Hlavní navigace

Důvěra v ekonomiku je stabilně dobrá

24. 4. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

dnešní informace o důvěře v ekonomiku potvrdily pozitivní vnímání situace jak mezi podniky, tak mezi spotřebiteli.

Důvěra mezi podnikateli mírně vzrostla, u spotřebitelů naopak o něco klesla. Oba pohyby se navzájem vyrovnaly a tím zůstává celková důvěra stabilní. Největší změny přišly ve stavebnictví a obchodě. Na stavebnictví je vidět, že se dostává do mnohem lepší situace, než bylo několik posledních let. Důvěra totiž meziročně vzrostla o 23 bodů. Z hodnoty mínus 39 bodů až na současných mínus 16 bodů. To je úctyhodná změna během jednoho roku. Stavební firmy nevidí situaci tak tragicky jako v období od roku 2008, kdy stavební práce byly tím prvním, co se omezovalo.

skoleni_15_4

Velmi podobně se zachoval i obchod. Sice u něj nenastala zásadní změna, kdy by důvěra rostla násobně, přesto se zlepšila o šest bodů a dostala se do nadprůměrné hodnoty. To se pojí s tím, jak jsou spotřebitelé ochotní utrácet. Současná situace jim hraje do karet, mzdy rostou relativně rychle a lidé to vnímají. Dovolují si utrácet o něco více než v předchozích letech. Proto by tržby obchodů v současnosti měly růst, a to povzbudí i jejich důvěru.

Důvěra spotřebitelů mírně klesla. Nejde o nich hrozného, protože hodnota se stále pohybuje mezi jedním až čtyřmi body, což je velmi dobrá, až nadprůměrná hodnota. Současnost je pro spotřebitele takřka ideální. Jejich mzdy rostou velmi dobře, inflace téměř neexistuje, a firmy jsou ochotné nabírat stále více. Spotřebitelé si tak mohou dovolit mnohem více než před pěti lety, kdy si výrazně utahovali opasky. Dochází k uvolnění a to celkově povzbuzuje ekonomiku. I proto jejich hodnocení situace je velmi dobré. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).