Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Důchodová komise chce snižovat deficit účetními triky od qa - Problémy jsou zde tři a anu jeden tento...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 2. 2015 11:51

    qa (neregistrovaný)

    Problémy jsou zde tři a anu jeden tento strašící článek neřeší:

    1) důchodový účet nebyl nikdy oddělen od státáního rozpočtu (a není prakticky žádná páka, aby peníze netekly z DU do RO protože se jedná jen o jeden balík. (Zdravotní pojištění odděleno je a situace není růžová ale mnohem lepší-jen by to chtělo jen jedinou dobře kontrolovanou pojišťovnu)
    2) DU byl v minulosti značně zatížen "půjčováním si" na jiné účely", za všech vlád, ale většina převažuje za vlád pravicových. Deficit se žel táhne až do dnes a peníze nebyly vráceny
    3) není oodělen normální důchod (který lze spočítat a v případě splnění bodu jedna i dobře zvládnout...) od důchodů invalidních-které by měly být plněny z jiných zdrojů, vznikají totiž z jiných příčin a dříve, než běžné důchody...

    Závěrem:
    máme v rodině kamarádku z úřadu sociálného zabezpečení a ta tvrdí, že peněz se vybírá nesrovnale více, než se vydává, jen že se prostě přerozdělují na jiné věci. Sama tvrdí, že by bylo nejlépe podat trestní oznámení na stát, nicméně se doslova bojí o své bezpečí.
    prostě ze strany vlády a poslanců (a jejich lobystů a velkomajitelů...) není zájem věc měnit.
    Zájem je aby se lidi zaopatřili sami (ušetřili si) a důchod neplatit a mít víc peněz na svoje zájmy :-(

  • 3. 2. 2015 12:01

    Paveal (neregistrovaný)

    Před pár lety jsem někde viděl porovnání efektivnosti sociálních systémů jednotlivých států. Zatímco jinde se k lidem dostalo kolem 90% peněz pro ně určených a 10% byla režie státu na jejich rozdělení, u nás režie spotřebovala až 2/3 peněz a jen jedna třetina se dostalala tam, kam měla.

  • 3. 2. 2015 12:09

    diann (neregistrovaný)

    Presne tak,
    chce to poradnou reformu-oddelit duchody od rozpoctu.
    Poradnou reformu, ne zadne pilire.

    Proste tenhle clanek je jak na objednavku od vrchnosti.
    Doufam, ze nase otevrene nazory nebudou mazany a prectou si je i ostatni.

  • 4. 2. 2015 11:14

    Ostap Bender

    ad 1) Máte pravdu, což mnohým uniká. Na rozdíl od např. tzv. Jaderného účtu nepředstavuje "důchodový účet" žádné prostředky držené na nějakém účtu státních finančních aktiv u banky. Příjmy z pojistného jsou prostě příjmy státního rozpočtu a mohou být použity na cokoliv, co rozpočtová pravidla připouštějí.
    ad 2) Je to tedy jen záležitost evidence. Něco jiného by bylo, kdyby se evidenční přebytek tohoto účtu uložil a nezapojil se do rozpočtového financování jiných účelů. To se nedělo, byla snaha mít co nejméně deficitní státní rozpočet. Jak teď chcete ty peníze vrátit? Odkud a kam?
    Bylo by pěkné, kdyby byly důchody odděleny od státního rozpočtu a vznikl nějaký "důchodový fond". Mohu vás ale z vlastní zkušenosti s penzijním fondem jedné mezinárodní organizace ujistit, že ani jeho hospodaření není zdaleka jednoduché a vyhlídky jsou podle akruálních modelů skličující, a to je v podstatě garantován členskými zeměmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).