Hlavní navigace

Názor k článku Forfaiting - peníze (skoro) ihned a bez rizika od jezevec - nejsem bankéř, ale jen prašivý uživatel - forfia...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 11. 2005 21:04

    jezevec (neregistrovaný)
    nejsem bankéř, ale jen prašivý uživatel - forfia na 6 měsíců bych šacoval kolem 10% (diskontní sazba včetně commitment fee a poplatku za administraci) - liší se ovšem podle rizikovosti a ta může ovlivnit cenu o několik jednotek procent.

    pozastávka na úvěr - češtěji by asi bylo úvěr na pozastávku - jest situace, kdy po investorovi je žádána pozastávka (kauce, zádržné, prostě poslední splátka), obvykle ve výši 10%, obvykle na jeden rok, ale někdy i po celou dobu záruky, nebo část po dobu záruky - a dodavatel si tolik peněz na kauci nemůže nechat pozastavit na tak dlouho, protože třeba ve stavebnictví pozastávky obvykle převyšuje celou obchodní marži stavebníka. takže si musí vzít úvěr na to, aby mohl tuto kauci poskytnout - a samozřejmě jí započítá do ceny.

    otázce znevýhodnění exportéra který "nemusí" forfaitovat moc nerozumím. pochopitelně pokud jeden dodavatel započte náklady na forfaiting a druhý ne, za předpokladu že by měli stejně naceněnou zakázku, na to vám stačí matematika základní školy abyste věděl kdo bude dražší. ale to není tak jednoduché ani jednoznačné. peníze mají svojí cenu - ať už držím dlouhou splatnost z vlastních zdrojů, nebo z půjčených zdrojů, cena peněz se moc lišit nebude. dále forfaitující subjekt si kupuje především snížení rizika - ten druhý riskuje že padne na dršku a nebo si rizika započte jinak než forfia. to nemá jednoznačnou odpověď. řekněmě že forfaitig ovlivní výslednou cenu jiným způsobem než bez něj - ale nějaké pojistky proti nezaplacení a proti kursovým rizikům a proti překlenování financí na půl roku budou dělat všichni, forfaiting je jedna z metod, nikoli nutně nejdražší až do bezvýhodnosti.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).