Hlavní navigace

Internetové peněženky opět ožívají

16. 11. 2005
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Internetové peněženky si před pár lety vydobyly své místo na českém internetu. Jejich rozkvět zastavila regulace ze strany ČNB. Dnes se zdá, že nastává oživení internetových mikroplatebních systémů. Dobudou zpět své ztracené pozice? A jaká je situace ve světě?

V dnešní době, kdy internet není již akademickou sítí, ale plnohodnotným médiem, využíváme stále více možností plnohodnotného rychlého placení za hmotné i nehmotné produkty. Klasická platba převodem z účtu se kvůli rychlosti provedení transakce, která trvá kolem dvou až tří dnů, hodí spíše pro platbu vyšších částek.

Už jste hlasovali? Neváhejte přidat svůj hlas do ankety o nejoblíbenější finanční instituci Zlatý Měšec 2005 a zařadit se do slosování o zájezd v hodnotě 30 tis. Kč a další hodnotné ceny!

Jisté zdokonalení klasických převodů přinesla eBanka – při zaslání peněz v rámci ústavu dojde k zúčtování transakce v několika málo minutách. Pokud ale potřebujeme rychlý převod financí, nemáme moc možností. Podobnou službu provozuje také Živnostenská banka pod názvem Internetová Brána. Obě varianty ale předpokládají, že účty platícího i příjemce peněz jsou ve stejné bance.

Systém plateb lze rozdělit do několika částí podle objemu převáděných peněz. S tím souvisí i nejběžnější oblast použití. Pro platby v řádu několika desítek korun se využívají takzvané mikroplatby. Příklady jejich užití vidíme dnes a denně na obrazovkách televizí či na reklamních letácích, které za rozličných podmínek vyzývají k zaslání SMS či jiných forem mikroplateb. Užívají se zejména v soutěžích, různých druzích mobilní zábavy a v poslední době také pro zpoplatněný přístup do V.I.P. sekcí internetových portálů.

Díky komfortu a rychlosti nakupuje čím dál více lidí pomocí internetu. Řada z nich platí za zboží převodem z účtu na účet. Rychlost převodu je palčivější při nákupu nehmotných produktů, které si lze po zaplacení stáhnout z internetu (filmy, hudba), nebo služeb. Při rychlosti speditérských služeb není zanedbatelným faktorem doba převodu ani při nákupu hmotných produktů. Rychlost zaujímá na internetu jednu z předních příček, proto se nevyhnula ani platebnímu styku.

Jak platit na internetu?

Internetová peněženka je speciální účet určený primárně pro placení různých částek na internetu. Rychlost provedení platby za objednané služby se pohybuje v řádu sekund. Založení a vedení všech peněženek je zdarma, pro zákazníka jsou zpoplatněny pouze některé služby jako zaslání peněz z internetové peněženky na bankovní účet či poštou pomocí složenky. Platba může ale proběhnout pouze mezi účty daného mikroplatebního systému.

Pod pojmem peněženka si valná většina čtenářů představí místo k ukládání fyzických peněz v platné měně. Ta internetová je pouze posunuta do elektronického světa, kdy jsou fyzické peníze převedeny do dat v databázích. Odklonem jsou pak imaginární „peníze“ provozované danou společností.

Dobrým příkladem je server fazole.cz. Princip jeho činnosti spočívá v prodeji měny s názvem „fazole“ subjektům, které je pak za různých podmínek, nejčastěji nákup či návštěva webových stránek, předávají svým zákazníkům. Ti si za ně následně kupují zboží, služby či slevy od prodejců, kteří tak fazole získávají za řádově výhodnější cenu než od provozovatele. Tím je koloběh uzavřen.

V minulosti existoval podobný systém, avšak více než na reklamní sféru byl zaměřen na reálné placení v částkách patřících do skupiny mikroplateb. Jeho výhodou byla možnost nákupu a v zásadě podstatně rozšířenější možnost využití Q, jak se měna nazývala, než je tomu v případě fazolí.

Ránou do vývoje reálných internetových plateb určených fakticky k placení byl zákon 124/2002 Sb. Podle něho musí mít každá převádějící instituce, tedy v našem případě společnost provozující internetové platby, která poukazuje platby z jednoho subjektu do druhého, speciální povolení od České národní banky.

Zásadním omezením je také maximální horní hranice stavu internetových peněženek na 4500 Kč, čímž se provoz degraduje pouze k nakupování levnějších produktů. Celkově se nepočítá, že by někdo platil tak často a transakce dosahovaly vyšších částek, že by to činilo výraznější problémy. Minimální výše pro zpětnou výplatu peněz z peněženky je 300 Kč.

Stav internetových peněženek v ČR

Možná i kvůli relativně přísnému pohledu justice není prozatím v České republice zaveden rozšířenější systém internetových peněženek, jako je tomu zvykem jinde ve světě. Jediný životaschopný projekt internetové peněženky provozuje CP Books pod názvem Monetka. Ta byla ovšem primárně určena k placení služeb a produktů společnosti Computer Press Media.

Malá ikonka se sloupem z desetikorun na velkých internetových obchodech signalizuje možnost užití Monetky k zaplacení nákupu. Možnost užití je prozatím omezená, CP media však avizuje, že se množství míst, kde bude možné Monetku využít, markantně rozroste a jejich internetová peněženka pokryje obrovský díl internetového trhu. Společnost totiž získala od ČNB licenci k provozování převodových institucí, podle níž může převádět finance z jednoho subjektu na druhý.

