Hlavní navigace

Názory k článku Důchodová komise chce snižovat deficit účetními triky

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 1. 2015 9:00

    n (neregistrovaný)

    Nevím, proč máte takovou potřebu se takto nesmyslně stále zastávat OSVČ? Je přeci neoddiskutovatelným faktem, že odvody na sociální pojištění OSVČ jsou nepoměrně nízké. Netvrdim, že by měly být stejné jako u zaměstnanců, ale takový rozdíl prostě právný není.

    Už nyní se na mě obracejí především ženy, které měli na začátku rozhodného období (koncem osmdesátých let) děti, pak začaly podnikat na minimu a diví se, že mají důchod např. 5.500 Kč. Říkaji, že se z toho nedá žít a mají pravdu, ale pozdě bycha honit. Není to tolik let zpátky, co byl minimální určený vyměřovací základ okolo 20.000 Kč za rok. To se pak nikdo nemůže divit, že ty důchody jsou takové, jaké jsou.

    K. Mařík
    www.naseduchody. cz

  • 31. 1. 2015 9:05

    Seti (neregistrovaný)

    Vážený, nějak zapomínáte, že OSVČ mají oproti zamestnancům mnohem horší a rizikovější podmínky a obvykle nic po státu nechtějí. Nějak zapomínáte, že zdravotní i sociální DAŇ musí platiti i tehdy, když nemají žádné příjmy. Do OSVČ se nejvíce, zřejmě ze závisti, navažejí ti, kteří mají sami nějaké teplé místečko a OSVČ by nikdy dělat nešli, protože ví moc dobře, že na to nemají, případně mají strach, že by se neuživili.

    Co tak znám lidi, tak naprostá většina OSVČ si kromě povinné sociální daně střádají na důchod i sami, protože ví, že se o sebe budou muset postarat sami. Zřejmě bude pro tento stát výhodnější jim ještě více podmínky ztížit a nechat je zkrachovat a natáhnout rovněž ruku pro nějakou tu dávku. Pak, aby bylo z čeho brát, se ještě více zvýší už tak neúměrně vysoké daně těm ostatním, tedy i těm křiklounům.

  • 1. 2. 2015 9:38

    lodzik

    Naprostý souhlas s Vám. Ať to ten pán zkusí sám dělat práci jako OSVČ. Tipoval bych ho sedí někde na teplém místečku v kanceláří a je to státní zaměstnanec. Až to zkusí být nějakou dobu OSVČ, tak pak nám tady může poreferovat, jaké to je si sám shánět práci a i když nepracuje, tak neustále platit odvody do státní pokladny. Když jsem kamarádovy, který pracuje v Anglii jako sám na sebe řekl kolik zaplatím za měsíc na sociální pojištění( obyčejná daň), tak koulel očima a řekl mně, že to co já platím měsíčně, tak to na zaplatí za rok. Což je hodně smutné.

  • 2. 2. 2015 7:10

    as (neregistrovaný)

    Nějak nechápu, na co si stěžujete.

    Ten první, který dle vás je "mimo" měl pravdu, OSVČ oproti zaměstnanci platí méně.

    Sám dělám elektrikáře na živnosťák, ale nejsem takové ynteligent, abych si nespočítal, když pbudu platit minimum (i když dle vás strašné paníze), tak budu v důchodě žrát trávu a mrznout, protože důchod budu mít nula nula nic.

    Joo, raděj bych byl zaměstnanec a nemuset řešit dilema, kdy se musím hlídat sám účet, abych neutratil vše, protože se objevilo to či ono co musím zaplatit "dříve". Bohužel situace u nás je buď dělat v oboru nebo "užitečnéího idiota" u firmy.

    Ale je to moja volba. Když přitom čtu podobné výlevy lidí jako Vy co si zvolili "určitý druh" szaměstnání a pak držkujou jak "zaměstnaci" nemusí to či ono, a přitom to byla vaše volba...

    Už baťa říkal, úpadek je způsoben nedostatkem morálky. A Vy budete asi ti co tu morálku nemají a chybu hledají v ostatních ne v sobě.

  • 2. 2. 2015 11:13

    Lodzik (neregistrovaný)

    Dobrý den, po přečtení Vašeho příspěvku jste mně přesvědčil, že jste mě moc nepochopil a že těmto věcem na rozdíl ode mně nerozumíte. Já vím přesně o čem mluvím. Mějte se jinak hezky.

