžné bankomaty, jen je jejich funkce rozšířena i o možnost vkládat hotovost. Do bankomatu vložíte kartu, standardně navolíte svůj PIN, ale místo výběru hotovosti si zvolíte vklad. Poté vám vyjede prázdná obálka a na displeji bankomatu si navolíte vkládanou částku a číslo účtu, kam se má částka připsat. Po odsouhlasení dat dostanete stvrzenku s částkou, tu vložíte do obálky s hotovostí a nakonec vše vložíte do kazety v bankomatu. Proti podvodům se banky chrání snadno: na konec vám vyjede stvrzenka, že banka potvrzuje přijetí obálky s vámi udávanou částkou, ale nikoli, že tato částka v obálce skutečně je. Teprve následující den po přepočtení vkladu pracovníkem banky dojde k připsání hotovosti na váš nebo jiný účet. Touto cestou jde UniCredit Bank.

Druhý typ je automat určený pouze pro hotovostní vklady. Po vložení platební karty, následné hotovosti a navolení čísla účtu je částka připsaná na účet příjemce okamžitě, anebo se zpožděním.

Nečekejte, až přijdete o platební kartu. Napište si včas čísla pro blokaci karty.

Jenže jen málo bank tuto možnost u nás nabízí. Známá je především UniCredit Bank, která má vkladovou částí vybaveny všechny své bankomaty. Můžete do nich vkládat i valuty a připsání na účet je vždy bez poplatku. Vkladomat poměrně nedávno představila i Česká spořitelna, ale zatím je výsadou jediné pražské pobočky v nákupním centru na Smíchově. Vložení však bez poplatku není, ovšem Česká spořitelna jako zatím jediná má i automat na vkládání a třídění mincí. Ještě před několika lety měla vkladomaty i Citibank, ale zrušila je. Bankovní benjamínek mBank sice vkladomaty slibovala, ale zatím je ještě nezprovoznila, v Polsku ovšem jsou, takže je předpoklad jejich zavedení i u nás. Tuzemskou hotovost přes vkladomat umí vložit i HSBC Bank na svých pobočkách a GE Money Bank na jedné pražské pobočce (Vinohradská 138).

První typ vkladomatů (obálka s hotovostí) používá UniCredit Bank, ostatní banky umožňují vkládat přímo hotovost.

(Článek byl aktualizován díky příspěvkům v diskuzi.)

Vklady hotovosti přes peněžní automatyPoplatek za jeden vklad
  Bankovky Mince Valuty
Česká spořitelna 8 Kč 1%, min. 100 Kč 8 Kč
GE Money Bank 6 Kč neumí neumí
HSBC Bank 0 Kč neumí neumí
UniCredit Bank 0 Kč neumí 0 Kč

S pokladničkou do banky můžete, ale musíte vědět, jak

Jestli jste si střádali drobné mince anebo rozbijete prasátko a půjdete dětem zřídit do banky dětský účet, tak opatrně. Za vklad hotovosti v mincích zaplatíte téměř v každé bance. Zpravidla mají banky limity, od kterých poplatky účtují, jenže tento limit začíná i na 30 kusech mincí a jejich minimální hranice bývá okolo stokoruny. Poplatek za vklad v mincích tak může být dražší, než samotná vkládaná částka. Ale i tyto poplatky jde obejít.

Tak například lze vkládat mince na termínované vklady či vkladní knížky, tady banky většinou poplatky neúčtují. A ani nemohou, když v sazebníku nejsou u těchto služeb uvedené. Někdy proto vyjde levněji zřídit termínovaný vklad například s týdenní obnovou. Když na něm necháte minimální zůstatek (např. 1000 Kč), můžete ho průběžně dorovnávat v hotovosti. A při zřízení termínovaného vkladu si můžete určit, kam se vám má přeposílat nadlimitní částka v den obnovy (bez poplatku). To je vhodné zvláště v případě, kdy ve svém okolí máte pobočku banky, ale ne zrovna té vaší a jiný způsob složení hotovosti by byl nákladný.

