Hlavní navigace

Internetové bankovnictví umí víc než jen platby, dostaňte z něj maximum

20. 4. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Schránka na faktury, rozcestník databází nebo dokonalý ovládací panel vaší platební karty. Dejte papíru sbohem a vyždímejte z přístupu přes internet maximum.

Když v polovině devadesátých let 20. století přišla jako první finanční instituce působící v Česku s internetovým bankovnictvím Rodinná záložna (již zkrachovalá), působilo to pomalu jako zjevení. S internetem, natož jeho praktickým každodenním využitím, jsme se teprve seznamovali a možnost ovládat své konto z domova bylo vnímáno jako hudba daleké budoucnosti. Druhým odvážným se stala družstevní záložna Fio, až potom se do bankovnictví „na dálku“ pustila první česká banka – Expandia banka.

Dnes si většina z nás nedokáže obsluhu bankovního účtu bez internetového bankovnictví představit a podmínky jeho zřízení a vedení patří k základním faktorům při rozhodování o tom, který peněžní ústav zvolit za „svůj“.

Internet vládne hlavně platbám

Ačkoli si možná v romantických začátcích internetového bankovnictví mnozí vysnili elektronickou banku, která plně nahradí nutnost navštěvovat kamenné pobočky, v průběhu času se to ukázalo jako utopie. A je otázkou, co za to může více. Zdali prodejní strategie peněžních ústavů, technická a právní omezení, nebo nezájem uživatelů bankovních služeb.

Dnešní standard internetového bankovnictví vypadá asi takto:

  • přináší informace o stavu běžného účtu, tzn. historii operací, které je možné podle zadaných parametrů třídit,
  • umožňuje zadání plateb, a to jak jednorázových, tak pravidelně se opakujících (inkaso, trvalý příkaz, SIPO),
  • umožňuje zřídit, změnit či zrušit pravidelně se opakující platby (neumí banky Oberbank, LBBW Bank, Waldviertler Sparkasse von 1842 a Raiffeisenbank im Stiftland).

K tomuto základu, který od internetového bankovnictví očekávají i ti nejméně nároční uživatelé, přidávají banky některé další možnosti. Především jsou to takové, které jejich klientům umožňují spravovat další bankovní produkty (úvěry, hypotéky, investice, penzijní připojištění apod.), nebo o ně lze přes internetové bankovnictví požádat.

Přehled poplatků spojených s internetovým bankovnictvím
Peněžní ústav Měsíční poplatek mimo balíček Příkaz k úhradě do jiné banky (mimo balíček)
Akcenta (záložna) 0 Kč 2 Kč
Banco Popolare 0 Kč 5 Kč
Citibank * 0 Kč 6 Kč
Česká spořitelna 25 Kč 4 Kč
ČSOB 0 Kč 3 Kč
Evropsko-ruská banka 0 Kč 7 Kč
Fio (záložna) 0 Kč 0 Kč
GE Money Bank 49 Kč 4 Kč
Komerční banka 39 Kč 4 Kč
LBBW Bank 0 Kč 5 Kč
mBank 0 Kč 0 Kč
Oberbank ** 0 Kč 3 Kč
Peněžní dům (záložna) 20 Kč 3 Kč
Poštovní spořitelna 0 Kč 1 Kč
Raiffeisenbank 70 Kč 3 Kč
Raiffeisenbank im Stiftland 0 Kč 2 Kč
UNIBON (záložna) 50 Kč 0 Kč
UniCredit Bank 70 Kč 6 Kč
Volksbank 30 Kč 3 Kč
Waldviertler Sparkasse von 1842 0 Kč 4 Kč

* 450 Kč jednorázový poplatek za vystavení Bezpečnostního klíče (od 1.června zdarma)

** 20 Kč za 99 transakčních autorizačních kódů (TAN)

Elektronické faktury pro platbu i archivaci

To, jaké možnosti internetové bankovnictví nabízí, nastiňují aplikace České spořitelny, ČSOB, mBank, Komerční banky či Poštovní spořitelny.

