Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Desetník: Nemocnice - privatizovat, či ne? od Martina - Například alkoholismus je podle našeho právního řádu nemoc...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 11. 2004 8:35

    Martina (neregistrovaný)
    Například alkoholismus je podle našeho právního řádu nemoc a její léčení je hrazeno z rozpočtu (i když můžete namítnout, že ve spotřební dani si tu péči léčený předplatil), může být ale i předmětem plného invalidního důchodu. Léčení kuřáků je také plně hrazeno (ráno hlásili ve zprávách, že třeba na Slovensku si bude kuřák za své platit léčení dýchacích cest). Takže když reformovat, tak i tohle!
  • 15. 11. 2004 12:02

    Petr Zámečník (neregistrovaný)
    Souhlasím s vámi.

    Podle mého názoru by tento problém mohla pomoci řešit spoluúčast pacientů. Mám-li se jako potenciální pacient rozhodnout, zda budu investovat do prevence nebo do následné léčby, je pro mne snazší rozhodnutí pro prevenci, než když následnou péči dostanu zcela zdarma bez ohledu na to, zda se o své zdraví starám, či nikoli (zjednodušeně řečeno).
  • 15. 11. 2004 16:19

    Dimitrov (neregistrovaný)
    Souhlasím s prevencí a preventivními prohlídkami. Ale jako v autoservisu. Když tam přijedu na roční prohlídku, taky se mě mechanik nezeptá "jezdí Vám to, tak co chcete kontrolovat". Analogicky nemůže být otázka při preventivním zákroku "Máte nějaké potíže" Odpověď "Cítím se dobře" Výsledek "Tak jste zdráv, co ještě chcete?" Tzn. cítím se zdráv, ale předepsané úkony vyšetření musí lékař províst. Kdo ví, jestli si je nakonec nenaúčtuje a člověk u doktora vypadá jako kdyby obtěžoval nebo byl simulant.
  • 26. 5. 2008 8:46

    anonymní
    Na roční prohlídce vám zkontrolují, zda stěrače stírají a ostřikovače ostřikují. Aspoň u Škodovky. Pokud jim nějaké konkrétní závady nenahlásíte, nic vám nemusí opravit a auto se vám může vysypat doslova za branami servisu. Aspoň mne se to již mnohokrát u Škodovky stalo - netvrdím, že všem poruchám šlo předejít lepší prací mechanika. Pokud tam s nějakou závadou přijedu (nebo mne spíš dotáhnou), mechanici vědí už co a jak (nejedná se tedy jistě o ojedinělou závadu), postupují vždy slušně a ochotně, nicméně mne to stojí nemalé peníze. Proto bych si už Škodovku v budoucnu nikdy nekoupil.
    Ale (a to nejen z mé praxe): v řadě servisů se vám naopak při nenalezení žádné vážné závady snaží namluvit, že je potřeba tohle a tohle opravit, vyměnit. Mne takto (než jsem změnil servis) se snažili přesvědčit, že je potřeba vyměnit na cca 20 tisících km klíňák (má tem stále ten průvodní a nyní mám 90 tisíc najeto), každou prohlídku mi měnili vzduchový filtr (ač výrobce předepisoval ob rok) nebo mi tam chtěli dávat předražený Shell či Castrol - prý že se tam dává v prvovýrobě a i výrobce jej doporučuje. Nelenil jsem a zavolal do Škodovky, kde mi potvrdili úplně něco jiného - olej tam dávají i v provovýrobě různý, podle toho, jaký je momentálně na skladě, důležitá je jen viskozní třída. A jelikož ročně nenajedu ani km proběh mezi 2 prohlídkami, je prý zbytečné až luxxusní tam dávat dražší, byť kvalitnější olej, jehož nadstandardní vlastnosti nevyužuji, protože mezitím dojde k jeho výměně. Pak mne ještě nutili do výměny brzdové kapaliny - značkové originál Škoda, i když tam může klidně přijít běžná z Velvany - zase jen musí splňovat třídu. To jsem pak samozřejmě taky zjistil že originál škodovácká = rovná se ta z velvany, akorát v jiném obalu a za jinou cenu. Při prodeji nového auta mi naúčtovali v rámci předprodejního servis 2 (DVA !) litry Ironu. Korunka ke korunce, majiteli to hodilo asi docela slušný peníz (jak se pak na venek všude rozcapoval, každý půl rok nové auto - tak jsem ty jeho hamižné manýry přestal mít v lásce a hamižný servis vyměnil a mám pokoj.
    Takhle podobně to může vypadat i ve zdravotnictví ... Jen s tím problémem, že lékaře tak jednoduše nezměníte - řada z nich nové pacoše nebere, u řady z nich jsou dlouhé objednací lhůty, o čekacích (když už jste objednáni na konkrétní čas) ani nemluvě.
  • 18. 11. 2004 10:32

    Martina (neregistrovaný)
    S tím souvisí i tzv. kapitační platba. Lékař má plat podle počtu lidí v evidenci. Když jsou zdraví, bere vlastně peníze za to, že je neošetřuje, ale věnuje se prevenci (nebo lépe měl by se věnovat).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).