Hlavní navigace

ČEZ sám postaví jaderné bloky

20. 1. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nová energetická koncepce vlády počítá s tím, že investorem nových jaderných bloků by měl být ČEZ, a to buď přímo, nebo prostřednictvím jeho stoprocentní dceřiné společnosti.

Obchodování na zámořských trzích

Americké burzy byly během včerejška zavřeny kvůli státnímu svátku. Obchodování na asijských trzích se dnes dále neslo v pozitivní náladě. V ziscích se prakticky nacházejí všechny trhy. Dařilo se především technologickým titulům, vysoké zisky si připsaly akcie v Japonsku (+2,1 %) nebo v Číně (+1,8 %). V největší asijské ekonomice pak byla zveřejněna celá řada makroekonomických indikátorů (maloobchod, průmysl, HDP), které vesměs naplnily očekávání.  

ČEZ

Nová energetická koncepce vlády počítá s tím, že investorem nových jaderných bloků by měl být ČEZ, a to buď přímo, nebo prostřednictvím jeho stoprocentní dceřiné společnosti. Pouze v případě, že by ČEZ zájem neměl, mají nastoupit jiní uchazeči, jako například finanční investoři, velcí odběratelé energie nebo dodavatelé jaderné technologie. Dokument zároveň nedoporučuje, aby nové bloky stavěl nově založený podnik pod stoprocentní kontrolou státu.

Důležitou otázkou, na kterou však nová strategie neodpovídá, je garance cen. Za současných cen elektřiny by byla výstavba nových jaderných bloků neefektivní a z tohoto důvodu by nesouhlas managementu ČEZ s financováním výstavby byl vcelku logický.

Unipetrol

Hospodářská komora podala vládě návrh na snížení spotřební daně z motorové nafty. Ta by měla být o korunu nižší. Dle Hospodářské komory nyní na trhu panují příznivé podmínky na její snížení. Argumentem je to, že současná nízká cena nafty má odraz ve vyšší spotřebě, když přiměla tankovat v tuzemsku domácí i projíždějící autodopravce a přilákala příhraniční palivovou turistiku. Inkaso z většího prodaného objemu by tak snadno převýšilo výpadek na případném snížení spotřební daně z nafty.

Nižší zdanění by byl určitě pozitivní impuls pro hospodaření Unipetrolu. Na druhou stranu ministerstvo financí se staví k tomuto návrhu poměrně rezervovaně a domnívá se, že i přes vyšší poptávku by se nakonec vybralo na spotřební daně méně. Podobný názor má i premiér Bohuslav Sobotka. Zprávu tak zatím hodnotíme spíše neutrálně. 

NWR

Stát údajně podniká kroky k přípravě bankrotu dolů OKD. Dle tisku se ohledně této otázky několikrát sešli premiér Bohuslav Sobotka, ministr financí Andrej Babiš a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Řešením by bylo rozdělení společnosti na toxická a zdravá aktiva, z nichž by ta dobrá (Darkov, ČSM) pravděpodobně přešla pod stát a byla by po dobu své zbývající 10leté životnosti spravována společností ČEZ. Podmínkou ministerstva financí by bylo, že převod by byl uskutečněn pouze za symbolickou cenu. Management NWR tuto zprávu odmítá.

Zprávu vnímáme negativně pro akcionáře NWR, přestože se jedná prozatím o spekulaci. Pokud by se však potvrdila, cena akcií by reagovala prudkým poklesem. Při současných cenách koksovatelného uhlí na globálních trzích zůstane firma nadále ztrátová, a pokud tento stav vydrží dlouhodobě, nelze vyloučit i tento nastíněný scénář.

skoleni_15_4

Stock Spirits

Společnost uvedla, že loňské hospodářské výsledky odhaduje na spodní hraně svého stanoveného cíle zejména kvůli nárůstu zdanění na důležitém polském trhu. Data ukazují, že prodaný objem se v Polsku v průběhu říjná a listopadu dále mírně zhoršil, od začátku roku již o 4,4 %. Výsledky společnost oznámí 12. března. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).