Hlavní navigace

10 kroků, jak s platem zaměstnance být finančně nezávislými

14. 6. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Představte si, že se každé ráno probudíte, nemusíte do práce a přitom vám do banky přijde tolik peněz, kolik potřebujete. Nemožné? Ne tak docela.

Krok č. 1: Motivujte se

Cesta k dosažení finanční nezávislosti je dlouhá a náročná. Abyste se na tuto cestu vydali a především na ní vytrvali, potřebujete motivaci. Pořádně silná motivace je základ úspěchu. Dosáhnout finanční nezávislosti není jednoduché, ale jde to. Víme to – vyplývá to z analýzy více jak 5500 finančních plánů, které jsme pomohli vytvořit. Závěr analýzy: 9 z 10 lidí v České republice se může i s platem zaměstnance stát finančně nezávislým.

Pojďme si ale nejprve popsat, jak vlastně finanční nezávislost vypadá.

Co je to finanční nezávislost

Finanční nezávislost je stav, kdy vám každý měsíc na účet přijde dost peněz na to, abyste zaplatili své měsíční výdaje a přitom nemusíte chodit do práce ani pobírat důchod. Jsou to peníze (tzv. pasivní příjem), které vám každý měsíc generuje majetek, který jste si v průběhu života vytvořili. Jsou to peníze, které dostáváte NAVÍC k důchodu (nebo platu).

Důchod už ani nepotřebujete, protože tyto peníze vám samy o sobě pokryjí vaše měsíční náklady. Nejste tak sami o sobě závislí na důchodu od státu. Nevadí vám, že je vaše penze nízká – máte totiž dostatečně vysoký příjem z vlastního majetku, ze kterého pokryjete vaše výdaje. Vaše životní úroveň tak zůstává stejná, na jakou jste zvyklí.

Chcete dosáhnout takového stavu? Chcete se stát finančně nezávislí? Není to vůbec jednoduché. Cesta k dosažení takového stavu je dlouhá a náročná. Abyste se na tuto cestu rozhodli vydat a především na ní vytrvali, potřebujete motivaci.

Potřebujete si stanovit, kam chcete dojít. Potřebujete si uvědomit, jaký je váš cíl. Potřebujete si uvědomit, jaké to je být finančně nezávislý.

Úkol: Představte si co nejživěji, jak bude váš život vypadat, až budete finančně nezávislí.

Představte si, že se jednoho dne probudíte a váš život bude vypadat jinak: budete finančně nezávislí. Jak takový den bude vypadat?

Nemusíte do práce. Můžete, pokud chcete – ale nemusíte. Den začnete vaší oblíbenou snídaní. Ve vlastním bydlení. V klidu, beze spěchu, s vaší rodinou. Co po snídani? Půjdete si zasportovat, na procházku, pracovat na zahrádku, nebo třeba na golf. A nebo půjdete zpátky do postele a budete se oddávat nicnedělání. Budete si moci dělat, co budete chtít.

Pak si připravíte něco dobrého na oběd. Anebo, pokud vás vaření nebaví, anebo se vám zrovna vařit nebude chtít, zajdete si na oběd do vaší oblíbené restaurace. S partnerem si vychutnáte moučník, procházku v parku.

Odpoledne budete odpočívat, nebo se budete věnovat vnoučatům, sportu, svému oblíbenému koníčku, nebo si něco hezkého přečtete.

A večer? To už necháme na vaší fantazii:-)

Finanční nezávislost v podstatě může vypadat tak, jak dnes trávíte víkendy. Na rozdíl od dnešního stavu ale nebudete mít 2 dny volna, ale 7. A budete je moci naplnit zcela podle svých představ. Aby se vám to povedlo, potřebujete na to mít dostatečně velký majetek. Potřebujete být finančně nezávislí. Bez toho to nejde.

Představte si na chvíli (ale opravdu jen na chvíli, není to totiž moc příjemná představa), že jste si v průběhu svého života žádný majetek nevytvořili (a nebo vytvořili, ale je nedostatečný) a jste odkázáni pouze na důchod od státu. Z něj zaplatíte náklady na bydlení, základní potraviny – a to je vše. Žádné koníčky, žádné cestování…nebudete si moci dovolit většinu z toho, co dnes považujete za normální. I taková představa může být pro vás motivací – i když negativní. Asi nikdo z nás se totiž v takové situaci nechce ocitnout.

Představa vaší vlastní finanční nezávislosti je opravdu důležitá. Tato představa, která je vaším cílem, je hlavním důvodem, proč se na cestu vydat a proč má smysl na ní vytrvat.

Představte si co nejdetailněji den, kdy budete finančně nezávislí. To je váš cíl, vaše motivace. Gratulujeme, právě jste udělali první a nejdůležitější krok na vaší cestě k finanční nezávislosti.

Krok č. 2: Kdy chcete finanční nezávislost?

Dalším důležitým krokem na vaší cestě k finanční nezávislosti je určit si, kdy chcete finanční nezávislosti dosáhnout a jakou rentu chcete pobírat.

V okamžiku, kdy jste dosáhli finanční nezávislosti, máte takový objem majetku, který vám každý měsíc generuje výnos – rentu, která pokryje vaše běžné měsíční výdaje. V tomto okamžiku už nemusíte chodit do práce (ale můžete, pokud chcete) a užíváte si svůj život podle vašich představ.

dan_z_prijmu

Úkol: Za jak dlouho chcete dosáhnout finanční nezávislosti a stát se rentiérem? Určete si realisticky rok, kdy chcete dosáhnout tohoto stavu. Třeba za 15 let? Pak si do své paměti zapište rok 2027.

A ještě jeden úkol: Jakou měsíční rentu pro svou finanční nezávislost požadujete? Kolik chcete, aby vám na váš bankovní účet každý měsíc přišlo? TIP: Tato částka by měla zhruba odpovídat vašim současným běžným měsíčním výdajům.

Nevěříte, že takového stavu můžete dosáhnout i vy? Pak byste měli vědět, že 9 lidí z 10 může dosáhnout v průměru do 15 let své finanční nezávislosti, své doživotní měsíční renty. Opravdu, toto číslo vychází z databáze více než 5500 finančních plánů, které jsme zpracovali sami v naší poradenské praxi nebo se kterými jsme jako koučové a konzultanti pomáhali bankéřům či finančním poradcům.

I vy máte tedy velmi vysokou pravděpodobnost, že můžete v průměru do 15 let dosáhnout finanční nezávislosti. Jak by se vám to líbilo?

Myslíte si, že je možné stát se finančně nezávislými s platem zaměstnance?

  • Ano, ale chce to kázeň, úsilí a trošku štěstí.
    41 %
  • Ano, ale musíte mít velké štěstí.
    7 %
  • Je to možné jen pro ty, co vydělávají nadprůměrnou mzdu/plat.
    21 %
  • S mizerným platem a živením rodiny našetřit moc nejde.
    15 %
  • Takovéto články a názory jsou nesmysl a jen další tahání peněz z lidí.
    16 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).