Hlavní navigace

Chcete garantovaný 9% úrok? Zajeďte si do Polska

15. 5. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Chcete své peníze skutečně zhodnotit? Stačí zamířit do Polska a můžete se dočkat až 9% výnosu. Kurzového rizika se příliš bát nemusíte a vklad je pojištěný.

Proč zamířit do zahraničí? 

Mezi hlavní důvody proč zamířit s vklady do zahraničí, jsou nízké úrokové sazby českých bank společně s jejich jistým zkostnatěním. To vše vede k tomu, že úročení na našich termínovaných a spořicích účtech je nízké.

Situace se pozvolna mění a nově příchozí banky se snaží nabízet vyšší zhodnocení na spořicích účtech. U prvních čtyř vítězů Reality testu spořicích účtů je možné dosáhnout výnosu nad 2 %. Čtete více: Jak si vedou spořicí účty v reality testu? Rozdíl v zisku už je téměř 1000 Kč

Lidé si však pravidelným spořením na spořících účtech příliš nepomůžou. Pro tento rok očekává Česká národní banka inflaci ve výši 3,5 %. V následujícím roce, pokud dojde k dalšímu zvýšení daně z přidané hodnoty, by mohla inflace znovu atakovat 3% hranici. Pokud máte úspory, které překračují hranici 6 měsíčních mezd, ukládat další peníze na spořicí účty není rozumné, protože vlivem inflace bude reálná hodnota peněz klesat.  Čtete také: Jakých prohřešků proti finanční gramotnosti se dopouštíme?

U termínovaných vkladů je výnos lepší. Stále to ale není ono

Pro vyšší výnos je nutné zvolit termínované vklady. Tam vedou družstevní záložny a kampeličky, které nabízejí atraktivnější úroky. V současnosti je možné u Metropolitního spořitelního družstva dosáhnout výnosu až 4,8 %. 

Zatímco v 90. letech byly kampeličky synonymem často podvodného podnikání, nyní už funguje z velké míry regulace České národní banky. A hlavně jsou vklady pojištěny do výše 100 000 eur. V podstatě se tak projevuje morální hazard, neboť ztráty za peníze uložené do riskantních bank či záložen zaplatí klienti těch konzervativnějších bank, popřípadě stát. Čtete více: Jsou úspory na spořicích účtech v ohrožení?

Ani to vám nevyhovuje? Pak je nutné zamířit např. do Polska, kde je možné dosáhnout až 9% úroku na termínovaném účtu.

Vzhůru do Polska

Důvodů, proč zvolit právě Polsko je mnoho. Pro konzervativního investora je zásadní především to, že se jedná o zemi, která nám je ekonomicky (a také kulturně) velmi blízká. Jedná se o dynamickou ekonomiku, kde tamní hospodářský růst můžeme jen obdivovat. V roce 2011 vzrostl hrubý domácí produkt o 4,3 % a v tomto roce Mezinárodní měnový fond očekává růst ve výši 2,6  % HDP. 

Důležité je však to, že úročení na termínovaných účtech je zde velice atraktivní – lze dosáhnout výnosu až  9 % p. a. O své peníze se investor bát nemusí, neboť jsou vklady v bankách také pojištěny v systému polského Fondu pojištění vkladů, a to až do výše 100 000 eur, tedy stejně jako u nás. Podrobně: Pojištění vkladů, kompletní přehled

Využijte akce a získejte 9% úrok

Výnosy na termínovaných vkladech jsou vysoce atraktivní, pamatujte však, že z nich budete muset zaplatit 19% daň.

Vysoké zhodnocení lze získat u NeoBank v produktu Lokata WYSOKI PROCENT, kde lze dosáhnout 9% úroku při vkladu od 1000 – 10 000 zlotý (6000–60 000 korun).

Další atraktivní je Meritum Bank v produktu Pierwsza Lokata, kde úročení může být až 8,5 %. Výnos je však u tříměsíčního vkladu a je nutné uložit částku od 500 – 5000 zlotých (3000 – 30 000 Kč). U úložky od 5000 do 1000 zlotých klesá výnos na 7 % a od 10 000 zlotých bude výnos dosahovat „jen“ 5 %.

Další bankou je Bank Dnb Nord s produktem Podwójna NORDeLOKATA. Tam se ale jedná o fintu, protože se výnos rozdělí do dvou termínovaných produktů se 7% a 5% úrokem. Pokud například uložíte 10 000 zlotých, pak vám polovina bude úročena 7 % na tři měsíce a druhá polovina 5% úrokem při 12 měsících.

Dlouhodobější termínované spoření 

Nejzajímavější pro českého klienta, který chce spořit dlouhodobě, je produkt FM Bank s názvem FM Lokata w PLN. Své peníze ukládá na 24 měsíců. Při úložce do 2 000 000 zlotých (cca 12 000 000 Kč) lze dosáhnout vysokého výnosu 6,5 %.

NeoBank poté nabízí 6% zhodnocení u ročního vkladu s názvem Lokata promocyjna 12M (II). Další s nabídkou je Getin Bank s produktem Lokata terminowa, kde je výnos až 5,99 % výnosu při 6měsíčním termínovaném vkladu. Ale v nabídce je termínovaný vklad s úrokem 7,50 % p. a.