Zřízení, vedení, příjem a platba u obchodníka pomocí peněženky je jako obvykle zdarma. Trochu bolestivější je převod peněz zasláním na účet, který vyjde na 50 Kč. Minimální částka je stejná jako ta určená v zákoně, tedy 300 Kč. Jiné platby jako koncový zákazník neucítíte. Zrušení peněženky je zdarma, platí se pouze převod peněz na účet, pokud není koncový zůstatek roven nule.

První, co každého napadne, bude jistě zabezpečení jeho financí proti zneužití a jakékoli jiné ztráty zůstatku. První základní opatření vyplývá již ze zákona, a to horní hranice zůstatku. Šifrovaný přenos pomocí SSL za použití 128bitového certifikátu vydaného certifikační autoritou VeriSing je samozřejmostí. Pro přihlášení dostanete číslo peněženky a desetimístný autorizační kód zobrazený ze strany CP Media pouze jednou na registrační stránce. Autorizační kód se nezadává vždy celý, ale pouze náhodné kombinace čísel, čímž je zabezpečeno, že útočník z jednoho vašeho přihlášení nepozná kombinaci čísel pro přihlášení příští. Všechny elektronické peníze jsou kryty zůstatkem účtu společnosti CP Media. Dle zákona je maximální výše naráz vydaných a platných peněz 150 mil. Kč, nepředpokládám, že by tato hranice byla naplněna.

Dravec Monetka internetová

Bude tedy Monetka první celorepublikově uznávaný nástroj pro platby na internetu? Dobrou základní myšlenku a stejně tak prvenství ve svém oboru má. Pro prosazení systému jej musí podporovat obchodníci. Uživatelská základna, výhody plynoucí z používání a trochu obchodní politika a otevřenost novým zajímavým technologiím, které se navíc prosadily v zahraničí, můžou být základní důvody, proč obchodníci uzavřou dohodu o poskytování platebního kanálu. Největší slovo budou mít výhody pro provozovatele internetových obchodů, jelikož uživatelská základna ještě není příliš velká.

V moderním světě není nic jednostranné, čehož se drží i internetová peněženka. Pouhopouhé placení nestačí, i když by mělo tvořit 90% část funkčnosti celého systému. Je také nutné peníze přijímat. Po vzoru zahraničních společností i Computer Press Media dává možnost příjmu financí jinak než zasláním peněz majitelem internetové peněženky. Konkrétně se jedná o službu kontextové reklamy AdContext, kdy po dosažení kreditu 300 Kč si jej lze vyplatit připsáním na Monetku, na rozdíl od minimální hranice 500 Kč pro vyplacení převodem na běžný bankovní účet.

Převod kreditu z jedné internetové peněženky do druhé je jistě pro mnohé zajímavou službou. Spektrum využití je rozsáhlé, například platba za nakoupené zboží. Bohužel tuto službu Monetka nepodporuje a nejsou ani zmínky o začlenění do systému.

Sleva 100 Kč na hostingový program nebo kniha při nákupu na cpbooks.cz je část výhod, které služba přináší svým uživatelů. Je podmíněna platbou za služby pomocí Monetky. I když výhod není moc, mohou uživatele potěšit.

Situace jinde ve světě

Ve světovém měřítku je internetová peněženka běžnou službou využívanou k platbám za zboží v internetových obchodech, zasílání peněz mezi lidmi, ale také k zasílání kreditu na účet v internetovém kasinu a zpět z kasina na peněženku.

Jedna z nejznámějších a nejpoužívanějších peněženek je služba Moneybookers. Internetová peněženka patří Gatcombe Park Venture Ltd. a je původem z Anglie. Má však otevřené účty v bankách po celém světě, mimojiné také v ČR a na Slovensku. Tím odpadají vysoké bankovní poplatky za naplnění peněženky, které by byly účtovány při převodu peněz do zahraničí. Důležitá je variabilita měny, což znamená, že účet lze založit nejen v Kč či Sk, ale také v několika dalších měnách.

Pokud budete převádět peníze na jinou měnu, řekne si společnost o poplatek 0,8 %, kurs je vypisován Evropskou bankou. Většina poplatků je minimálních, založení, vedení, dobití je zdarma. Za výplatu peněz na účet zaplatí klient pouze 1,8 eura. Při zmíněném převodu peněz mezi jednotlivými peněženkami se účtuje poplatek ve výši 1 % z celkové částky, minimálně však 0,5 eura.

skoleni_15_4

Často diskutovanou službou je internetová peněženka PayPal. Je to asi nejpodporovanější peněženka pro nákup zboží v internetových obchodech. Pro občany ČR a dalších 11 zemí však platí jistá omezení. Dobíjení můžete uskutečnit pouze embosovanou platební kartou. Využití najde zejména na serverech podobných eBay. Většina internetových obchodů ale podporuje platbu embosovanou platební kartou, a lze tedy platit přímo, bez zprostředkujících společností.

Další možnosti mikroplateb

Nejenom internetovými peněženkami lze hradit mikroplatby. Existují možnosti k platbě částek v maximální výši desítek korun. Nejvíce využívaným nástrojem jsou takzvané Premium SMS. Jedná se o SMS zprávy s tarifikací od 3 Kč do 79 Kč. Jejich využití najdete, jak již bylo výše uvedeno, především v platbách za mobilní zábavu, v rozmanitých soutěžích a přístupu do V.I.P. sekcí internetových stránek. Pokud je cena vyšší než 79 Kč nebo dosahuje násobků jednotlivých tarifů, lze zasílat více SMS. Z celkové zaplacené částky musíte odečíst podíl operátora a poskytovatele služby, než se dostanete k čistému zisku provozovatele služby. Velice rychle, jednoduše a prakticky bez nákladů si můžete službu vytvořit pomocí portálu mikroplatby.cz.

Využíváte internetovou peněženku?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).