  • 20. 2. 2015 7:36

    satan (neregistrovaný)

    Jasně všichni jsou letadla jenom ty autobus, takže mají mlčet a v němém úžasu brát tvoje slova jako boží vůly o které se nesmí pochybovat :D

  • 6. 2. 2015 18:19

    žižka (neregistrovaný)

    napřed nás stát všechny občany okradl o vše pod záminkou demokracie a kalosko náboženská mafie která to ze zákulisí se všemi státními ůřady(rozuměj ůředníky soudci ůstavní sody, právnici podnikatelé,ban­kyatd)a jinými tak zvanýmipravicovýmě smýšlejícími jednotlivci kalousek vybral a odklonil ze důchodového ůčtu miliardy ke svým kamarádům a ted populistycky se všemi jmenovanými křičí že ve státníkase nejsou žádné peníze a učinil to obyjsme byli jako občané odkázání na všem co vlády pod záminkou že to chtějí napravit (rozuměj zaplatíme my občané to vše co tyto kalouskonáboženské mafie rozkradli my občané, ale přepočítali se dopadnou jako čaučesku a kadáfí je nás většina a nemáme co stratit

  • 11. 2. 2015 10:23

    Martin V (neregistrovaný)

    Ano, okradli Vás, ale mnohem, mnohem dříve.
    Pravděpodobně to byli vaši spolustraníci :-)

  • 11. 2. 2015 10:20

    Martin V (neregistrovaný)

    Na sociální pojištění platí OSVČ méně, to je A a teď to B - pokud si jde OSVČ pro nějakou sociální dávku, nedostane nic! Nemá nárok na jakoukoliv sociální dávku, na kterou má nárok zaměstnanec, který si sice více platí, ale může rovnou i různé dávky ze systému zpět čerpat.
    A co s důchodama? Je to prosté, ale bolí to - Vážení důchodci, za toto čtvrtletí se na průběžném důchodovém systému vybralo X, tato částka bude mezi vás poměrným způsobem rozdělena. Je jasné že to cháete, přece byste nechtěli, aby se kvůli vašim důchodům zadlužovaly vaše děti a vnuci :-)

  • 30. 1. 2015 9:41

    Jarmila (neregistrovaný)

    "Horší se jednak demografické ukazatele, kdy stále menší podíl pracujících bude přispívat do průběžného systému" - když má stát na to, aby živil spousty lidí na sociálních dávkách, a to i lidí, kteří už třeba ve třetí generaci nepracují, tak vezme peníze důchodcům, invalidům a sirotkům? Tedy těm, kteří už nebo ještě pracovat nemůžou? Není fakt někde systémová chyba? O to hůř, že lidí na sociálních dávkách přibývá takřka geometrickou řadou, ale my pořád utahujeme opasek jen důchodcům. Teď se zase navezeme do OSVČ (ještě že jsme je znovu nenazvali parazity), ti toho ale po státu obvykle moc nechtěli. Nemocenskou obvykle neplatí, protože to, co v případě nemoci dostanou od státu, je výsměch, a ne nemocenská. Byty si postaví za své (na rozdíl od těch na sociálních dávkách, kdy stát uvažuje o tom, že jim začne stavět ubytovny. NOVÉ ubytovny. Asi jako výsměch těm, co pracují a rekonstruují starší domy a byty), v případě nemoci dětí obvykle nečerpají ošetřovačku, protože na ni nemají nárok, na rozdíl od zaměstnanců. Kdy už konečně řekneme, že odvody zaměstnanců jsou příliš vysoké? Jeden čas k tomu bylo našlápnuto, když se začal užívat pojem superhrubé mzdy, ale pak to zase zapadlo.

  • 30. 1. 2015 10:31

    D (neregistrovaný)

    Chce to pořádnou reformu a ne pořád jen nějaké šolíchání. Je opravdu dojemné, jakou má komise i ostatní péči o důchody živnostníků. Ale co je jim celkem do toho ? Odváděli málo, mají malý důchod, to je přímá úměra. Spíš by se stát měl zamyslet, proč se pořádně nezdaňují pracující důchodci, když se jim ještě vyplácí měsíčně důchod.A nebo jim ho rovnou vůbec nevyplácet, když chtějí pracovat v důchodu. Invalidní důchody by se měly rovnou zrušit a místo toho dávat nějakou sociální dávku odstupňovanou dle odvodů do systému na daních a schopnosti pracovat. A samozřejmě úplně zrušit vdovské a vdovecké důchody, to je úplný přežitek.

