Hlavní navigace

Bulharsko: přímořská země s divokým vnitrozemím

25. 9. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Divoká země na samé výspě Evropy. Do Bulharska můžete dojet vlakem, strávit pár dnů u Černého moře, proniknout do divokého vnitrozemí nebo vystoupat na nejvyšší horu země. Vydejte se do země, která ještě před stoletím bývala pod osmanskou nadvládou.

Odjet na týden k Černému moři patřilo u Čechů před několika lety ke společenskému bonmotu. Po revoluci v roce 1989 zájem o tuto destinaci opadl. V posledních letech se ale o zemi, která na jihu hraničí s Řeckem a Tureckem, turisté začínají opět zajímat. Nyní ale, oproti minulosti, častěji volí cestu letadlem než vlakem.

Historie ve znamení područí

Na území dnešního Bulharska přišel v sedmém století kočovný kmen Bulharů, který si podmanil zdejší slovanské obyvatelstvo. Postupně oba národy splynuly do jednoho a v desátém století se bulharská říše dočkala svého největšího rozmachu. Ve stejném století však byla pohlcena rozpínavou Byzantskou říší, která ve 14. století neodolala nájezdům Turků a byla připojena k Osmanské říši.

Moderní Bulharsko vzniklo v roce 1878, ale formální samostatnost získala země ležící na Balkánském poloostrově až o třicet let déle. Ani v dalších letech se zemi ale nedařilo nejlépe. Bulhaři si v obou světových válkách vybrali špatnou stranu a pokaždé skončili mezi poraženými zeměmi. Od roku 1944 se k moci dostali komunisté a až v roce 1989 se v zemi nastartovala demokratizace. Před pěti lety se země stala členem Severoatlantické aliance a o tři roky později byla přijata do Evropské unie. Podobné téma: Chorvatsko: Užijte si levnou dovolenou u moře

Proč do Bulharska na dovolenou?

Hlavním tahákem Bulharska je bezesporu Černé moře. O něco méně lákají hory. I ty však mají co nabídnout. Nejvyšší vrchol – Musala – je vysoký 2925 metrů. Pokud vás pláže ani hory nelákají, můžete strávit příjemnou dovolenou poznáváním země a prohlídku začít v samotném hlavním městě Sofii. Tato metropole s jedním milionem obyvatel vám nabízí k návštěvě například pravoslavný kostel Alexandra Něvského – největší kostel na Balkánském poloostrově. V Sofijské synagoze postavené na přelomu 19. a 20. století si můžete prohlédnout dvoutunový mosazný svícen a k návštěvě láká i mešita Banja Baši postavená v 16. století.

Pokud cestujete podle seznamu památek UNESCO, neměli byste si nechat ujít Bojanský kostel, který se skládá ze tří budov. Ty byly stavěny již od 10. století a práce na nich byly ukončeny až o devět století později. Na stěnách kostela jsou zachyceny každodenní výjevy ze života ve středověku a nechybí ani vyobrazení Poslední večeře s apoštoly.

Vinařství, jeskyně a folklór

Vinařství v Bulharsku je na velmi vysoké úrovni. Řada odborníků srovnává bulharské víno z francouzskými vinicemi v okolí Bordeaux. Oblíbené bulharské značky vína jsou Mavrud a Melnik.

V Bulharsku se můžete podívat i do podzemí. Na výběr máte téměř 700 jeskyní. Pokud chcete poznat Bulharsko po lidové stránce, navštivte městečko Etar, které je proslulé svým folklorem.

Jak se do Bulharska dostat

Bulharsko, ačkoliv je od České republiky poměrně daleko, je dostupné automobilem, autobusem, ale také vlakem nebo letadlem. Řada českých turistů do Bulharska létá. Cena zpáteční letenky pro dospělého člověka stojí od 2800 Kč. Zpáteční autobusová jízdenka na pravidelné lince Praha – Sofie vás vyjde na 2200 Kč. Připravte se však na zhruba 22hodinovou jízdu. Podobné téma: Nejlevněji se do Španělska dostanete letadlem

I po železnici se do Bulharska dostanete, ale cesta vás vyjde na 25 hodin. Mimo hlavní turistickou sezonu, která začíná od 6. června a končí zhruba 9. září, počítejte nejméně s jedním přestupem v srbském Bělehradě. Cena za jízdenku a místenku v lehátkovém voze začíná zhruba na 3000 korun.

Do Bulharska můžete také jet automobilem. Připravte se však na dlouhou cestu, během níž musíte zdolat několik zemí, ve kterých dálnice nemusí dosahovat české úrovně. Rychlostní limity na bulharských komunikacích jsou obdobné jako u nás. Podobné téma: Autem k moři svobodně a bez cestovky

Rychlostní limity na bulharských silnicích
Typ komunikace Rychlost v hodině
Město 50
Mimo město 90
Dálnice 120

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Bulharské silnice jsou zpoplatněné. Pro rok 2009 platí pro vozy do hmotnosti 3,5 tuny poplatek 5 eur/týden, 13 eur/měsíc nebo 34 eur/rok.

Praktické informace

Národní měnou v Bulharsku je leva (BGN), které se dělí na 100 stotinek. Podle kurzu České národní banky z 24. září 2009 jeden bulharský lev pořídíte za 12,904 Kč.

skoleni_15_4

Prohlédněte si aktuální kurzovní lístek.

Jedete-li do Bulharska společně s vašimi dětmi, mějte na vědomí, že každé dítě musí mít vlastní pas. Druhou možností je mít děti zapsané do vlastního pasu. Občanský průkaz platí jako cestovní doklad jen pro jeho držitele. Vízová povinnost do Bulharska není, ale dejte si pozor na bulharské policisty. V zemi operují i podvodníci, kteří se za policisty vydávají. Hlavní rozdíl je v jejich identifikaci. Opravdový muž zákona má na uniformě připnutou legitimaci s fotografií, jménem a hodností. S tím souvisí i placení blokových pokut. Policista vám za přestupek může pokutu uložit, avšak nesmí ji od vás chtít zaplatit. K tomu slouží regionální stanoviště dopravní policie. Podobné téma: Maroko: hory, moře a kultura s evropskými prvky

I přes to, že je Bulharsko členskou zemí Evropské unie, můžete se snadno stát obětí trestného činu. Jedete-li automobilem, dbejte zvýšené opatrnosti při každém zastavení. Častým trikem je propíchnutí pneumatiky a následné sledování vozu. Při výměně pneumatiky jsou pak řidiči často okradeni.

Tísňové linky:

  • Tísňové volání: 112
  • Policie: 166
  • Hasiči: 160
  • Lékařská pohotovost: 150
  • Dopravní policie: 165
  • Pomoc na silnicích: 146

Kdy jste Bulharsko navštívili poprvé?

  • Letos
    10 %
  • V průběhu posledních 20 let
    20 %
  • Před rokem 1989
    39 %
  • Nikdy
    31 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).