Vlákno názorů k článku Hypermarkety nenáviděné i milované od anonym - Podmínky pro dodavatele jsou asi takovéto. Známý je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 3. 2008 11:42

    anonymní
    Podmínky pro dodavatele jsou asi takovéto. Známý je velkopěstitel ovoce a ve snaze zajistit stabilní odbyt jablek byl zjišťovat možnosti prodeje jablek v jednom obchodním řetězci. Člověk, který měl v onom řetězci na starosti styk s dodavateli si ho pozval do kanceláře, kde mu oznámil podmínky. Cena 8 Kč za 1 kg jablek (těch, které zákazník kupuje za 25 - 30 Kč), jednorázově zaplatit regálovné (jeho výše mi bohužel unikla), celoroční dodávky, jinak penále za nedodržení obchodní smlouvy a pro onoho pána, který s ním o tom jednal 200 tis. Kč v obálce jako všimné, či chcete - li úplatek. Neodporuje to náhodou dobrým mravům?
  • 26. 3. 2008 12:43

    Pavel (neregistrovaný)
    Samozřejmě, onen známý má ještě druhou variantu. Zřídit si vlasní síť prodejen, a tam ta jablka prodávat za 20Kč. Proč to asi neudělá?

    Jinak - na tom, co popisujete je nemravný jen ten úplatek (a kdyby to zdokumentoval a oznámil nadřízeným onoho člověka, jistě by to pro dotyčného mělo neblahé důsledky), vše ostatní jsou předem dané podmínky a je na tom velkopěstiteli, jak se cítí silný v kramflecích pro vyjednávání. Kdyby měl aspoň pár vlastních prodejen a mohl ukázat, že na tom řetězci není závislý, určitě by se mu vyjednávalo lépe.

    A dále mi není jasné, jak to, že za tak "nevýhodných" podmínek jsou ty supermarkety pořád plné jablek. Nevěřím, že s každým koupeným jablkem vytáhnu korunu z kapsy pěstitele, spíš věřím tomu, že i tak se je těm pěstitelům vyplatí dodávat.
  • 26. 3. 2008 13:17

    Patrik (neregistrovaný)
    Co dodat k výše uvedenému. Je to přesně tak. Se "všimným" jsem se samozřejmě nesetkal, nicméně náznak něčeho podobného je všudepřítomný. K autorově článku mám pouze jednu výtku: Než něco sesmolí, ať zjistí nejdříve fakta. Realita od blábolů zde uvedených je velmi daleko !!!
  • 26. 3. 2008 13:37

    klasik (neregistrovaný)
    Ono těm producentům nic jiného nezbude, než tam dodávat, chtějí-li své produkty prodat. Onen známý na tu nabídku nepřistoupil, krom toho úplatku, který by stejně nedal, by nebyl splnil podmínku celoročních dodávek, většinou má okolo velikonoc jablka doprodány a čeká na další sklizeň. A svůj vlastní obchod s ovocem má také.
    Ono jde spíš jde o celkový postoj řetězců k dodavatelům. Znám ze zemědělců pouze tohoto jediného člověka a on má s obchodním řetězcem takovouto zkušenost. Kdoví jakou mají zkušenost stovky a tisíce jiných producentů ovoce, zeleniny, brambor, masa, atd. Myslím, že asi dost podobnou.
    Vloni mě zaujala zpráva v TV, že se pěstitelům třešní již nevyplácí je česat a dodávat do obchodů, protože náklady na očesání převyšují cenu, kterou za ovoce dostanou. Je opravdu nutné, aby měly řetězce na tomto druhu zboží okolo 200% plus regálovné a úplatky. Nestačila by marže 100% a rozdíl dát pěstiteli? Možná by se mu pak vyplatilo ty stromy očesat.
    Určitě někdo namítne, že třešně přesto v obchodech byly. Byly, to je pravda, pravděpodobně však polské. Polští farmáři mají totiž oproti našim spousty výhod a úlev, díky kterým lze jejich produktům jen těžko konkurovat.
    A nakonec, proč je takový rozdíl v úrovni prodeje a nabídce sortimentu mezi řetězci u nás a těmi samými v zahraničí. Když přijede Angličan do Čech a navštíví Tesco, tak utrpí šok, s Tescem v UK se kvalita a úroveň prodeje u nás nedá srovnávat.
  • 26. 3. 2008 13:59

