Hlavní navigace

ECB ještě nemá důvod chladit šampaňské

5. 9. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Na dnešním zasedání ECB může být vcelku veselo. Draghimu hrají v posledních týdnech čísla do karet. Na žádné velké oslavy to ale není.

Na dnešním zasedání ECB může být vcelku veselo. Prezidentu Mariu Draghimu hrají v posledních týdnech čísla do karet. HDP za druhý kvartál označkoval definitivně dno recese a poslední podnikatelské nálady (PMI) také potvrzují probíhající oživení. Na žádné velké oslavy to ale není. Ekonomická prognóza ECB nedozná velkých změn. Centrální banka tak bude dál v doprovodném komentáři trhy udržovat v domnění, že sazby zůstanou přikovány u nuly dlouhou dobu. Současně (i když o tom dnes nebude řeč) není zcela mimo hru další kolo LTRO (možná na konci roku 2013). Proč?

dan_z_prijmu

Je sice pravdou, že přicházející oživení stojí na daleko zdravějších základech než vzedmutí v roce 2010. Většina periferií dramaticky snížila závislost na zahraničních penězích (srovnala deficity běžného účtu) a zlepšování podnikatelských nálad je proto nejrychlejší v Itálii a Španělsku. Má to ovšem své háčky. Domácí poptávka ve většině periferií je a bude i nadále slabá – k obratu potřebuje zlomit negativní trend na pracovním trhu, a to bude trvat. Německá spotřeba se přitom stále drží na uzdě a nedokáže  slabé nákupy na periferiích vykompenzovat. Ve druhém kvartále stálo oživení v eurozóně především na útratách vlády, exportech a investicích (ty však rostly především v Německu). Domácí spotřeba mezitím stojí na místě a v dohledné době na ní nelze moc sázet. To činí z evropského oživení stále relativně křehkou věc.

Druhým problémem je pokračující propad úvěrů do podnikové sféry a snižující se bilance finančních institucí. Částečně kvůli slabé poptávce po úvěrech (řada podniků stále investice odkládá nebo je financuje z vlastních zdrojů), částečně kvůli rychlému navyšování kapitálové přiměřenosti v bankách v posledních měsících. ECB je na úvěrovou dynamiku relativně citlivá a těžko bude chtít za současných podmínek něco měnit na holubičí rétorice posledních měsíců.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).