Základní potraviny jsou oproti loňsku citelně dražší, brambory o více než 40 %

17. 1. 2014

Sdílet

Zdražování potravin v České republice – zdá se – nekončí. Podle šetření Českého statistického úřadu, který pravidelně zkoumá průměrné ceny potravinářských výrobků, si v obchodech oproti loňskému lednu o dost připlatíme.

Nejvíce si připlatíme za brambory, jejichž cena se ve třetím lednovém týdnu vyšplhala na 17,51 Kč za kilogram. Loni ve stejném období to bylo ještě 12,45 Kč. To je více než 40% nárůst.

Nepříjemně vzrostla také cena mléčných výrobků. Například eidamská cihla (1 kg), která ještě loni stála 130,34 Kč, už je dnes za 164,65 Kč – nárůst o 26 %. Cena 1 kg másla vzrostla o 12,5 % a činí 165,25 Kč.

Do cen se přitom ještě nestihly plnou vahou promítnout devizové intervence České národní banky. I díky nim by v průběhu letošního roku měly potraviny zdražit o dalších 8 %, jak už dříve uvedla Potravinářská komora.

Našli jste v článku chybu?

Autor aktuality

Spotřebitelské finance i politicko-ekonomická témata jsou vodou na můj mlýn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).