Hlavní navigace

Chcete mít finance pod kontrolou? Udělejte si pořádek ve své hlavě

13. 6. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Pokud chcete být finančně úspěšní, nestarejte se o to, že soused má větší plat, i když je podle vás zcela neschopný.

Finanční situace každého z nás není dílem náhody. I když jsou momenty, kdy to mu zřejmě neuvěříte, o vlastní finanční situaci si rozhodujeme převážně sami. Zdali bude dobrá či naopak špatná, přitom neovlivňuje pouze velikost našeho příjmu. Stejně důležitá je psychologie, umění plánovat, ale také naše mezilidské a především partnerské vztahy. Takovýto komplexní pohled představila na nedávné konferenci Finanční gramotnost v praxi uspořádané naším serverem Lenka Černá, kouč v oblasti osobního rozvoje z Life Clinic Prague.

Základní výbavu máme od rodičů

Vedle vztahů, práce a zdraví jsou peníze dalším důležitým pilířem našeho života, pokud je nemusíme řešit (protože máme dobrý plán), máme jeden ze základních předpokladů pro to být spokojený.

Pokud k jejich správě ale nepřistoupíme aktivně, pak jsme otroky vlastního emočního naprogramování. Za něj jsou přitom zodpovědní naši rodiče. Pokud vám tedy rodiče nastavili smysluplná pravidla již od vašeho dětství, máte velký vklad do života – je pravděpodobné, že si vlastní finance povedete dobře. Neplatí přitom rovnice bohatý rodič = bohaté děti. Naopak bohatý rodič může přístupem k dítěti, např. vysokým kapesným a absencí slůvka NE ve slovníku, jeho budoucí finanční návyky zdevastovat.

Od rodičů si do života přinášíme některé negativní finanční programy, kterými se následně řídíme a které vytvářejí jakési mantinely pro náš další rozvoj. Mezi ty nejčastější podle Lenky Černé patří:

  • Peněz bude vždycky málo
  • Kolem peněz jsou samé problémy
  • Bohatí jsou špatní
  • Chytří vydělávají méně než hloupí
  • Prací, kterou miluji, si nikdy tolik nevydělám

Pokud i vy v sobě nosíte některý z výše zmíněných pocitů, zbavte se jich. Je to první krok na cestě za lepší finanční situací. Pokud chcete být finančně úspěšní, udělejte si pořádek ve vlastní hlavě, shrnuje vliv psychiky na finance každého z nás Lenka Černá.

Pravidla zdravých financí

Základním pravidlem, jak se do špatné finanční situace vůbec nedostat nebo jak se z ní dostat, pokud už máte pocit, že v ní jste, je tedy schopnost uvědomit si své vlastní rezervy. Ideální výchozí pozici má samozřejmě ten, kdo od rodičů dostal do vínku správné emoční naprogramování.

Zde jsou další pravidla, která jsou podle Lenky Černé základem zdravé finanční správy:

  • Sestavení, realizace a kontrola domácího rozpočtu
  • Vytváření riziduálních příjmů za každé situace
  • Osvojení si pracovních návyků od úspěšných
  • Znalost hrozeb v oblasti osobních financí
  • Péče o partnerské a rodinné vztahy
  • Péče o vlastní zdraví

Domácí rozpočet

Základní a známé pravidlo. Rozpočty by neměly plánovat jenom státy a firmy. Základním předpokladem pro zvládání osobních financí je mít o nich přehled, mít tedy přehled nejen o tom, jaký máme příjem, ale vědět, kolik peněz nám zbude, když zaplatíme všechny povinné platby. Když víme poměr mezi příjmy a další výdaji, zjistíme, kolik peněz můžeme rozdělit mezi úspory, výdaje a víme také, zdali si můžeme dovolit splácet úvěr a v jaké výši.

Začít bychom přitom měli s měsíčním plánem, ideální je rozplánovat své finance také na celý rok. Nemělo by však zůstat pouze u plánování, stejně důležitá je kontrola plnění finančního plánu.

Partneři by měli plánovat své finance společně. Nemusí před sebou ale hned odhalovat veškeré detaily. Měli by si ale ujasnit, kdo, případně v jakém poměru, bude platit společné výdaje – klasicky jde o jídlo, splátky hypotéky a dalších úvěrů, výdaje za auto.

Vytváření riziduálních příjmů

Je třeba říci, že toto pravidlo není úplně snadné realizovat, pokud se vám to ale povede, zbavíte se závislosti na jediném příjmu a tím si vytvoříte stabilní základnu svých budoucích příjmů. Riziduální příjmy jsou takové, kdy peníze samy „přitékají“, aniž bych na ně musel dále vydělávat. Jako jejich obvyklý zdroj Lenka Černá uvádí autorská práva, příjmy z prodejů elektronických knih nebo z pronájmu nemovitostí.

Inspirace úspěšnými

Zde má podle Lenky Černé deficit celá naše společnost. Podle ní se zbytečně zdráháme ptát se úspěšných lidí, jak k úspěchu došli a tím se připravujeme o podstatný a relevantní zdroj inspirace.

Některé typy od úspěšných:

skoleni_15_4

  • Hleďte si svého – neřešte, že soused, známý, příbuzný vydělává víc než vy a přitom je neschopný; soustřeďte se pouze na sebe a své možnosti
  • Dělejte pouze to, na co si nemůžete najmout jiné
  • Mějte kvalitního právníka a daňového poradce
  • Pracujte v oboru, který milujete
  • Nevěnujte peníze dětem – zničíte jim život
  • Vytvářejte finanční rezervy

Finanční hrozbou může být i vztah bez pravidel

Klasickou hrozbou jsou neuvážené úvěry nebo utrácení za zbytečnosti, které pouze uspokojují naši krátkodobou spotřebu.

Prolínají se zde ale také rodinné a další mezilidské vztahy. Spolehlivou cestou k nestabilnímu rodinnému rozpočtu je nedostatečná komunikace o financích. Patří sem právě výše zmíněné plánování rodinných rozpočtů a velmi rozumné je nastavit si v partnerském vztahu pravidla ve smyslu „ty platíš jídlo, já se starám o výdaje spojené s autem“. V jiném vztahu může zase být vytvořen společný rozpočet na krytí společných výdajů. Nelze obecně říci, která alternativa je lepší, vždy záleží na konkrétní situaci a domluvě. Tu nepodceňujte.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).