    Pavel (neregistrovaný)
    S tím posledním odstavcem souhlasím, taky mám takovou skušenost z UK. Jestli ono to ale nebude způsobené úrovní zákazníka. Když v UK byla slintavka a kulhavka, nějakou dobu se tam nesměl porážet dobytek. V supermarketech byly velké omluvné cedule, že prodávají maso z Argentiny a ne anglickou kvalitu, ale aby to vynahradili, je to maso aspoň levnější. To si u nás nedovedu představit. Na druhou stranu je snaha našich zákazníků po nízké ceně pochopitelná. Je třeba si uvědomit, že zatímco v UK davají domácnosti na potraviny asi 10% příjmů, u nás to je až 50%.
  • 26. 3. 2008 16:29

    AAA (neregistrovaný)
    "Polští farmáři mají totiž oproti našim spousty výhod a úlev"

    Co jsme si vyjednali pri vstupu do EU, to mame...
  • 27. 3. 2008 13:09

    jezevec (neregistrovaný)
    V civilizovaných zemích se to dělá tak, že "onen známý" se dá dohromady s dalšími deseti pěstiteli jablek, udělají konsorcium, postaví si sklady na celoroční skladování - a nikdo nebude prodávat pod rukou aby měli na velikonoce vyprodáno, ale navezou jablka do skladu (případně něco dokoupí od nečlenů konsorcia), a ve skladu s řízenou atmosférou dodávají jablka do hypermarketu plynule a po celý rok. Tím splní podmínky dodávek a mohou se složit i na regálovné a na úplatek. Jenže vono je jednodušší skučet, jaxou ty řetězce ošklivý.
  • 28. 3. 2008 10:05

    Kolemjdoucí (neregistrovaný)
    Dříve měl pěstitel sad, možná i traktor a prodával na tržišti.

    Dneska má pěstitel sad, traktor, hnojiva, speciální sklad s řízenou atmosférou, vlastní tirák, odběratele a nejlépe ještě vlastního právníka...

    Co bude dál?
  • 28. 3. 2008 15:11

    jezevec (neregistrovaný)
    každý si přece může vybrat - prodávat na tržišti či třeba doma na poli, a nebo splnit podmínky řetězců a dodávat do řetězců. s tím že na vyjednávání s řetězci je lepší spojit síly. co je na to divnýho?
    když si lidi jsou radši koupit jablka do hypernovy za 31 než k pěstiteli za 8, já to sice nechápu ale musí se tomu pěstitel přizpůsobit, nebo chcípne. lidi nepředěláte!
  • 29. 3. 2008 14:48

    asdfgh (neregistrovaný)
    No já už jsem nad tím teoreticky uvažoval. Zahradu mám velkou a jabka sami nespotřebujeme, do sklepa se taky všechna nevejdou. Chemikálie žádné nepoužíváme. Odrůdy máme spíše osvědčené staré původní. Pár dalších velkých zahrad kolem je taky. Tak postavit nějaký větší sklep ze 2/3 pod zemí, uskladnit tam ty jabka a pak se třeba domluvit se zákazníky v panelácích, že od října po řekněme březen budou u nás mít každý druhý týden možnost koupit 10 kilo jablek po řekněme těch 8 až 25 korunách (nebiojablka nyní začínají v marketech od cca 25 korun za kilo) Schválně, kupovali byste taková jabka, kdybyste museli kvůli tomu jet 5 - 10 kilometrů daleko, třeba jen autobusem? Podotýkám, že staré původní odrůdy celkově mají mnohem rozmanitější chutě než dnešní marketové, i kdyby byly ponechávány na stromech vyzrát, je to podobné jako s vínem.
  • 29. 3. 2008 21:03

    Patrik Chrz
    Pochybuji. Máme na chatě taky pár jabloní a každý podzim nevíme co s jablky. Zas tolik toho nesníme, takže dřív jsme většinu vozili na skládku. Od doby, co byla uzavřena to rodiče vozí do výkupu na mošt (doslova za pár halířů), sotva to zaplatí benzín. Je s tím akorát práce, uvažujeme, že je pokácíme. Ani zadarmo si je nikdo nechce odvézt a po pravdě řečeno se tomu ani nedivím. Místní mají jablek spoustu a pro lidi z města je výhodnější si tu a tam koupit jablka v obchodě (i za těch třicet za kilo) než je někde skladovat.
  • 29. 3. 2008 23:49

    klasik (neregistrovaný)
    Tak to zavezte do palírny na jabkovici. Cena za 1 L 50% jabkovice se pohybuje plus minus okolo 150 Kč, což činí 75 Kč za 1/2 L což je při dnešních cenách za hubičku. Pochopitelně při dodávce patřičných kg jablek, což při nadprodukci nebývá problém.
  • 31. 3. 2008 9:27

