Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Chcete přenechat nájemní byt blízkým? Pospěšte si, brzy už to nepůjde od Vox populi - Přechod nájmu je dnes již nesmyslem proto, že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 9. 2011 9:19

    Vox populi (neregistrovaný)

    Přechod nájmu je dnes již nesmyslem proto, že pronajímatelé již (v souladu s asociální Klausovou pravicovou legislativou) vyšroubovali nájmy i u regulovaných nájmů tak vysoko, že stávající spolunájemníci nemají žádnou motivaci k získání stávajícího nájmu. - Za stejné, či dokonce i menší peníze si mohou najít tucet jiných a příp. i lepších nových nájmů. Tak je tomu alespoň v Praze.

  • 24. 9. 2011 14:52

    Lubik (neregistrovaný)

    Bude asi značný rozdíl mezi Prahou a venkovem. Já v Brně to rozhodně vidím jinak. Přechod nájmu bytů je stále značně častý (řekl bych, že je v podstatě stejný) a sporů o to zda nájem přešel nebo nepřešel, určitě neubývá. Přičemž nejčastější spor je o to, zda nájem přešel mezi vnoučaty a prarodiči. V tomto případě odpadá argument, že jsou zde nájemníci zvyklí, vnoučata zde většinou fakticky nebydlí. A jestliže někde zakořením a jsem si ochoten za to zaplatit, proč ne? A chci-li bydlet v bytě po rodičích, tak si myslím, že dva roky je dostatečná doba, abych se s pronajímatelem dohodl, nakonec proč se nedohodnout i když se rodiče např. odstěhují na chalupu? Prostě vztah pronajímatel - nájemce by měl směřovat na vztah vzájemné výhodnosti, čímž regulace ze strany státu by měla slábnout.

  • 24. 9. 2011 17:10

    Autor článku (neregistrovaný)

    Brno je zlatá loď..., ale o tamní situaci na trhu s byty pranic nevím. Máte pravdu, ale zákodárce kupodivu přesunul vnuky a vnučky zpět do 1. kategorie osob, jimž svědčí právo přechodu nájmu (zatím viz zákon č. 132/2011 Sb., posléze můj slibovaný článek), zatímco v období od 31. 3. 2006 do 31. 10. 2011 jim přechod nájmu zkomplikoval, narozdíl od ostatních osob, s výjimkou osob spolužijících - druha a družky kupříkladu: http://www.mesec.cz/clanky/vnuci-a-vnucky-uz-najemni-byt-po-prarodicich-snadno-neziskaji/. Svým vyjádřením jste vystihl obvyklý případ z praxe, i já jsem řešil takový (nejsem advokát, a proto takových případů řeším narozdíl od nich málo, jen jako obecný zmocněnec pro své přátele a známé). Jistí prarodiče si drží velmi drahý byt na Vinohradech, ačkoliv jej užívají sporadicky, drží jej snad jen z rodinné tradice či snad pro jistotu, kdyby se potřebovali vrátit do Prahy třeba kvůli operaci a jiným zdravotním výkonům, ale hlavně pro vnuky (a vnučky), zatímco většinu času dlí na venkově - na chalupě. Spor s pronajímatelem jsem pro ně vyhrál (k zániku nájmu v důsledku výpovědi pronajímatele, a to zejména bez potřeby přivolení soudu už má redakce ode mne další příspěvek), ale ani já je nepřesvědčím (sebelepší právník se může postavit soupeři, ale ne rodinné tradici...), že vlastně zbytečně... V budoucnu na pouhé 2 roky. Pokud bydlení vůbec využijí, tak stejně jen na 2 roky, nevyplatí se jim platit to příšerně vysoké nájemné... Skoro by bylo lepší, kdyby to zbytečně placené nájemné prarodiče spořili a dali jim do základu prvotní investice na byt do OV či třeba v případě potřeby utratili za bydlení v hotelu, pokud by jeden ze seniorů chtěl být na blízku druhému třeba hospitalizovanému (ne že bych přál svým milým mandantům něco takového..., přeji jim pevné zdraví - radši to uvádím hned, oni jsou velmi čilí a moderní, že nevyloučím, že při surfování zavítají i na Měšec.cz...)

  • 25. 9. 2011 9:22

    Lubik (neregistrovaný)

    Takže děkuji, že jste svým článkem myslel na nás venkovany, protože platilo-li by to, co napsal Vox populi (a co podle něj v Praze je) všude – cituji:“ Přechod nájmu je již nesmysl, tak by váš článek byl o mrtvé věci. Abych to shrnul, nemyslím si, že přechod nájmu je již nesmysl (a to ani v Praze) a ještě dost let nebude.

  • 26. 9. 2011 11:07

    strmic (neregistrovaný)

    Dobrý den, máme ve společném nájmu s manželkou obecní byt s dispozičním právem policie ČR, já i manželka jsme zaměstnáni v soukromé firmě s policí nemáme nic společného. JIž 4 roky s námi sdílí společnou domácnost po rozvodu má sestra, včetně trvalého bydliště. S manželkou chceme společnou domácnost trvale opustit a přenechat byt sestře. Jak to bude po 1.11.2011? Budeme muset žádat o souhlas přechodu nájmu i policii, nebo již ne viz. 102/1992 Sb. §8, popř.přechod nájmu na sestru bude na obecním úřadě bez problémů ? Děkuji

  • 26. 9. 2011 12:46

    Lubik (neregistrovaný)

    Nejdříve je nutné si ujasnit, zda se jedná o služební byt (§7 a §8 zák.102/1992 Sb.), pokud ano, tak není co řešit – nájem nepřechází. V opačném případě by k přechodu nájmu zřejmě také nedošlo (a to ani podle stávajícího zákona viz v článku uvedený judikát: NS ČR zn. 26 Cdo 3292/2009, ze dne 10. 2. 2011), protože osoba se odmítla s nájemcem přestěhovat a tím opustila společnou domácnost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).