Hlavní navigace

GE Capital Bank nestíhá

23. 5. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

GE Capital Bank od konce dubna letošního roku nabízí druhou generaci internetového bankovnictví, obsahující rozšířené služby. Navíc si můžete na pobočkách internetové bankovnictví vyzkoušet. Že to není pravda? Ale měla být! GE Capital Bank však nestíhá.

Dravá banka amerického vlastníka si stanovila cíle, které byly nad její možnosti. Když 7. března představila nový produkt GEnius – zjednodušené internetové bankovnictví, které umožňuje pouze základní bankovní operace (jednorázový převod, přehled plateb a informační služby), slíbila služby dosud nenaplněné.

Stejné operace jako GEnius a žádné jiné umělo již tzv. „standardní“ internetové bankovnictví – Internet Banka. To se však mělo v průběhu patnácti dnů, nejpozději do konce dubna, změnit. Přibližně ve stejném termínu měly být pobočky opatřeny počítači s testovací verzí internetového bankovnictví.

Blíží se konec května a Internet Banka stále neumí víc než GEnius. Tedy s jedinou výjimkou, kterou je možnost nastavení vyššího limitu pro denní platby. Odlišnost nalezneme též v zabezpečení, kdy ke GEniovi stačí uživatelské jméno a heslo, kdežto Internet banka vyžaduje certifikát a s ním spojenou instalaci.

Slibovaná „druhá generace“ Internet Banky by měla být na světě dle informací banky 1. června 2002. Proti poslednímu oficiálnímu termínu spuštění se jedná o zpoždění zhruba jeden měsíc. Ovšem ohlédneme-li se dál, do doby, kdy GE vstoupila na trh internetového bankovnictví, jsme proti původním slibům ve skluzu již měsíce dva.

V naplňování poboček počítači připojenými na Internet si GE Capital Bank stojí relativně dobře. Včera jsem navštívil postupně tři pobočky v centru Prahy (Opletalova ulice, Zlatý Anděl a Karlovo náměstí). Jedinou, kde nebylo možné proniknout na celosvětovou síť, byla nově otevřená pobočka na Smíchově (Zlatý Anděl, slavnostní otevření 20. dubna 2002), protože počítač nebyl na Internet z důvodu chybějícího zařízení připojen.

Mnohem hůře jsou na tom pobočky s vybaveností testovací verzí Internet Banky, kde by si klienti (či potenciální klienti) mohli vyzkoušet drobné bankovní operace, jako tomu bylo při zavádění Mobil Banky. Z navštívených ji neměla žádná.

Pracovnice pobočky v Opletalově ulici u Václavského náměstí ani netušily, že by něco takového mělo být zaváděno. Vybaven informacemi ze setkání s čelními představiteli banky jsem stál neochvějně na svém a nechal se provést interaktivní demoverzí, kterou však naleznete i na webu banky.

Zamířil jsem tedy do Zlatého Anděla s přesvědčením, že nová pobočka přeci musí být vybavena nejnovějšími službami banky. Omyl. Jak jsem se již zmínil, chybělo zde i připojení na Internet. Ochotná pracovnice mi doporučila pobočku na Karlově náměstí a telefonicky ověřila, zda je vybaveno mnou požadovanou demoverzí.

Má radost, že jsem konečně nalezl, co hledám, však nevydržela dlouho. Počítač obsahoval opět pouze interaktivní přehlídku Internet Banky. Odolal jsem naléhání vedoucí pobočky k otevření účtu a pátral dál.

Které pobočky GE Capital Bank jsou tedy vybaveny testovací verzí Internet Banky? Některé prý ano, ale o jaké se jedná je zatím tajemstvím banky.

Klienti, kteří si po spustění Internet Banky zavedli tuto službu ve víře, že budou v prvním čtvrtletí tohoto roku již moci využívat rozšířených možností „druhé generace“, platí již druhý měsíc poplatek 30 Kč za původní funkčnost internetového bankovnictví. Podle posledních zpráv si počkají ještě osm dnů na dlouho očekávané termínované vklady a trvalé příkazy.

Klienti, kteří si před zavedením Internet Banky chtějí službu nejprve „osahat“, musí cestovat do vybraných poboček nebo si počkat, až testovací verze přijde za nimi.

dan_z_prijmu

Klienti, kteří čekají na testovací verzi GEnia, si mohou vzít dlouhou dovolenou, neboť ta bude zaváděna až po osazení všech poboček testovací verzí Internet Banky.

Klienti, kteří jsou zlákáni možností menu Mobil Banky – Nastav – pro nastavení zasílání informací o pohybu na účtu, se dočkají s další generací Mobil Banky. Kdy ta přijde, je však ve hvězdách.

Čekáte na "druhou generaci" Internet Banky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).