    asdfgh (neregistrovaný)
    Já tady v tom případě sázím na rozvoj povědomí o bioproduktech. Když někdo ví, že ty jabka rostou na zahradě u známých, kde má úplnou jistotu, jakým způsobem ty jablka pěstují. A nejedná se o nějaké "bioprodukty" s velkým humbukem prodávané někde v supermarketu, kde zhusta biovýrobce jeden den ty produkty nakoupí od standartního zemědělce a doveze k sobě do stodoly a přes noc se ty produkty v "biostodole" podrobí kůře, která z nich učiní bioprodukty, které potom ten biovýrobce prodává dál. A taky sázím na to, že zrovna nyní v posledních letech šly ceny potravin vzhledem k nákladům velice nízko a nyní budou následovat už jen roky, kdy ceny potravin obecně půjdou dost strmě nahoru takovým způsobem, že velice brzo rodinný přebytek třeba jablek nebude obtížný odpad, ale vítané vylepšení rodinného rozpočtu.
  • 1. 4. 2008 8:31

    Jarmila (neregistrovaný)
    No jo, ale prohlížel jste si někdy jablka v supermarketu? Jedno jako druhé, bez skvrnitosti, bez obaleče. To se nám doma bez ostřiku nepodaří, občas jsou jablka-patvary, občas skvrnitost, občas obaleč. Jinak než postřiky to nedokážete. To se stříká už brzo na jaře proti škůdcům, pak se reguluje vysoká květní násada, aby bylo méně jablek, ale narostla do větší velikosti, pak se stříká před uložením do skladu proti plísním atd. Kdesi jsem četla, že jablko za rok potká až 35 postřiků. Jo, a ve velkosadu se navíc preferuje pěstování odrůd méně náchylných k otlačení. Jablka se sice při sklizni a manipulacích neotlačí, ale chutnají jak loňská sláma. Taky vytřídění něco stojí, ta méně vzhledná se moštují. Suma sumárum, na konci jsme u marže 100-150%, protože ty náklady se musí zaplatit. My máme doma taky jablka, mně nevadí, že občas nejsou jako vysoustruhovaná, ale chuť je naprosto jiná, zvláště u některých odrůd a hlavně tehdy, pokud dozrály na stromě a nebyly z důvodu skladování očesány před dozráním. Na takovém jablku si pak pochutnáte, ale v obchodě ho nenajdete. PS: případného obaleče si vykrojím a pokud se mi podaří ho sníst, tak se taky nic neděje, vždyť je to čistý protein :-))
  • 27. 3. 2008 7:42

    nemo (neregistrovaný)
    Tak mám pocit, že se tady pletou hrušky s jablky. Hodně totiž záleží na tom, o jakou dodávku se jedná. Výkupní cena netříděných jablek v bednách je samozřejmě úplně jiná než těch kalibrovaných a uložených na platech. I v hypermarketu se přece prodávají jablka za 12 Kč za kilo. Mimo to výkupní cena ve velkoobchodu, který pak dodává menším prodejcům, také není nic moc. Marže u ovoce a zeleniny jsou všude dost vysoké.
    Regálovné a další poplatky asi nejsou etické, o úplatcích už vůbec nemluvě (mimochodem pochybuji, že by si nákupčí jen tak neznámému člověku řekl o 200 tisíc Kč). Hlavně však: dodavatele nic nenutí na takovéto podmínky přistupovat! Klidně může prodávat sám nebo jablka dodávat jiným prodejcům.
  • 28. 3. 2008 17:04

    Jarmila (neregistrovaný)
    Ale no ta, Jezevče, kolikrát za rok chodíte nakupovat? 2x? Na víc bych to netipla. Když si dojdu k pěstiteli pro jablka, za 8,-, k jinému pro brambory za 6,-, k chovateli slepic pro vejce za 1,50/kus, k řezníkovi pro kus flákoty, tak už celý den nic jiného dělat nemusím. To jsem snad překonali už někdy v 60. letech, kdy postupně zanikaly malé mlékárny (pamatujete, jaxe mléko nalévalo z hliníkových konví? Já jo, vyrostla jsem na vesnici), pekárny a další. Prostě lidi chtěli mít nákup pod jednou střechou, aby si mohli bloumat od regálu k regálu, pak všechno naházet na kárku nebo do auta a doma to najednou vyndat.
    Co mi tu dost chybí, jsou tržnice. Jo, holt nemůžeme mít všechno.

