Hlavní navigace

5 spořicích účtů, které vám vydělají

1. 7. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Ryan Poplin, podle licence: Attribution 2.0 Generic
Spořit se u nás nevyplatí. Kde se vám ale nejlépe zhodnotí peníze, které potřebujete mít okamžitě k dispozici?

Úroky na spořicích účtech nejsou v tomto roce žádné terno. Česká národní banka koneckonců už dlouho udržuje kvůli nízké inflaci nulové úrokové sazby a zdá se, že je také dlouho nezvýší.

Konec devizových intervencí očekávají analytici až v polovině příštího roku, kdy by Česká národní banka také údajně měla zvýšit úrokové sazby. Vzhledem k tomu, že inflace je nižší, než predikovala na počátku roku ČNB, je také možné, že se devizové intervence, ale i zvyšování úrokových sazeb, ještě odloží. Tip: Podívejte na náš seriál o devizových intervencích 

Nízké inflace, respektive deflace, se také bojí dokonce i Evropská centrální banka, která snížila úrokové sazby do záporu. Čtěte také: Centrální banky vyhlásily válku deflaci. To bude mít vliv na úspory

TOP 5 spořicích účtů při vkladu 100 000 Kč

Waldviertler Sparkasse Bank AG (Spořicí účet k běžnému účtu) – 2 %

Banka stále oslavuje 20 let od svého působení v České republice, můžete tak zde získat nejvyšší úrok na našem trhu. Akce je totiž prodloužena, údajně z velkého zájmu, až do prosince 2014. Úrok ve výši 2 % získáte ale jen při vkladu do 100 000 Kč, od této výše se pak snižují na 0,50 %. Noví klienti získají tuto sazbu v případě aktivního vedení osobního, penzijního či podnikatelského účtu u WSPK. Stávající klienti získají tyto podmínky v následujících případech:

  • kdy doporučí nového klienta, který si u WSPK otevře min. osobní účet.
  • kdy klient vede u WSPK již osobní účet a otevře si Hypoteční úvěr.
  • kdy klient vede u WSPK již jakýkoliv vkladový produkt a založí si osobní účet.
  • kdy klient (fyzická osoba) vede u WSPK běžný podnikatelský účet a otevře si osobní účet spolu se spořicím účtem (event. jakýmkoliv jiným vkladovým produktem u WSPK).
  • kdy klient (fyzická osoba) vede u WSPK běžný podnikatelský účet a otevře si osobní účet spolu s Hypotečním úvěrem.
Moravský peněžní ústav (Spořicí účet Úrok+) – 1,70 %

V případě, že uložíte alespoň 100 000 Kč, pak získáte úrok ve výši 1,7 %, úročí se vklad na denní bázi. Od 3 mil. Kč se úrok zvyšuje na 2,1 %, pamatujte ale, že část peněz nebude pojištěná.

Sberbank  (Spořicí konto) – 1,63 %

Na Spořicím kontu od této banky získáte úrok ve výši 1,63 %. V případě, že přesáhnete hranici 150 000 Kč, pak úrok snižuje na 0,63 %.

ZUNO BANK (Spoření Plus) – 1,5 %

Úrokovou sazbu ve výši 1,5 % obdržíte jen při vkladu do 300 000 Kč. Od částky 300 001 Kč se úroková sazba snižuje na 0,9 %. Ze spořicího účtu nesmíte v průběhu vybrat peníze, jinak vám banka za tento daný měsíc nepřipíše úroky.

mBank (eMax Plus (s podmínkou) ) – 1,75 % (od 1.7 se změnila na 1,4 %) 

Pro získání úrokové sazby 1,75 % (nyní už jen 1,4 %) je nutné splnit dvě podmínky: Je nutné v kalendářním měsíci zaplatit platebními kartami mBank u obchodníků nebo na internetu v celkovém objemu min. 4000 Kč. Podle druhé podmínky nesmí zůstatek spořicího účtu překročit 100 000 Kč. Pokud podmínky nesplníte, úročí se sazbou 0,40 % p.a.

Nezapomínejte, že vám úroky sníží také 15% daň. Úrok tedy vynásobte číslem 0,85, získáte reálný úrok (například při úroku ve výši 2 % získáte čistý úrok jen 1,7 % (2*0,85 =1,7 % ) ) Veškeré vklady u bank a záložen jsou pojištěné do částky 100 000 euro (přibližně 2 750 000 Kč) u Fondu pojištění vkladů (FPV).

Řada lidí také dělá chybu v tom, že spořicí účty považují za produkt, kde zhodnocují své celoživotní úspory. Pokud však peníze nepotřebujete, pak na spořicích účtech se doporučuje mít uloženou jen částku, která je ve výši trojnásobku až čtyřnásobku vaší mzdy. Budete mít tak peníze okamžitě k dispozici v případě nečekaných výdajů. V případě, že jste konzervativní střadatel, pak zbylé peníze vložte na termínované vklady do výše pojištění ze strany FPV. Pokud jste odvážnější, investujte sami či prostřednictvím podílových fondů. Čtěte také: Zbohatněte pomocí hodnotového investování).

Kam se ztratilo mSpoření od mBank?

Banky se snaží nízké úroky obcházet tím, že marketingově nabídnou vysokou sazbu, ta je však podmíněna splněním řadou podmínek. Takové spoření se vyplatí spíše znalejším lidem, kteří jsou ochotni věnovat tomu čas a aktivně využívají produkty dané banky. Z tohoto důvodu nebyl v žebříčku uveden spořicí účet mSpoření od mBank, který marketingově nabízí velmi lákavou úrokovou sazbu ve výši 3 %.

Funguje to následovně: Čím více využíváte vybrané služby dané banky, tím více korun pak můžete spořit. Spíše než o spořicí účet se tak jedná jen o drobné, korunové spoření. Z tohoto důvodu se tento účet u nás ve srovnání neobjevil. Více o tomto spořicím účtu a podmínky, které musíte splnit, najdete v článku: Komplikované spoření: taková 3 % za rok jste ještě neviděli

Neuspokojila vás výše úroků?

Pokud se vám úroky nezdají dostatečné, můžete využít terminovaných vkladů, kde však na určitý čas nebudete mít k vlastním penězům přístup. Úroky jsou ale vyšší a zvyšují se většinou s objemem uložených prostředků a delším obdobím. Srovnání termínovaných vkladů připravujeme v jednom z dalších článků.

dan_z_prijmu

Pokud jste ochotni podstoupit také určité riziko, pak váš výnos může být o dost vyšší. Atraktivní jsou například akcie, některé dividendové tituly na pražské burze vám můžou přinést poměrně slušné zhodnocení. Čtěte více: Spoření vás připravuje o peníze, zkuste investovatAkcie ČEZ vám můžou vydělat 5 % ročně

Alternativou také můžou být podřízené vklady, nejsou však pojištěné a v případě krachu záložny či banky byste se ke svým penězům jen tak nedostali. O tématu čtěte více: Podřízený vklad: Úrok i 8 % ročně, ale bez pojištění

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).