Česká spořitelna nabízí bezplatnou službu e-faktura, která umožňuje přijímat do internetového bankovnictví faktury za služby, které rovnou propojí s platebním příkazem. Uživatel již pouze systémem předpřipravený platební příkaz potvrdí. Faktura je přes internetové bankovnictví k dispozici 62 dnů po její splatnosti, k její archivaci ji lze uložit na váš počítač. Česká spořitelna momentálně spolupracuje se čtyřmi společnostmi (ČEZ, E.ON, Kooperativa, RWE), jejichž faktury její klienti mohou přes internetové bankovnictví přijímat.

Podobnou službu nabízí i ČSOB. V ČSOB InternetBankingu 24 nabízíme službu Komfortní vyúčtování. Billeři posílají elektronická vyúčtování v podobě pdf a klient „pouhým kliknutím“ může uhradit. V současné době spolupracujeme s UPC a ČSOB Pojišťovnu. Další billeři jsou v jednání, upřesňuje tisková mluvčí banky Pavla Hávová. Stejnou možnost nabízí i internetové bankovnictví sesterské Poštovní spořitelny.

Všechny tři výše zmíněné banky spolupracují také s mobilními operátory, a tak lze přes jejich internetové bankovnictví dobíjet kredit u předplacených karet tří největších v Česku působících operátorů.

Velmi specifická je nabídka Komerční banky. Ta nabízí subjektům podnikajícím ve zdravotnictví balíček Optimum Medicum, jehož součástí je osobní bezpečnostní certifikát. Ten umožní dostat se do internetového bankovnictví Komerční banky, ale zároveň také do internetových aplikací některých zdravotních pojišťoven (Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR, Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví, Česká národní zdravotní pojišťovna, Zaměstnanecká pojišťovna Škoda, Revírní bratrská pokladna, Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE, Hutnická zaměstnanecká pojišťovna). Například obchodníci s farmaceutickým zbožím tak mohou pro přístupy do systémů jednotlivých společností používat jediný bezpečnostní certifikát.

Internetové bankovnictví jako trezor

Velmi praktickou, a po hříchu ojedinělou, službu nabízí ve svém internetovém bankovnictví mBank. Umožňuje totiž kdykoli měnit limity na platební kartě. Jednoduše si tak můžete nastavit například nulový limit na internetové platby, které kromě údajů snadno zjistitelných z pohledu na kartu, nejsou dále nijak ověřovány. Až následně budete potřebovat kartou na internetu něco zaplatit, zvednete si limit prostřednictvím internetového bankovnictví a jedné autorizační sms zprávy během několika málo okamžiků.

Stejně tak jednoduše můžete měnit limity pro výběr z bankomatu či pro platbu u obchodníka.

Od autorizační SMS k TAN kódu

Pokud jsme psali o tom, že neexistuje přílišná variabilita ve službách, které jednotlivé bankovní aplikace nabízejí, pak ve způsobu zabezpečení prováděných operací bývají banky hodně originální.
Vedle tradičních způsobů autorizace plateb (nebo samotných přístupů do IB), mezi které patří autentizační sms nebo elektronický podpisový certifikát (ať už na pevném disku počítače nebo na přenosném médiu) najdete i několik specialit.

Jako z minulého století působí zabezpečení u Oberbank. U té se k autorizaci internetových plateb využívají tzv. TAN kódy. Banka posílá seznam 99 těchto unikátních 6místných kódů poštou (za poplatek 20 Kč). Každou operaci, která to vyžaduje, je třeba potvrdit jedním z těchto kódů.

skoleni_15_4

K autorizaci plateb u LBBW Bank, je zase zapotřebí čtečka čipové karty. Tu banka poskytuje zdarma, tedy pokud ji neztratíte nebo nerozbijete, pak se za další platí poplatek 230 Kč plus DPH. K provedení platby přes internetové bankovnictví, tedy musíte zapojit tuto čtečku, vložit do ní debetní čipovou kartu, zadat její PIN, a poté vám bude vygenerován kód pro platbu.

Další specialitou je šifrovaná sms zpráva. K jejímu přijetí musíte mít speciální SIM kartu, která podporuje bankovní aplikace. Možnost autorizace přes šifrované zprávy nabízí ČSOB, Poštovní spořitelna a Raiffeisenbank. Jaké zabezpečení používají jednotlivé banky a záložny si můžete detailně přečíst v průvodci internetovým bankovnictvím.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).