Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Desetník: Nemocnice - privatizovat, či ne? od jkl - ale převedením nemocnic na obchodní společnosti zcela jistě...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 11. 2004 8:13

    jkl (neregistrovaný)
    ale převedením nemocnic na obchodní společnosti zcela jistě povede ke spoluúčasti pacientů (a o to nakonec jde, dělat byznys)
  • 15. 11. 2004 11:59

    Petr Zámečník (neregistrovaný)
    Spoluúčast pacientů s privatizací nemocnic nesouvisí. Tedy alespoň ne zcela. Už nyní je celá řada soukromých ordinací a zdravotnických zařízení, a zpravidla v nich pacienti neplatí - péče je hrazena ze zdravotního pojištění.

    Krom toho - spoluúčast pacientů může vést také k lepší zdravotní péči. Nyní se ze zdravotního pojištění hradí i levné zákroky a léčby "levných" nemocí, a nezbývají peníze na nákladnější. Včera večer v televizních zprávách prošla informace o odkládání operací na příští rok z důvodu překročení limitu těchto neakutních operací, který si stanovily zdravotní pojišťovny - proč? Protože musí platit i jednoduché léky a návštěvy lékaře a nezbývají peníze...

    Neříkám tím, že souhlasím s odkládáním neakutních zákroků - to problém neřeší, pouze odsouvá. Naopak. Je ale potřeba skutečné reformy zdravotnictví (nejen privatizace nebo ponechání zdravotnických zařízení pod správou krajů), a to takové reformy, která by zajistila udržitelnou kvalitní péči.
  • 16. 11. 2004 13:45

    jkl (neregistrovaný)
    Nejsem proti spoluúčasti, jen by se nemělo deamagogicky tvrdit, že to pacienty "nebude stát nic navíc" nevěřím totiž, že obchodní společnost bude v tak citlivé oblasti jakou je zdravotnictví natolik efektivní, že dokáže snížit náklady a vygenerovat "přimeřený" (t.j. konkurenceschopný) zisk a pacient na tom ještě vydělá. V praxi to bude vypadat takto: poskytneme vám základní péči, takže snad přežijete (když ne, tak se mohou vaši příbuzní obrátit na příslušný obchodní soud a tam uplatnit svoji "pohledávku"), pokud chcete nadstandard (= dnešní standard) budete si muset připlatit a to tak, že hodně.
    Zřejmě nikdo z politiků nemá odvahu to takto lidem říci...
  • 15. 11. 2004 13:02

    GiBo (neregistrovaný)
    No a proc ne? Soucasny stav, kdy clovek i kdyby chtel, tak si za lepsi peci nebo lepsi leky priplatit nemuze je celkem na hlavu postaveny.

    Ja bych zasel jeste dal a zrusil verejne zdravotni pojsteni (pripadne alespon minimalizoval jeho rozsah) s tim, ze kazdy si muze zaridit komercni zdravotni pojisteni. At uz takove, ktere by krylo veskere naklady (vcetne paralenu), nebo az od urcite vysky. Verejne pojisteni by melo byt jen pro pripady velice narocnych lekarskych ukonu.
  • 15. 11. 2004 16:09

    Marek (neregistrovaný)
    IMHO není zásadní rozdíl mezi soukromou nemocnicí a soukromým praktikem a třeba zubařem. A neplatí se u nich. Můj zubař i praktik taktéž jedou na své ...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).