Hlavní navigace

Čtvrtek ve znamení klidu

7. 8. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Riziková aktiva během středy a čtvrtečního dopoledne zaznamenávala ztráty, včera odpoledne je již korigovala a dnešní den byl ve znamení klidu.

Česká koruna dnes měla mírnou tendenci oslabovat, odpoledne se však vrátila na ranní úrovně okolo 27,80 CZK/EUR (nejvyšší mezibankovní obchod dle agentury Reuters proběhl za 27,86 CZK/EUR). Klid byl i na okolních regionálních měnách, maďarský forint si vůči euru dokonce připsal 0,3 %.

Dnes jsme se z domácí ekonomiky nedočkali žádných zajímavých indikátorů. Zítra však bude zveřejněna míra nezaměstnanosti za červenec. Pro vývoj na trzích však bude daleko důležitější vývoj okolo Ruska a Ukrajiny.

skoleni_15_4

Situace na trhu práce se zlepšuje, konkrétně se to týká míry nezaměstnanosti. Podíl nezaměstnaných na úřadu práce se již od začátku letošního roku do června snížil o 0,24 pb (SA) a tento trend by měl pokračovat i v nadcházejících měsících. V červenci očekáváme pokles sezónně očištěné míry nezaměstnanosti ze 7,74 % na 7,71 %. Bez sezónního očištění by se pak podíl nezaměstnaných měl zvýšit ze 7,4 % na 7,5 %. Během léta totiž na pracovní trh vstupují absolventi, což má až do září negativní dopad na sezónnost.

Česká swapová výnosová křivka ve čtvrtek žádných výrazných změn nedoznala.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).