Za obědy Češi letos zaplatí v průměru o 5 Kč více, než v roce 2016. V první čtvrtině roku 2017 činila průměrná útrata 107,40 Kč. Ve stejném období loňského roku to ale bylo 102,30 Kč.
Nejvíce lidé platí za obědy v Praze, a to přibližně 120 Kč. Druhým nejdražším městem je pak Brno s březnovými bezmála 114 Kč za jeden oběd. Do stokoruny se lidé naobědvají v restauracích již jen v Ostravě, Olomouci a Jihlavě,
uvádí Jiří Bryc, produktový manažer Ticket Restaurant Card.
Současný celorepublikový průměr se blíží k hranici státem uznávaného stravného a na základě něj je možné vypočítat i nejvýhodnější hodnotu stravenky. Ta činí 109 Kč. V praxi tomu tak ale většinou není. U papírových stravenek činí průměrná hodnota 80 Kč, u karet pak 85 Kč.