  • 30. 1. 2015 12:04

    Jarmila (neregistrovaný)

    Tak to jste vzal hlavičkou rovnou o hřebíček.
    Pracující důchodci - obvykle dělají něco, co se lidem v produktivním věku nevyplácí. Různé záskoky po dobu dovolených nebo nemocí, práce na několik hodin týdně. Důchodce si přivydělá pár šušňů k důchodu, práce je hotová, firma by na podobnou práci člověka v produktivním věku ani nevzala, možná studenta na výpomoc. Pokud je dotyčný OSVČ, tak není co řešit: může svou práci kdykoli zabalit, když bude nemocký nebo nebude mít zakázky, tam nikomu nekonkuruje (pokud ano, může to dělat kdokoli v produktivním věku).
    Vdovský a vdovecký důchod - napadlo vás někdy, že třeba ženy bývají na mateřské, když se jim narodí děti (jen nevím, který magor nazval tu dobu slovem "dovolená"), obvykle se starají o děti v době nemoci - a po tuto dobu si nevydělají ani korunu. O toto se jim bohužel ve stáří snižuje důchod. Takže vdovský a vdovecký důchod je de facto jakýmsi "společným rodinným důchodem". Vyrovnání za to, že jeden vychovával děti a druhý měl možnost si vydělávat na SVŮJ důchod. Dřív šly ženy ještě dřív do důchodu, to jsme zrušili, takže jakou pak mají ženy motivaci k tomu, aby ty děti měly? Být závislé na manželích a mít malý vlastní důchod? Hmmm, není pak lepší mít těch dětí méně? Například jen jedno? Nebo nemít děti vůbec?
    Jo, a zapoměl jste ještě na důchody sirotčí, ty byste taky nahradil sociální dávkou?

  • 30. 1. 2015 12:45

    Pavel (neregistrovaný)

    Co máte proti názvu dovolená. Dovolená je od toho, že máte dovoleno být doma. A nazývá se to mateřská dovolená, nikolivěk dovolená na zotavení, takže je zřejmé, že účelem dovolení být doma není odpočinek, ale starost o děti.

  • 3. 2. 2015 5:30

    to je jedno (neregistrovaný)

    S dcerou na materske od 18 mesicu a reknu jedno: DOVOLENA. Kdybych pri tom zaroven nemusel uzivit rodinu na 100% jako kdybych zadnou dovcu nemel tak by to byly nejkrasnejsi roky zivota, takhle to jen byla normalka s tim ze jsem maknul kdyz prisla zena z prace a vecer. Tyhle zensky blaboly a narikani. Vsak podivejte se jak to vecne vysedava na kafickach. Za nasich maminek to bylo jiny, ale dneska? Pracka, susicka a mycka usetri sest pulek casu. Navarim o vikendu a zamrazim.
    Nebyt zavisla na manzelovi ktery umre? 1) nema si to uplest s kdejakym ozralou na diskotece 2) to je prece kazdeho soukroma vec udelat si zivotni pojistku kdyz je zivitel rodiny.

  • 30. 1. 2015 14:01

    _ Tonda (neregistrovaný)

    Práce důchodců je zdaněna úplně stejně jako práce ostatních. A důchod důchodci dostali, protože splnili kritéria pro jeho přiznání to sou dvě samostatné věci a není důvod aby jedna ovlivňovala druhou, tj. měli vyšší daně jen proto že sou důchodci nebo se jim snižoval důchod, protože pracují.

    To bys rovnou mohl říct, že když má někdo byt v Praze a k tomu chalupu na venkově, tak nedostane důchod protože může jedno prodat a žít z utržených peněz nebo že má prodat 4+1 v Praze a koupit levnou garsonku ve vyloučené lokalitě a žít z toho co mu zbylo.

  • 2. 2. 2015 7:17

    as (neregistrovaný)

    Takže si zhrneme článek.

    Byl důchodový účet v roce 1990, kdy to převzala nová garnitura ze kterého se platili pouze a jenom důchody lidí co odváděli na svůj důchod.

    Pak přišel Klaus a spo. nechali s toho platit, invalidní(např. když někdo měl úraz apod. co mu dál znemožnil pracovat) a sociální důchod (např. skupina obyvatel co nikda nepracovala a teď dostanbe průměrný důchod).

    Když se najde někdo, kdo tyto složky chce opět vyjmout a z důchodového platit znovu jenom důchody, tak si hraje s čísly a je ekonomický nýmand?
    Já bych řekl, že konečně nastane situace, kdy nebude vykrádán důchodový účet, tedy žádná hra s čísli jak píše nautor článku (opravděpodobně plzenský ekonom).

    Proč Autore lžeš lidem o důchodech? Proč manipulukješ fakty a nenapíšeš raději, jak se od roku 1990-2015 vyvýjel důchodový systém včetně toho co se s něho platilo, co bylo vytaženo ppřepočteno vůči inflaci ke stavu roku 2015? To by se pak ukázal opak, že Bezděk a podobná verbež lidem lžou a důchodový průběžný systém funguje i v současnosti, ale byl by problém nebylo by jak vysvětlit lidem proč sprivatizovat kromě pražské vodárenské i důchodový systém a život další miliardáře...