Nejlepší nabídky termínovaných vkladů  u jednotlivých bank v Polsku
Název banky Produkty Úročení Poznámka
Meritum Bank Pierwsza Lokata 8,5 % Akce při 3měsíčním spoření do 5000 zlotých (cca 29 750 Kč)
Bank Dnb Nord Jedna Podwójna NORDeLOKATA 7 % 50 % na 3 měsíce se 7% výnosem, druhá polovina vkladu se úročí 5 %
FM Bank FM Lokata w PLN 6,5 % 24 měsíců při úložce do 2 000 000 zlotých (11 800 000 Kč)
neoBank Lokata promocyjna 12M (II), Lokata WYSOKI PROCENT, 6, resp. 9 % 6 % u ročního vkladu, 9 % lze získat u 2měsíčního vkladu od 1000–10 000 zlotých
Getin Bank Lokata terminowa 5,99% 6měsíční termínovaný vklad

Pozor na kurzové riziko

Zásadní pro českého investora mířícího do Polska je vývoj kurzů. Pokud bude koruna vůči zlotému posilovat, dojde ke krácení výnosů. V případě oslabování koruny zase český klient vydělá. Zatímco v roce 2008 bylo potřeba za polský zlotý vynaložit až 7,5 Kč, nyní je to už jen cca 6 Kč. Otázka vývoje kurzu by proto měla být jedna ze zásadních. Podrobné kurzy zlotého.

Jak výhodně převést peníze do Polska

Platba v PLN není regulovaná, proto jsou standardní bankovní poplatky vysoké. Tady jsou tipy na nejlepší výhodné převody z ČR do Polska.

  1. Citfin, spořitelní družstvo, se může chlubit výborným směnným kurzem a přijatelným paušálním poplatkem 190 Kč za platbu. Navíc můžete telefonicky dohodnout lepší kurz než na webových stránkách, bez ohledu na částku.
  2. Fixní poplatek za platbu v PLN má Fio banka (250 Kč), používá však kurzy ČSOB, dají se najít i lepší kurzy na trhu.
  3. Pro klienty české Citibank je zajímavá možnost otevřít si účet v polské Citibank Handlowy. Převody mezi účty jsou buď za 100 Kč, nebo pro klienty Citigold bez poplatku. Peníze si můžete snadno směnit přímo v rámci účtu Citibank, anebo je vložit v hotovosti na český účet vedený v PLN a obratem poslat do Polska.
  4. Pro převod můžete použít i řadu devizových společností, bude rozhodovat kurzová nabídka a poplatek.
  5. Prostřednictvím polské Alior Bank lze na váš vlastní účet v PLN u této banky (je bez poplatku) poslat peníze pomocí jakékoli platební karty Visa. Platba se vždy konvertuje volitelně přes EUR, GBP nebo USD. Vlivem dvojího kurzového převodu (např. CZK-EUR-PLN) je tato možnost použitelná pouze u platební karty Visa od AXA Bank, v ostatních případech se vyplatí poslat peníze přímo včetně poplatku za převod, protože výsledný kurz by byl nevýhodný. V praxi to funguje takto: otevřete si účet u Alior Bank, na účtu v AXA Bank budete mít peníze a přes webové rozhraní Alior Bank provedete kartou Visa od AXA Bank platbu. Do dvou dnů se vám v Alior Bank připíšou peníze na účet v PLN. V AXA Bank si odepíšou v CZK, transakce však bude podle vaší volby v EUR, GBP nebo USD.
  6. Drobné platby lze poslat i v eurech, ale pamatujte na dvojí kurzovní marži (CZK-EUR-PLN), takže u větších částek se platba v eurech nevyplatí. Levné europlatby mají Citfín (0–20,60 Kč), Fio banka (50 Kč) a Volksbank Loebau-Zittau (5,50 Kč).
  7. Polské banky (až na výjimky) mají standardně příchozí platby ze zahraničí bez poplatku.

Predikování budoucího vývoje kurzů v krátkodobém či střednědobém horizontu může být v mnoha případech věštění z křišťálové koule. Podle makroekonomických dat a vývoje úrokových sazeb lze však  předpovědět dlouhodobý trend, kterým se bude kurz vyvíjet.

Zásadní pro vývoj polského zlotého jsou úrokové sazby. Centrální banka se nejspíše bojí vysoké inflace, což potvrdila svým rozhodnutím ze dne 9. května 2012, kdy zvýšila úrokové sazby na 4,75 %. Zvýšení úrokových sazeb bylo pro analytiky překvapením (část dokonce očekávala jejich snižování). Vyšší úrokové sazby nejspíše povedou ke stabilitě či mírného posilování zlotého.

Pro české občany to může být dobrá zpráva, neboť se částečně eliminují kurzová rizika. Podle posledních reakcí polské centrální banky a jejího guvernéra Marka Belky lze očekávat, že zachování nízké inflace bude primární úlohou této instituce. To se však o krocích Evropské centrální banky bohužel říci nedá. Čtete více: Centrální banky se zbláznily, tvrdí jejich odpůrci 

dan_z_prijmu

Lze tak očekávat, že polský zlotý se bude vyvíjet obdobně jako česká koruna. Problémem by jen mohl být vývoj na platební a obchodní bilanci, kde Polsko dosahuje vyšších schodků, než očekávají analytici. Na druhé straně se jedná o konkurences­chopnou ekonomiku. Polsko může očekávat zahraniční investice, které povedou k posilování průmyslu a snižování obchodního deficitu.

Závěr

Vzhledem k výši úrokových sazeb na termínovaných účtech, pojištění vkladů, vývoji polské ekonomiky, politické a ekonomické stabilitě této země a politice centrální banky lze spoření na polských termínovaných účtech považovat za atraktivní. Kurzová rizika existují, na druhé straně centrální banka podniká rozumnou měnovou politiku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).