Hlavní navigace

Názory k článku Češi se ve světě financí orientují hůře než před pandemií

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 4. 2021 16:56

    Tecik

    Sorry ale jako wtf? Titulek je dost mimo misu :-)
    Zacatek clanku se pta lidi o tom, jestli updatnuli chovani (to beru).

    A pak zacnete (uplne bokem od pandemie) sledovat aktualni trend financniho (ne)vzdelavani, bez srovnani pred/vs/potom... hmmm :-)

    Co na to napsat, mozna: To byt dobra clanka, ja se dozvedet velmi mnoho o nicem ;-)
    (sorry ale ma to asi tak stejnou kvalitu, bohuzel :-( )

    1. 4. 2021, 16:57 editováno autorem komentáře

  • 1. 4. 2021 21:48

    Kousavka

    Velmi dobře napsané, že by to bylo aprílem?
    "Více než čtvrtina Čechů se kvůli pandemii a jejím důsledkům hůře orientuje ve finančních záležitostech." - Měšec je světový, protože covid údajně napadá hlavně plíce. Toto je první článek na světě, který se domnívá, že covid napadá taky mozek, na kterém pravděpodobně působí velké a nevratné školy.

    "Finanční analytici přitom doporučují spořit si částku ve výši šestinásobku měsíčních výdajů domácnosti." - chtěla bych vidět toho borce, co si každý měsíc odkládá šestinásobek měsíčních výdajů domácnosti. Autorka patrně nevidí rozdíl mezi slovy "spořit" a "uspořit". To jediné písmenko má ale obrovský dopad a znamená diametrální rozdíl. Asi jako mezi hodinkami a holinkami. přestože se oboje natahuje, nejde o totéž.

    "Lidé se domnívají, že na finančním vzdělávání by se měl podílet především stát prostřednictvím škol." - co všechno by ještě měly školy učit? Moje babička neměla ve škole žádnou finanční gramotnost a měla jen pět tříd obecné školy. Přesto věděla, že si nemůže půjčit tak, aby nemohla splácet, a věděla, že pokud má dluh, musí ho co nejrychleji splatit, neboť "dluh ujídá hospodáři z jeho mísy". Copak už jsme ztratili poslední zbytky zdravého selského rozumu, že nás finanční gramotnosti musí učit stát? Kam se poděla rodičovská zodpovědnost za vzdělání dětí? Copak dnešní rodič neví, že si nemůže půjčit víc, než kolik zvládne splácet? Aha, jóóó, já vím, když ony ty čvaňháky tak chutnají, pívo v hospodě taky není zadarmo a kdybych se nekoupil toho super mobila, tak by na mě Franta odvedle tak obdivně nečuměl.

    "Talentované děti navštěvující školy s horšími výsledky mají následně často nižší ambice ohledně dalšího vzdělávání a uplatnění v životě." - na to přišli amerycký vědátoři, nebo na to přišla autorka sama? To snad napadne i blbce, na to vyšší vzdělání nepotřebujeme.

    "Místo aby škola byla místem, kde se nerovnosti vyrovnávají, u nás je školství ještě prohlubuje. " - jak chce pan Ondřej Zapletal, ředitel Nadace České spořitelny, vyrovnat rozdíl mezi dítětem, jehož rodiče jsou vzdělaní a mají zájem o vzdělání svého dítěte, a dítětem, jehož rodiče hulí jednu krabku za druhou, chlastají první ligu, jsou věčně bez peněz, v horším případě jsou zadlužení až po uši a mají za zády exekutora? Zatímco ti vzdělaní chodí třeba do divadla, sportují, jezdí po dovolených (to si teda žijou, buržousti jedni), ti nevzdělaní si plácají játra v hospodě, kde se předhánějí v tom, kdo z nich vylemtne víc kousků a kdo dá Lojzovi odvedle víc lajků na fejsbůku.

    "V některých regionech Česka narůstá problém předčasně ukončeného vzdělávání." - tomu se ani nedivím, Ono totiž stačí jen nesložit maturitu a studentík má rázem jen základní vzdělání. Krom toho: kdyby ta škola nebyla tak šíleně totálně zastaralá a neučila děti totální hovadiny, které se učily snad ještě v době Marie Terezie, ale učila děti pro život v 21.století a dovednosti, které budou jednou potřebovat, tak by se i ty děti učily rády. Co si ale myslet o základní škole, která učí předmět "Informační technologie" pouze chlapce, zatímco dívky mají ve stejné době výchovu k rodičovství? Ty holky nebudou potřebovat počítače? Ony ty znalosti nepotřebují, protože budou v dospělosti utírat dětské prdelky a ani jedna z nich nebude k práci potřebovat počítač? Když jsem to na jedné škole v mém okolí zjistila, dost ostře jsem to napsala přímo zřizovateli. Ani mi neodpověděli. Asi se našim voleným zástupcům rodí pouze synové, protože jinak si to vysvětlit nedovedu.

    "Zhruba 10 % českých obcí (jde zejména o obce na Karlovarsku a Ústecku) se potýká s alarmujícími vzdělávacími neúspěchy. Více než desetina žáků zde nedokončí devět tříd základní školy." - není to hlavně tím, že jistému etniku visí celé slavné vzdělání u zadele, neboť si na podporách a absolutně bez práce přijdou na víc peněz, než kdyby pracovali? Kdybych měla bez práce víc peněz než jako pracující trouba s pracovní dobou od nevidím do nevidím, tak taky do práce nepáchnu, proč taky? Dávky přijdou a dovolenou můžu mít po celý rok, ne jen jeden měsíc a ještě s kecama od zaměstnavatele.

    "Důležitou roli při finančním vzdělávání hraje především rodina." - konečně jsme objevili Ameriku! To by zasloužilo nejmíň Nobelovu cenu!

    1. 4. 2021, 21:52 editováno autorem komentáře

  • 6. 4. 2021 8:17

    Tecik

    Mel bych pár připomínek, zvažte jestli vám smysl dávají.

    Pokud máte finančně nevzdělané rodiče, následující generace je prostě v pasti. Proto mi ta snaha o zapojení školství smysl dává. Řeší problém "nekvalitních rodičů" (at to zni sebehur)

    Ale vlastně to závěrem nepřímo potvrzujete, takze asi žádný rozpor (důležité zaklady jdou smerem od rodiny, no a pokud nejdou, pak schází..)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).