    To už se víc podivuju nad tím, že se dneska staví baráky jen na základových deskách, bez sklepa. To bych nechtěla ani za zlaté sele. My máme sklep, dobrý, studený, jablka v něm v poho vydrží až do června, brambory taky, pokud je dřív nesníme. Je tam kotel, sekačka i hrábě. Ti, co sklepy nemají, mají buď dálkové vytápění nebo kotel zavěšený v koupeně nad vanou a sekačku i s hráběma si zašupují v ložnici pod postel.
  • 29. 3. 2008 14:34

    asdfgh (neregistrovaný)
    Tam je stavební problém a daňový problém. Běžné sklepy pod částí baráku způsobují, že ta část nad sklepem pracuje a stěny potom popraskávají. Zase když je podsklepená celá plocha baráku, je to zbytečně moc, pokud by se někdo nechtěl živit třeba doma prací na soustruhu v tom sklepě nebo pokud to není ve svahu a nedá se tam vjet a garážovat auto. taky kvalitně udělané podstklepení pod celým barákem je dost drahé, dražší než jedno patro navíc nad zemí. Taky daň je a ještě v budoucnu bude o dost vyšší, je to v podstatě jedno patro navíc. Dneska se proto preferuje souvislá základová deska a pokud je třeba něco skladovat, dodatečně se stavějí různé pomocné stavby.
  • 1. 4. 2008 8:46

    Jarmila (neregistrovaný)
    Stavební ani daňový, jen a pouze finanční. Ze stavebního hlediska je strop sklepa totéž jako základová deska, v době bagrů máte jámu za jedno půldne a vyzdění taky nemůže stát majlant. Finanční úřad se o nějaký sklep nezajímá, pouze o celkovou zastavěnou plochu, protože ten se zajímá jen bytové prostory. Z hlediska daní se sklepem ušetříte, ale daň ve výši cca 260,- Kč/ročně za pozemek s domem není suma, která by byla nějak závratná.
    Sklep stojí přibližně tolik jako patro domku. Jenže to má i plusy: ušetříte místo na vlastním pozemku. Místo abyste postavil na základové desce a vedle si pak postavil kůlnu na nářadí, garáž a další stavby, postavíte si pergolu nebo máte místo na bazén, případně máte velkou zahradu. Získáte odkladní prostor, třeba na zimní/letní pneu, lyže/stan, jablka, brambory a další poživatiny, máte si kam dát sekačku a hrábě, třeba i to auto, kotel vám nevisí ani v předsíni ani v koupelně nad vanou, a koneckonců máte i prostor pro drobné opravy, protože pochybuju, že v okamžiku, kdy potřebujete zalepit píchlou duši u jízdního kola nebo doplnit vypadlý zub u hrábí, si půjdete koupit nové a pokud budete tuto činnost dělat v kuchyni, tak chci vidět ženskou, která se na vás přitom bude usmívat.
  • 30. 3. 2008 3:16

    jezevec (neregistrovaný)
    jediný co řikám - že se dodavatel MUSÍ přizpůsobit kupujícímu.
    já ano nakupuju jablka 2-3x do roka metrák a hodim si je do sklepa - jinej nakupuje každej tejden kilo jablek stejně jako jezevci chodí obden do mlíkárny pro mlíko. mně to fakt nevadí - mám na výběr. jako ti pěstitelé.
  • 31. 3. 2008 9:39

    asdfgh (neregistrovaný)
    Takhle kupovat jablka je podle mně dobrý nápad, už z toho důvodu, že z principu lze podle svého výběru preferovat místního malého pěstitele, zatímco nákupem jablek v supermarketu kolikrát nedobrovolně preferujeme Poláky, Holanďany, Italy nebo Australany. I když kdyby do nákladů člověk promítnul dopravu, pořizovací cenu toho sklepa atd, vcelku by se to asi prodražilo.
  • 24. 9. 2008 22:26

    takydodavatel (neregistrovaný)
    Máte pravdu,kdo neokusil,neuvěří.Jen regálovné se dnes již nepoužívá,mají to dotažené k dokonalosti.Podle tržeb platíte bonusy,masterbonusy,čím víc prodáte tak víc platíte.Reklamy v katalozích?Nechceš zaplatit?Neplať,končíš.Za pár let stojíte před otázkou vyvolanou kontokorentem na účtu.Má ta dřina cenu?Bláhově jste věřil že se snad už něco konečně stane a vláda se začne taky zabývat něčím jiným bojem o vlastní koryto.Bohužel to vzdávám.Ztraceno 15 let dřiny a nadějí že když budu poctivě pracovat tak za to budu oceněn.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).