Hlavní navigace

Cyrrus: Ranní komentář

13. 4. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Burzy v USA ve včerejším obchodování výrazněji posílily a předvedly tak nejsilnější dvoudenní rally tohoto roku.

Důvodem bylo vyjádření představitelů Fed (Yellen a Dudley), kteří se stále obávají o sílu amerického trhu práce a jsou pro ponechání nízkých úrokových sazeb až do konce roku 2014. Oba tak potvrzují oficiální stanovisko Fed.

Po ukončení obchodování zveřejnil své výsledky Google, který vyrovnal odhady tržeb, ale překonal odhady čistého zisku, proto i jeho výsledky byly přijaty trhem vcelku pozitivně. Google však překvapil svým záměrem vydat akcie typu C, které by nenesly hlasovací práva, jejichž hlavním cílem při emisi nových akcií by bylo, aby nebyly ředěny akciové podíly zakladatelů Larryh Page a Sergeje Brina, aby si ponechali svůj hlavní vliv ve společnosti.  (On­dřej Moravanský)   

Asijské obchodování bylo výrazně poznamenané zveřejněním čínských makrodat v 4:00 našeho času. HDP Číny za 1Q meziročně vzrostlo o 8,1% při očekávaném růstu o 8,4%. Jedná se tak o jedenácté kvartální zpomalení čínské ekonomiky. Rostou tak spekulace o dalších krocích čínské centrální banky. Investoři by velmi uvítali, pokud by došlo k intervenci ve formě monetárního uvolnění. Jisté náznaky, že se tak již děje, přinesla včerejší data o objemu bankovních půjček v Číně. Ty za březen dosáhly objemu 1 bln. CNY při předpokladu 710 mld. CNY. Další zveřejněná makrodata jako průmyslová produkce (11,9% YoY, est. 11,6% YoY) či maloobchodní tržby (15,2% YoY, est. 15,1% YoY) již působily více pozitivně.

Evropské trhy dnes zahajují obchodování poklesem. Německý DAX klesá při otevření o 0,33% na 6720 body.

Společnost AAA Auto včera otevřela svou pobočku v Liberci. Ve městě dříve působila jen její výkupní pobočka a nyní tedy dochází k jejímu rozšíření i o prodej vozidel. Jedná se již o druhou otevřenou pobočku v ČR v tomto roce. V únoru byla otevřena pobočka v Opavě. Skupina zároveň potvrzuje záměr do konce roku otevřít další 2 pobočky v ČR. Jelikož tyto kroky byly již dříve známé, nepředpokládáme, že budou mít vliv na cenu akcie a hodnotíme je tak neutrálně. (Jiří Šimara)

Dnes očekáváme:

Dnes se nedočkáme žádného sledovaného makrodata z eurozóny. V USA budou zveřejněna data ohledně spotřebitelské inflace za březen v 14:30 a spotřebitelská důvěra dle University of Michigan v 15:55. Své hospodářské výsledky za uplynulý kvartál zveřejní JPMorgan (13:00) a Wells Fargo (14:00). Žádné výsledky aukci dluhopisů sledovaných zemí se dnes neočekávají.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).