  • 3. 2. 2015 11:51

    qa (neregistrovaný)

    Problémy jsou zde tři a anu jeden tento strašící článek neřeší:

    1) důchodový účet nebyl nikdy oddělen od státáního rozpočtu (a není prakticky žádná páka, aby peníze netekly z DU do RO protože se jedná jen o jeden balík. (Zdravotní pojištění odděleno je a situace není růžová ale mnohem lepší-jen by to chtělo jen jedinou dobře kontrolovanou pojišťovnu)
    2) DU byl v minulosti značně zatížen "půjčováním si" na jiné účely", za všech vlád, ale většina převažuje za vlád pravicových. Deficit se žel táhne až do dnes a peníze nebyly vráceny
    3) není oodělen normální důchod (který lze spočítat a v případě splnění bodu jedna i dobře zvládnout...) od důchodů invalidních-které by měly být plněny z jiných zdrojů, vznikají totiž z jiných příčin a dříve, než běžné důchody...

    Závěrem:
    máme v rodině kamarádku z úřadu sociálného zabezpečení a ta tvrdí, že peněz se vybírá nesrovnale více, než se vydává, jen že se prostě přerozdělují na jiné věci. Sama tvrdí, že by bylo nejlépe podat trestní oznámení na stát, nicméně se doslova bojí o své bezpečí.
    prostě ze strany vlády a poslanců (a jejich lobystů a velkomajitelů...) není zájem věc měnit.
    Zájem je aby se lidi zaopatřili sami (ušetřili si) a důchod neplatit a mít víc peněz na svoje zájmy :-(

  • 3. 2. 2015 12:01

    Paveal (neregistrovaný)

    Před pár lety jsem někde viděl porovnání efektivnosti sociálních systémů jednotlivých států. Zatímco jinde se k lidem dostalo kolem 90% peněz pro ně určených a 10% byla režie státu na jejich rozdělení, u nás režie spotřebovala až 2/3 peněz a jen jedna třetina se dostalala tam, kam měla.

  • 3. 2. 2015 12:09

    diann (neregistrovaný)

    Presne tak,
    chce to poradnou reformu-oddelit duchody od rozpoctu.
    Poradnou reformu, ne zadne pilire.

    Proste tenhle clanek je jak na objednavku od vrchnosti.
    Doufam, ze nase otevrene nazory nebudou mazany a prectou si je i ostatni.

  • 4. 2. 2015 11:14

    Ostap Bender

    ad 1) Máte pravdu, což mnohým uniká. Na rozdíl od např. tzv. Jaderného účtu nepředstavuje "důchodový účet" žádné prostředky držené na nějakém účtu státních finančních aktiv u banky. Příjmy z pojistného jsou prostě příjmy státního rozpočtu a mohou být použity na cokoliv, co rozpočtová pravidla připouštějí.
    ad 2) Je to tedy jen záležitost evidence. Něco jiného by bylo, kdyby se evidenční přebytek tohoto účtu uložil a nezapojil se do rozpočtového financování jiných účelů. To se nedělo, byla snaha mít co nejméně deficitní státní rozpočet. Jak teď chcete ty peníze vrátit? Odkud a kam?
    Bylo by pěkné, kdyby byly důchody odděleny od státního rozpočtu a vznikl nějaký "důchodový fond". Mohu vás ale z vlastní zkušenosti s penzijním fondem jedné mezinárodní organizace ujistit, že ani jeho hospodaření není zdaleka jednoduché a vyhlídky jsou podle akruálních modelů skličující, a to je v podstatě garantován členskými zeměmi.

  • 4. 2. 2015 14:48

    Johny HD (neregistrovaný)

    Mě osobně je úplně šumák, co stát s důchodovým systémem provede. Já si finance na důchod zajišťuji sám svými prostředky, teď budu po vypršení určité lhůty dokonce rušit penzijní připojištění a finance investuji různými způsoby jinak, lépe a výhodněji. Sice mi pak stát přiklepne jen nějaký symbolický starobní důchod, budu to brát třeba jako příspěvek na pivko :-P :-D

  • 16. 2. 2015 12:23

    Spejbl (neregistrovaný)

    Tak zrovna ty Johny bys mel snazit aby duchodovej system fungoval. Za 30let tu bude nekolik milionu lidi bez penez na rohliky a elektrinu. Co se asi tak stane ? Vezmou klice a pujdou na vaclavak cinkat, pak treba znarodnovat, pak treba veset...vsecko uz tu bylo. Tvoje zajisteny investice (baraky, akcie, prachy atd) budou razem zajisteny nekym uplne jinym.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).