Bezplatné vklady hotovosti na vlastní účet
Finanční instituce Bankovky (poplatek) Mince (poplatek) Maximální objem bankovek* Maximální počet mincí*
Banco Popolare 0 Kč 0 Kč 1 mil. Kč Není stanoven
Citibank 0 Kč 0 Kč Není stanoven Není stanoven
Fio 0 Kč 0 Kč Není stanoven 30 ks
GE Money Bank 0 Kč (1× měsíčně) 0 Kč (1× měsíčně) Není stanoven 500 ks
HSBC Bank 0 Kč 0 Kč Není stanoven Není stanoven
Komerční banka 0 Kč 0 Kč 500 000 Kč 50 ks
LBBW Bank 0 Kč 0 Kč 1 mil. Kč 500 ks
Oberbank 0 Kč 0 Kč 100 ks bankovek 100 ks
 Waldviertler Sparkasse 0 Kč 0 Kč 500 000 Kč 200 ks

* Maximální objem nebo počet, aby byl vklad hotovosti bez poplatku.



Termínovaný vklad lze samozřejmě zřídit i jednorázově, vyplatí se zvláště v případě, kdy potřebujete dostat levně hotovost do banky či záložny bez větší pobočkové sítě. Zřídíte si týdenní termínovaný vklad bez obnovy, vložíte peníze, nastavíte číslo účtu po zrušení vkladu a za 7 dnů máte peníze na účtu. Zadarmo.

<calculator id=„3“></calcu­lator>

Mince bez poplatků akceptuje i Česká pošta, pokud je máte setříděné a psychicky zvládnete nadávky lidí za vámi. Složení mincí totiž spolehlivě zastaví přepážku i na dvacet minut. Pošta nemá počítačky mincí a pracovníci pošty mince musejí ručně přepočítávat. Musíte zaplatit pouze cenu a poštovní poukázku. Pokud si vložíte peníze na vkladní knížku Poštovní spořitelny, opět je to zadarmo. Stačí zvolit například tu bez výpovědní lhůty a peníze máte dostupné zadarmo na více místech, než na kterých jsou u nás bankomaty.

skoleni_15_4

Vklad hotovosti přes Českou poštu
Poštovní poukázka Do částky včetně / Kč
200 Kč 1 000 Kč 5 000 Kč 50 000 Kč Za každých dalších započatých 10 000 Kč
Typ „A“ 22 Kč 22 Kč 22 Kč 33 Kč 6 Kč

Samotný vklad je zdarma, platí se za službu poštovní poukázky.


Zadarmo přes SAZKU

Pokud vám jde zásadně o cenu, tak zadarmo lze vkládat a vybírat hotovost i prostřednictvím terminálů společnosti SAZKA. Nejprve je nutná registrace do Klubu SAZKA, kde si otevřete Peněžní konto. Číslo tohoto konta je důležité, slouží k identifikaci platby pro obsluhu terminálu. Na jakémkoli terminálu SAZKA si můžete na toto svoje konto hotovost vložit. Třeba na druhém konci republiky si hotovost opět v terminálu SAZKA vyberete, nebo přes internetové rozhraní Klubu SAZKA požádáte o výplatu hotovosti na vámi zvolený bankovní účet. Všechno popisované je zadarmo, ale nevýhodou jsou delší doby převodů.

Peněžní konto Klubu SAZKA
Služba Cena Podmínky
Vklad hotovosti na účet SAZKA 0 Kč Nejsou stanoveny
Výběr hotovosti z účtu SAZKA 0 Kč Max. 5000 Kč denně
Bezhotovostní převod z účtu SAZKA 0 Kč Lhůta pro převod
do 5000 Kč 1 pracovní den
5001–500 000 Kč 5 pracovních dnů
nad 500 000 Kč 30 praccovních dnů

Jak často vkládáte na soukromý bankovní účet hotovost?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).