Hlavní navigace

Airbnb odpustí stornopoplatky, ale ne všem

15. 3. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Za zrušení rezervace nebudou po splnění podmínek u Airbnb stornopoplatky. Problém mají ale úřady, služba totiž nesdílí informace. Je jen zprostředkovatelem ubytování.

Stávající pandemii koronaviru zprostředkovatelská společnost ubytování Airbnb nově zařadila mezi tzv. polehčující okolnosti, podle kterých tak někdy nebude účtovat stornopoplatky. Pravidla však nejsou automatická.

Pronajímatelé i hosté nyní mohou bez stornopoplatků zrušit rezervace, které

  • byly vytvořeny do 14. března 2020, nebo dříve
  • a jsou s datem nástupu ubytování od 14. března 2020 do 14. dubna 2020 včetně.

Obě podmínky platí současně.

Společnost Airbnb rozšiřuje v reakci na šíření onemocnění COVID-19 své storno podmínky, a umožní tak bezplatně zrušit rezervace na celém světě u pobytů a zážitkových balíčků Airbnb, a to u rezervací provedených do 14. března 2020 nebo dříve, s termíny nástupu od 14. března do 14. dubna 2020, potvrzuje Iva Petrusová ze společnosti Speyside, která Airbnb mediálně zastupuje.

Možnost storna však neplatí pro Čínu (pevninskou Čínu), protože podle Airbnb se v této zemi od 1. dubna 2020 plánuje návrat do normálu.

Podle zprávy Airbnb však 86 % zrušených rezervací proběhlo bez zásahu Airbnb jen mezi provozovateli a hosty, tj. bez stornopoplatků.

skoleni_15_4

Šedá ekonomika pod rouškou sdílení

Stávající problematika Airbnb však odhalila nepříjemná fakta, kterými jsou úřady překvapeny, ale lidé pohybující se v tomto byznysu je znají a využívají. Provozovatelé služby Airbnb nejsou povinni předávat úřadům údaje o ubytovaných osobách. To je sice povinnost pronajímatele bytu či ubytovacího zařízení, ale ne všichni toto dělají. Když nevíme, kde ty byty jsou, kdo tam bydlí, kdo je ubytovává, tak je ta kontrola velmi obtížná, dodává pražská radní pro iDNES.cz.

Zatímco běžná ubytovací zařízení, jako jsou penziony, hotely, hostely a další, musí dodržovat ohlašovací povinnosti, pro digitální zprostředkovací službu Airbnb to neplatí – je jen zprostředkovatelem, nikoli ubytovatelem. Jde o podobný problém jako u zprostředkovatelů „alternativních“ taxislužeb. Vláda ale doposud problém „sdíleného bydlení“ odmítá řešit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).