Hlavní navigace

Analýza podmínek změny cílové částky stavebního spoření

11. 8. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zvýšení cílové částky je spojeno s poplatkem. Při snížení cílové částky se poplatek nevrací. Rozdělení cílové částky nabízí jediná stavební spořitelna.

Změna cílové částky

Změna cílové částky je jednou z nejobvyklejších změn smlouvy o stavebním spoření. Předem je nutno upozornit na skutečnost, že ke každé změně smlouvy je nutný souhlas obou smluvních stran, tedy jak klienta, tak i stavební spořitelny. Nelze tedy spoléhat na to, že stavební spořitelna bude souhlasit se změnou cílové částky (nebo jinou změnou smlouvy). V některých případech stavební spořitelny se změnou cílové částky nesouhlasí, nebo toto zvýšení podmiňují například přechodem na jiný tarif. Tímto způsobem se stavební spořitelny brání snaze klientů prodlužovat spoření u smluv, které jsou pro stavební spořitelnu z určitých důvodů nevýhodné.

Zvýšení cílové částky je spojeno s poplatkem. Při snížení cílové částky se poplatek nevrací, Wüstenrot naopak zpoplatňuje i snížení cílové částky. 

Zvýšení cílové částky je vždy spojeno s poplatkem, který je obvykle analogický poplatku za uzavření smlouvy. Výše tohoto poplatku obvykle není ve VOP uvedena, bývá zde pouze odkaz na příslušný sazebník stavební spořitelny. Jedinou výjimkou je ČMSS, která uvádí výši poplatku za uzavření (a zvýšení cílové částky). Samotná výše poplatku je u všech stavebních spořitelen stejná a činí 1 % cílové částky. Často je však tento poplatek snižován v rámci nejrůznějších akčních nabídek. 

Při zvýšení cílové částky se poplatek počítá z rozdílu cílové částky po zvýšení a před zvýšením. Při snižování cílové částky se poplatek nevrací, u Wüstenrotu je dokonce zpoplatněno i snížení, a to 0,9 % z rozdílu mezi původní a sníženou cílovou částkou (tento poplatek není uveden ve VOP, je pouze v sazebníku).

Spořitelna Podmínky
ČMSS
platnost od
1. 1. 2014
Poplatek za zvýšení cílové částky je uveden ve VOP, při snížení se dříve uhrazený poplatek nevrací.
MPSS
platnost od
1. 1. 2014
Poplatek za zvýšení cílové částky není uveden ve VOP, je pouze v sazebníku. Při snížení se dříve uhrazený poplatek nevrací.
RSTS
platnost od
1. 5. 2014
Poplatek za zvýšení cílové částky není uveden ve VOP, je pouze v sazebníku. Při snížení se dříve uhrazený poplatek nevrací.
SSČS
platnost od
1. 1. 2014
Poplatek za zvýšení cílové částky není uveden ve VOP, je pouze v sazebníku. Při snížení se dříve uhrazený poplatek nevrací.
WÜST
platnost od
1. 1. 2014
Poplatek za zvýšení cílové částky není uveden ve VOP, je pouze v sazebníku. Snížení je rovněž zpoplatněno.

Rozdělení cílové částky

Rozdělení cílové částky nabízí jediná stavební spořitelna, a to ČMSS. Rozdělení smlouvy je operace, při které se u existující smlouvy sníží cílová částka a současně je založena nová smlouva s cílovou částkou odpovídající tomuto snížení. Pro klienta je to jediný způsob, jak ušetřit poplatek za uzavření smlouvy v případě, kdy je potřeba snížit cílovou částku.

Stejně jako změna cílové částky je i rozdělení cílové částky změnou smlouvy a vyžaduje souhlas stavební spořitelny.

Spořitelna Rozdělení cílové částky
ČMSS (platnost od 1. 1. 2014) ČMSS nabízí možnost rozdělení cílové částky.
MPSS (platnost od 1. 1. 2014) Není nabízeno.
RSTS (platnost od 1. 5. 2014) Není nabízeno.
SSČS (platnost od 1. 1. 2014) Není nabízeno.
WÜST (platnost od 1. 1. 2014) Není nabízeno.

Změna VOP

VOP jsou nedílnou součástí smlouvy o stavebním spoření a donedávna platilo, že pokud stavební spořitelna změnila obchodní podmínky, změny se nedotkly dříve uzavřených smluv.S novými VOP si některé stavební spořitelny vytvářejí prostor, jak měnit obchodní podmínky i u smluv, které byly uzavřeny dříve.

MPSS, RSTS a SSČS mohou podle nových VOP provést změnu obchodních podmínek. Pokud kient se změnou nesouhlasí, musí smlouvu ukončit výpovědí. 

MPSS, RSTS a SSČS podle nových VOP mohou provést změnu obchodních podmínek. Pokud kliet se změnou nesouhlasí, musí smlouvu vypovědět. Tyto stavební spořitelny si tak vyhrazují možnost v budoucnu provést změnu obchodních podmínek. Jak bylo uvedeno v úvodu, stavební spořitelny již dříve vyvedly řadu důležitých parametrů mimo VOP, takže dnes má případná změna všeobecných obchodních podmínek jiný význam než před dvaceti lety. Jedná se však o ustanovení, které snižuje jistotu klienta do budoucnosti.

dan_z_prijmu

ČMSS a Wüstenrot zůstávají u konstrukce příznivější pro klienta, kdy stavební spořitelna nemá právo VOP jednostranně měnit.

Spořitelna Podmínky pro změnu VOP
ČMSS (platnost od 1. 1. 2014) Změna VOP se nevztahuje na dříve uzavřené smlouvy.
MPSS (platnost od 1. 1. 2014) MPSS může provést změnu VOP, pokud klient se změnou nesouhlasí, musí smlouvu vypovědět.
RSTS (platnost od 1. 5. 2014) RSTS může provést změnu VOP, pokud klient se změnou nesouhlasí, musí smlouvu vypovědět.
SSČS (platnost od 1. 1. 2014) SSČS může provést změnu VOP, pokud klient se změnou nesouhlasí, musí smlouvu vypovědět.
WÜST (platnost od 1. 1. 2014) Změna VOP se nevztahuje na dříve uzavřené smlouvy.

Článek byl převzat s laskavým svolením autora z webových stránek stavebky.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Fyzik, který se řízením osudu dostal do sféry bankovnictví. Je autorem učebnice matematiky stavebního spoření, tento předmět také externě přednáší na VŠE. Zároveň i konzultant a provozovatel serveru stavebky.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).