Hlavní navigace

Fondy se dál řítí z kopce do mínusu

27. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Začátek týdne dával ještě naději, ale jeho závěr opět máchl mačetou. Nejistota našich fondových investorů tak znovu exploduje. To se však projeví až v tomto týdnu, za ten uplynulý odešlo víc než 3,5 miliardy korun. Téměř 3 miliardy z toho však odešlo opět z fondů peněžního trhu.

Zde se zřejmě panika zklidňuje poté, co se jejich vývoj po propadu opět trochu uklidnil, i když se většinou ještě nevrátil na růstovou trajektorii. Jizva však zůstala, včetně té výkonnostní, takže jistě neplatí, že je vše odpuštěno. Z ISČS Sporoinvestu již odešla jen necelá miliarda, KBC Multi Cash ČSOB ještě musel odkoupit přes 1,5 miliardy korun. Aktuální situace je opačná: KBC Multi Cash ČSOB svůj 1,5% pokles již vyrovnává a na ročním horizontu vykazuje kladných 0,85 %, zatímco ISČS Sporoinvest za minulý týden tratil další čtvrtprocento a roční ztráta dosahuje 2 %.

Dnům ještě není konec, i když se zdá, že se základní finanční trhy stabilizují. O kostlivcích ve skříních to ovšem neplatí, takže překvapení se můžeme ještě dočkat – povýtce spíš těch nemilých.

Fondy 43. týden

Fondy 43. týden
Fondy V mil. Kč
peněžního trhu  –2984
dluhopisové  –254
smíšené  –240
akciové 67
zajištěné  –172
celkem  –3583

Mnohem horším slzavým údolím tak procházejí dluhopisové fondy. Z nich sice odešlo „jen“ čtvrt miliardy, ale bude určitě hůř. Tyto fondy totiž vykazují daleko vyšší ztráty – kolem 4 % za týden (korporátní až 8 %). Na ročním ohlédnutí je situace podobná až na to, že vidíme i dvouciferné ztráty a u korporálů najdeme dokonce děsivých –27 %. A nemusíme asi připomínat, že největší vinu na tom všem má vývoj za poslední měsíc.

Další díl smutného seriálu se však nepochybně dějově opět vrací na akciové jeviště. Co jsme viděli koncem minulého týdne, otřáslo i otrlými. Protože však krveprolití nastalo až koncem týdne, naši investoři sebrali odvahu a do akciových fondů vložili 50 milionů. Dokonce žádný z akciových fondů nezaznamenal odkupy! Přesto si na zázraky budeme všichni muset počkat: titulek v polských novinách charakterizuje situaci výstižněji: Vítejte ve zlých časech.

Nejistota explodovala v nových rozměrech – jen ta z obav z finanční krize se přelila do vyhlídek na recesi. Obavy, že prudce se zhoršující ekonomika ve světě srazí zisky firem, oblétá svět kolem dokola.

Krvavé slzy ronila Wall Street již ve středu, vyděsil i projev Alana Greenspana, který označil nynější finanční krizi za nepředvídatelné tsunami, které přichází jednou za století a bude mít těžký dopad na americkou ekonomiku a zaměstnanost.

Pátek všechny naděje doslova pohřbil: po bezmála desetiprocentních ztrátách na trzích v Asii bylo jasné, kam zamíří i evropské trhy. Nejen akcie automobilek klesaly až o 20 %, série warningů náladě nepřidaly. Západoevropské trhy se blížily v průběhu dne až k 10% ztrátám, nakonec však zakončily den se ztrátou kolem sedmi procent.

skoleni_15_4

Ten pražský opět „předstihl“ okolní i západní trhy a skončil den se ztrátou 11,77 % a za celý týden ztratil 10,9 %.

Děsivá bilance srazila americký S&P na 44% ztrátu od loňského maxima, Praha přímo strašidelně „oslavila“ roční výročí svého maxima prolomením 61% ztráty. Jen za poslední černý měsíc korunovaný ještě černějším pátkem ztratila více než 42 %. Může být ještě hůř? Je to smutné, ale může.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem měsíčníku pro finanční poradce s názvem PROFI PORADENSTVÍ & FINANCE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).