Hlavní navigace

Cesta k finanční nezávislosti: Pořiďte si dobrou pojistku na majetek a na život

28. 6. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Možná patřite mezi multimilionáře a jste už zajištěni. Pokud tomu tak není, myslete na pojištění svého majetku a kupte i levné a dobré životní pojištění. Poradíme vám, jak na to.

Krok č. 5: Pojistěte svůj majetek

Aby váš finanční plán stál na pevných základech, je potřeba myslet na zajištění. Nemá cenu stavět finanční plán, když stačí malý problém a celý plán se sesype.

Vašich cílů (např. vlastní bydlení nebo studium dětí) dosáhnete pouze v případě, že vaše příjmy a majetek nebudou ohroženy. Pokud je ale něco ohrozí (třeba požár nebo vážný úraz), jejich splnění se odkládá a nebo se jich musíte úplně vzdát. Pokud se tomu chcete vyhnout, musíte myslet na pojištění.

Kromě konkrétních doporučení, jak vašich cílů včetně finanční nezávislosti dosáhnout, by vám měl každý kvalitní finanční plán poskytnout odpověď na otázku, co je potřeba udělat, aby dosažení těchto cílů nebylo ohroženo. Tím se zabývá jedna z klíčových částí finančního plánu, kterou je pojištění.

Pojištění může mít podobu buď určité finanční rezervy, sloužící k pokrytí jednorázových výdajů nebo dočasných výpadků příjmu, anebo podobu pojistky, sjednané u pojišťovny.

Pojištění sjednané u pojišťovny by mělo odpovídajícím způsobem krýt všechna rizika, na která bylo sjednáno, a to co nejlevněji. Peníze ušetřené na pojištění pak totiž můžete použít na splnění vašich cílů. Díky tomu, že ušetříte na pojištění, můžete více spořit a investovat.

Jedním z nejdůležitějších rozhodnutí při uzavírání pojištění je zvolení správné výše pojistné částky. Vždy volte takovou pojistnou částku, aby vám vyplacené peníze stačily na pořízení odpovídající náhrady za zničený majetek. Představte si, že jste si pojistili dům a zítra ho celý zničí např. vichřice. Pojistná částka musí být taková, abyste si mohli pořídit stejný dům a aby vám na to stačily peníze od pojišťovny. Nesnažte se ušetřit tím, že pojistíte váš majetek na nižší pojistnou částku s tím, že v případě škody zbytek doplatíte ze svého a že tak budete mít pojistku levnější.

Dalším způsobem, jak ušetřit na pojištění, je správná volba spoluúčasti. I díky tomu můžete mít pojistku levnější.

Ilustrační obrázek
Autor: www.vlada.cz

Ilustrační obrázek

Krok č. 6: Používejte levné a dobré životní pojištění

Rozpočet domácnosti stojí na vašich příjmech. V této souvislosti si dávejte pozor, aby vaším nebezpečím nebyla vaše vlastní pojistka.

Správné pojištění s odpovídající pojistnou částkou je pro hlavního živitele rodiny, na jehož příjmech závisí každodenní fungování domácnosti, nezbytností. V případě výpadku jeho příjmů se totiž rodina dostává do vážných ekonomických problémů. Jak si ale takové pojištění sjednat a přitom nenaletět?

V České republice má nějaké pojištění smrti jen asi 50 % lidí. Většina z nich je navíc pojištěna nedostatečně (podpojištěna). Za stejné peníze by mohli mít pojistku s mnohonásobně vyšší pojistnou částkou. Věděli jste třeba, že životní pojištění pro případ smrti na 1 mil. Kč stojí necelých 400 Kč měsíčně? Jak je možné, že takové pojištění je tak levné? Je to proto, že tímto pojištěním jste pojištěni přesně na to, na co potřebujete, a za nic jiného neplatíte.

Několik tipů, na co si dát pozor při uzavírání pojistky na smrt:

1. Pro pojištění rizika smrti volte správné produkty. Neuzavírejte pojištění se spořením. Většinou je příliš drahé a je s ním spojená nedostatečná pojistná ochrana. Na pojištění využijte pojišťovnu, na zhodnocování peněz využijte jiné produkty.

2. Pojistěte se do vaší finanční nezávislosti. Často se stává, že je vám nabídnuto pojištění až do 60, 65 ale i 70 let. To není potřeba, protože pojištění potřebujete jen dočasně. Postupně totiž funkci pojištění přebírá váš majetek.

3. Trvejte na správné pojistné částce. O správný výpočet pojistných částek se většinou postará finanční plán (např. aplikace Zjednodušený finanční plán, která je součástí audio kurzu Odhalená tajemství rentiérů).

4. Pro pojištění smrti volte rizikové životní pojištění. Toto pojištění vám zajistí maximální pojistnou ochranu při minimální ceně. Jen tímto rozhodnutím ušetříte velké peníze.

dan_z_prijmu

Další možností, jak ušetřit na životním pojištění, je zvolit možnost klesající pojistné částky. Způsobů, jak uzavřít levnější pojistku, je více.

A ještě jedna rada – nezapomínejte na pojištění invalidity.

Pojištění musí být vždy součástí finančního plánu. Proto nekupujte pojištění od zprostředkovatelů pojištění, pokud nemáte zpracován svůj finanční plán. A pojištění nekupujte ani v případě, že nevíte, jestli budete mít na splnění svých cílů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).